• 9.369.855 stemmen

Het Laatste Joegoslavische Elftal (2000)

Documentaire / Sport | 85 minuten

Genre: Documentaire / Sport

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Vuk Janic

Met onder meer: Siniša Mihajlović, Zvonimir Boban en Predrag Mijatović

Gesproken taal: Kroatisch en Servisch

Plot Het Laatste Joegoslavische Elftal

Documentaire over het Joegoslavische jeugdvoetbalteam van 1987. Door het uitbreken van de oorlog in Joegoslavië viel het team, dat net wereldkampioen was geworden, uit elkaar. Oude teamgenoten kwamen tegenover elkaar te staan: eerst in de oorlog, later op het voetbalveld. In maart 1999 zouden ze voor het eerst weer samen op het veld staan, in een rechtstreeks treffen tijdens de voorrondes van Euro 2000: Mijatovic, Savicevic en Mihajlovic uitkomend voor Joegoslavië; Suker en Boban voor Kroatië. Een film over vriendschap, oorlog en de liefde voor voetbal.

avatar van gimli f

gimli f

Vond ik wel een indrukwekkende documentaire die destijds (januari 2001) op tv kwam.

Heb altijd wel iets gehad met Joegoslavie (drie keer op vakantie geweest, laatste keer vlak voor de eerste schermutselingen) en ze hadden mooie technische sporters altijd (in voetbal maar ook b.v. Ivanisevic en Toni Kukoc).

Deze docu gaat over voetbal, oorlog en vriendschap. Wat me erg bijstaat was een fragmentje met Dejan Savicevic, dat op cinema.nl is beschreven:

"Daags voor de return wordt de Joegoslavische international Dejan Savicevic op straat in Zagreb geïnterviewd - hij is er acht jaar niet meer geweest. Hij babbelt wat over de oorsprong van het conflict en zegt dat het hem niets doet wat de mensen denken. Dan scheldt iemand hem buiten beeld uit voor grote klootzak. 'Ik neuk je in je bek', roept Savicevic terug. 'Ja, in die gapende bek van je. Kom maar op mietje!' Om vervolgens doodgemoederd door te gaan met zijn betoog. 'Het belangrijkste is dat deze wedstrijd net zoals die in Belgrado zonder incidenten verloopt, zowel op het veld als op de tribune.'"

Het Laatste Joegoslavische Elftal wordt door DVD View opnieuw uitgebracht en wel op DVD. Wellicht kom je hem eens tegen. Wel de moeite waard hoor.

Misschien komt hij weer eens op tv ook (het WK komt er aan tenslotte). Ik wacht in ieder geval even met stemmen tot ik hem heb herzien denk ik.

avatar van T.O.

T.O.

gimli f schreef:

Wat me erg bijstaat was een fragmentje met Dejan Savicevic

Mij ook

avatar van Nomak

Nomak

Deze dvd moet ik me aanschaffen. Als deels Kroaat en verre familie van Davor Suker voel ik me daartoe verplicht.

Als er geen oorlog was geweest, dan waren we 100% wereldkampioen geworden in 1998.

avatar van pascal83

pascal83

En als de Sovjet Unie nog bestond waren zij vast ook een aantal keer Europees en wereldkampioen geworden . Maar je hebt een punt, zowel Kroatië als Joegoslavië had toen een erg goed team.

avatar van The Goss

The Goss

Deze docu laat ook weer de waanzin van de oorlog zien. Je ziet de jongens, die vroeger bij elkaar in het team zaten (De Chilenen), nu tegen elkaar strijden (gelukkig wel op het veld) maar het schrijnende van de oorlog zie je erg goed terug. Indringend geportreteerd.

avatar van Gehenna

Gehenna

Prachtig portret over de "Chilenen" (Het koosnaampje voor de spelers die het WK jeugdteams hebben gewonnen in dat land) die aan de rand stonden om uit te groeien tot een voetbal grootmacht maar zoals bekend door de sancties die de VN oplegde niet mochten uitkomen op het EK 92, dat gewonnen werd door het team van Denemarken dat mocht meedoen omdat Joegoslavië werd uitgesloten. Goed te zien dat de spelers die eerst uitkwamen voor één team later rivalen werden, een heel wrange maar intrigerende documentaire. 4*

avatar van Muggsy

Muggsy

Lang geleden vluchtig op televisie gezien waarna het me steeds bijgebleven is. Nu ook weer toevallig op uitgekomen en bleek nog altijd even sterk. Opmerkelijk om zien hoe deze spelers gevangen zaten tussen kiezen voor hun nationaal eergevoel en hun vriendschap die ze in Chili met elkaar smeedden. De spelers (en coach) die men aan het woord liet hadden ook daadwerkelijk wat zinnigs te vertellen en boden stuk voor stuk een unieke eigen kijk op de politieke en sportieve gebeurtenissen. Daarenboven was het een generatie die voetbaltechnisch nog steeds tot de verbeelding spreekt, men hoeft maar te denken aan de goal van Suker tegen Denemarken op Euro '96 of aan de vrije trappen van de 'Bombardier van Borovo' (misschien is dit laatste toch een ongelukkige naamkeuze gezien de oorlog). Het moment met Savicevic was voor mij ook één van de meest gedenkwaardige van de docu, samen met het ogenblik waarop de patriottische Boban bekent dat hij Savicevic toch wel mist bij AC Milan.

avatar van Tommy De Vito

Tommy De Vito

Waarom staat er boven de Documantaire, Nederland?

Nederland

Documentaire

85 minuten

Dit is geen Nederlandse documantaire maar Servisch/Kroatisch en Janic zelf is een Bosnier. Voor de oorlog 1 pot nat, maar goed blijf het nu gescheiden houden de vormalige Joegoslavische landen.

De film is in Nederland geproduceerd, dus het is een Nederlandse documentaire, met een Nederlandse titel.

Producent is Pieter Van Huystee Film.

avatar van Tommy De Vito

Tommy De Vito