• 9.372.679 stemmen

Oorsprong: Australië

Geregisseerd door: James Colquhoun

Met onder meer: Ian Brighthope en Jerome Burne

Plot Food Matters

"Prevent illness, reverse disease & maintain optimal health... naturally."

In deze documentaire wordt onderzocht hoe het voedsel dat we eten onze gezondheid kan baten of schaden. Voedingsdeskundigen, natuurgeneeskundigen, artsen en journalisten laten hun licht schijnen op onderwerpen als: organisch voedsel, voedselveiligheid, rauw voedsel en voedingswaarde-therapie. Daarnaast beweren zij dat de juiste soorten voeding, supplementen en ontgiftiging kunnen worden ingezet om chronische ziekten te behandelen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Zichzelf / Therapeutic Nutrition Specialist and Author

Zichzelf / Founder of the Gerson Institute

Zichzelf / Medical Doctor and Naturopathic Doctor

Zichzelf / "world authority on raw foods and superfoods"

Zichzelf / Professor of Nutritional an Environmental Medicine

Zichzelf / Medical Journalist and Author

Zichzelf / Investigative Journalist and Author

Zichzelf / Holistic Dentist and Nutritionist

Template.

Eén van de vroege docus rond dit onderwerp en je ziet goed dat andere documentaires vlot dingen hebben overgenomen van deze film. Jammer genoeg is dat geen al te beste evolutie, want waar het deze docu aan ontbreekt (net als al die andere trouwens) is geloofwaardigheid.

Er wordt weer beroep gedaan op boerenverstand en een wat cynische kijk op onze welvaartsmaatschappij. Nu is dat laatste op zich niet zo verkeerd, maar waar dat bij een normaal denkend mens tot vertwijfeling leidt, is er voor vertwijfeling geen plaats in docu. Die hele grijszone wordt overgeslagen en zonder al te veel nuance of bewijs is men overtuigd van een hoop rare uitspraken waar je toch ook al snel wat vraagtekens bij kan zetten.

Zo hoef je online niet ver te zoeken om het hele anti-kanker vitamine C verhaal onderuit te halen. En ook de overdreven inname van vitames is ondertussen voldoende gedocumenteerd. Ook op gereputeerde publicaties. En dan is er die dame die niet gelooft in verschillende oplossingen voor verschillende ziektes ... het enige wat ze daarvoor aandragen zijn simpele redeneringen die de complexitiet van ons menselijk lichaam compleet links laten liggen.

10 jaar later zijn de superfoods in ieder geval even onderhevig aan marktuitbuiting als waar men hier zo graag tegen afzet. Een aparte sectie in de supermarkt waar producten absurd hoge prijzen hebben tot gevolg. Het verkoopt in ieder geval, maar of die mensen nu zoveel gezonder zijn ... kijkende naar het eetgedrag en ziektemeldingen op mijn werk zou ik zeggen: nee.

Dit soort docus blijven onzin, anderzijds is er een zeker ramptoerisme dat mij toch aantrekt om er af en toe eentje mee te pikken. Je kan er met een zekere humor naar kijken, maar uiteindelijk is het allemaal niet zo grappig.