• 9.370.277 stemmen

Geregisseerd door: Nagesh Kukunoor

Met onder meer: Naseeruddin Shah, Girish Karnad en Shreyas Talpade

Gesproken taal: Hindi

Plot Iqbal

Cricket is India's nationale sport, maar niemand heeft er een grotere hekel aan dan boer Anwar Khan. Hij vindt het tijdverspilling, maar zijn familie, vooral zijn vrouw, is dol op cricket. Tijdens een cricketwedstrijd gaf zijn vrouw bovendien het leven aan hun zoon Iqbal. Iqbal is nu een tiener en begint zich zeer voor de sport te interesseren. Hij wordt zelfs opgeleid door Guruji, een grote ex-ster uit het indiase cricket, maar die laat hem later vallen ten faveure van zijn pupil Kamal. Nu moet Iqbal cricket leren van de dronkenman Mohit en op die manier doorstomen naar het nationale team.

avatar van Social-Mask

Social-Mask

Lijkt me een interessante film. Beetje "Lagaan" meets "Black". Nagesh Kukunoor wist mij iig te overtuigen met "Dor".

avatar van Social-Mask

Social-Mask

Erg leuke rol van Naseruddin. Alhoewel Iqbal doof en stom is, wordt daar nergens in de film echt waarde gehecht. Ik bedoel hij wordt niet neergezet als een zielig manneke. Erg down to earth film. Tuurlijk is het te voorspellen hoe het gaat. Maar de drama erin verwerkt met zijn vader bijv. is erg goed.

3,5*, betere in zijn filmsoort.

avatar van shakti

shakti

redelijke film. Als cricketer moet ik toch kritisch zijn, want zo makkelijk is het niet.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Klassiek verhaal van de sportende underdog (doofstom, autoritaire vader die zijn liefde voor de sport tegenhoudt en ook nog eens corruptie binnen het cricketteam) die zijn passie na blijft leven. Het einde laat zich gemakkelijk raden, maar de weg ernaartoe is toch interessant genoeg om te blijven boeien, mede door de fantastische casting. De chemie tussen Iqbal, zijn zusje en de bezopen coach is ontroerend en vormt het eigenlijke hart van deze film. Heerlijk ook hoe het Indiase platteland in beeld wordt gebracht, als een plek waar men hard moet werken om uit de schulden te komen, maar waar mensen ook dromen hebben en vechten voor een beter bestaan. Het staat zo haaks op alle andere Bollywood-films die ik heb gezien, waarin we alleen maar de happy few te zien krijgen.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

shakti schreef:

Kun je me dan uitleggen hoe die ''meesterlijke'' move aan het einde in elkaar zat, want ik begreep er geen snars van!? Het enige wat ik eruit haalde was dat hij deed alsof hij verloor maar eigenlijk de andere speler de kans gaf om de overwinning te bezegelen voor hem.