• 9.370.364 stemmen

Attenti al Buffone (1976)

Komedie | 100 minuten

Genre: Komedie

Alternatieve titel: Eye of the Cat

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Alberto Bevilacqua

Met onder meer: Nino Manfredi, Mariangela Melato en Eli Wallach

Gesproken taal: Italiaans

Plot Attenti al Buffone

Het leven van een aan de kunst toegewijde musicus wordt verstoord als een machthebber zijn vrouw en zijn kinderen inpalmt. Als hij bij het Vaticaan zijn huwelijk geannuleerd tracht te krijgen, wordt hij nog meer vernederd, maar hij weet zich met cultuur en menselijkheid op de tiran te wreken.

Marcello Ferrari

Salomone Fioravanti

Willy il maggiordomo

Iolanda Boccioni, moglie di Salomone

Un amico di cesare

Una prostituta

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Nog geen stemmen voor deze klassieker van auteur Bevilacqua met Manfredi, Wallach en Melato ? Die eerste 2 wonnen nog wel een DDD award voor beste scenario !
Bevilacqua kennen we als auteur van brave humanitaire drama's die- je verwacht het niet- bourgeois vulgariteit en fasjisme aan de kaak stellen, dit is er weer zo een. Waarbij deze zich ietwat onderscheidt door Fellineske fantasy elementen, je kunt je ook afvragen of de film niet grotendeels een reis door het onbewuste van held Manfredi is, hij zegt toch op een gegeven moment ook "in wat voor een droom zit ik " als hij...de kat uitlaat. Vreemd genoeg bevestigen andere kritische commentaren deze lezing niet, al zijn alle critici het er wel over eens dat ze de bedoelingen van de auteur niet geheel hebben doorgrond.
Hoe dan ook, Manfredi wordt dus gedumpt door Melato die om ongekende redenen de vulgaire, gewelddadige bourgeois en fasjist Wallach verkiest als levensgezel, of eigenlijk is die reden ook wel duidelijk; geld . Of de Engelse titel van de film slaat op de groene ogen van Melato of die van Manfredi's kat, is me niet geheel duidelijk ( het knuffeltje heeft trouwens de naam Wolfgang Amedeo meegekregen ).
In plaats van uit te huilen zoekt de held de confrontatie met de ugly bad guy, die hij fysiek gesproken niet kan winnen , maar geestelijk blijkbaar wel door het gebruik van verschrikkingwapens als ironie, satire en boertige kluchtigheid- hence de titel.
Manfredi is als altijd goed, en Wallach kwam hier niet alleen om even zijn zakken te vullen maar probeert ook wat te maken van zijn demonisch-karikaturale persona. De rol van Melato is slecht ingevuld. In bijrollen zien we oa Scaccia als pleegvader van de held, Ettore Manni als buddy van Wallach, Rabal als prelaat en Erica Blanc als gezelschapsdame die wijn drinkt uit een Priapos beeldje !
Visueel meest opvallend was de bonte enscenering van Wallachs palazzo waar de film zich grotendeels afspeelt, in schreeuwerige kleuren.
De muziek werd verzorgd door Morricone, die evergreens van Clement Jannequin mocht bewerken.