• 9.371.038 stemmen

The Education of Shelby Knox (2005)

Documentaire | 76 minuten

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Marion Lipschutz en Rose Rosenblatt

Met onder meer: en Shelby Knox

Plot The Education of Shelby Knox

Tienermeisje Shelby Knox sluit zich aan bij een groep die campagne voert voor fatsoenlijke sex-educatie op middelbare scholen. Naarmate zij zich meer voor de groep inzet, wordt ze steeds fanatieker en valt haar Zuidellijke baptistische thuisfront aan. Wanneer de groep tevens gaat strijden voor homo-hetero gelijkheid en Shelby ook nog eens feministe wordt, valt dit bepaald niet overal in haar omgeving in goede aarde.

avatar van renske

renske

Curieuze documentaire omdat het zo anders lijkt allemaal dan hier, in Nederland. Het grenzeloze geloof in god, vaderland en democratie is indrukwekkend en stuitend op hetzelfde moment.

Knox lijkt af en toe wat naïef over te komen (het kind is ook pas een jaar of zestien in de documentaire, dus mág ze) maar door de keuzes die ze maakt en vooral hóe ze ze maakt, laat ze mijns inziens zien zeer volwassen en verstandig te zijn.

Mooi en ook triest is het eerste moment dat haar ouders niet volledig met haar keuzes mee kunnen gaan (dat ze de plaatselijke gay-alliantie steunt) en zij min of meer beseft dat ze nu alleen staat bij hun in huis.

"Waarom huil je nu," vraagt haar moeder, en je denkt: 'och, arme oen.' Maar haar ouders zijn vooral heel ondersteunend en warm voor haar, dat is prachtig om te zien en het geeft ook inzicht in het feit dat een land met zo'n rigide tweepartijensysteem niet met zich meebrengt dat mensen geen genuanceerde meningen kunnen hebben. Haar ouders zijn republikeinen maar zeer tolerant en preken respect, respect en respect.

Mooi citaat van Knox in een artikel dat ik vond:

"Butch Hancock, best summed up the opinion of sexuality education in my little town when he stated that "Life in Lubbock, Texas, taught me two things: One is that God loves you and you're going to burn in hell. The other is that sex is the most awful, filthy thing on earth and you should save it for someone you love.""

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Deze documentaire kwam ik gisteren laat op de avond nog tegen, toevallig. Een boeiende documentaire rechtstreeks uit het hart van christelijk fundamentalistisch Amerika.... sorry, Texas.

Vaak wist ik niet of ik nu ontzettend moest lachen om de totale onnozelheid van deze mensen, of juist geshokeerd zou moeten zijn door het totaal misplaatste, kwalijke kortzichtige wereldbeeld. "Homosexualiteit is verkeerd, want ze worden ziek en niet ouder dan 40 jaar." Woorden uit de mond van een 16 jarig meisje die beter zou moeten weten Dit laatste vooral omdat Lubbock Texas geen boerenkneuterig, achtergesteld dorpje is. Nee, Lubbock heeft meer dan 200.000 inwoners, een eigen luchthaven en een eigen olie en aardgas industrie. 200.000 inwoners dat is net zoveel als in de stad waar ik woon (de 6e van nederland)! Ongelooflijk dat in een stad als Tilburg, homos geen gelijke rechten zouden hebben, zich niet zouden mogen organiseren. Dat op middelbare scholen geen sexuele voorlichting mag worden gegeven! Middelbare scholen notabene, ik had al sexuele voorlichting gekregen van mijn ouders en op school in het laatste jaar van de basisschool!

Daarnaast geeft de film ook nog een heel aardig kijkje in de keuken van de lokale amerikaanse politiek. De macht die bepaalde, democratisch gekozen, notabele hebben gaat echt ieder boekje te buiten. In de documentaire zat ook een ambtenaar met een hart voor de zaak van Knox, die kreeg vervolgens doodleuk te horen dat als hij een voorstel wat verkeerd valt bij de heren bestuurders zou indienen, hij kon fluiten naar zijn baan Tot zover democratie en vrijheid van mening in Lubbok Texas! Bestuurders? Ja, ja, had vaker het idee dat dat meiske bij de almachtige stamoudsten op bezoek ging om voor haar zaak te pleiten.

Buiten het behandelen van de plaatselijke politieke perikelen gaat deze documentaire ook nog over een meisje in haar pubertijd. Ze wordt geconfronteerd met haar eigen meningen, meningen die nogal contrasteren met de overtuigingen van haar directe omgeving. Ondanks dat het vaak tot janken kwam bij Shelby, is het wel een dappere dame die duidelijk een missie heeft en ondanks alle twijfel van haar ouders en pastor toch doorzet.

Intressante documentaire die ik ondanks het late tijdstip toch zonder moeite en met open mond heb gekeken. Voorstel; Deze docu zouden ze als extra bij de DVD van Brokeback Mountain moeten doen. Mensen die dan nog beweren dat homosexualiteit in het grote midden van de VS geen taboe meer zou zijn, hebben duidelijk iets gemist.

O, ja erg spijtig dat die maloot van een pastor nu ook al aan het preken is geslagen in afrika, onthouding ipv die duivelse condooms *slaakt diepe... diepe... zucht*

avatar van nightbreed

nightbreed

Hahaha, 3 'foute' onderwerpen als je een puriteinse Amerikaan bent en dat zijn schat ik 3 op de 4 Amerikanen.

Deze ga ik dus maar eens tjekken

avatar van Demoniac

Demoniac

Het onderwerp is erg interessant, maar is al veel vaker behandeld op de Nederlandse tv. Texas is (op dit gebied) een achterstandsgebied dat leunt op oude tradities. Dat wordt in deze documentaire weer eens duidelijk gemaakt. Niets nieuws onder de zon dus, maar hopelijk komt er ooit verandering in die gewoonten.

Ik ben niet christelijk en heb er ook niets tegen, maar een gelofte afleggen, zoals in dit plaatsje in Texas, om geen seks te hebben voor het huwelijk vindt ik werkelijk een belachelijke vertoning. "Kijk nu je ouders recht in de ogen en beloof aan God, je ouders, je toekomstige echtgeno(o)t(e) geen seks voor het huwelijk te hebben"

Ook de kijk op homoseksuelen is werkelijk onvoorstelbaar ouderwets. Het homohuwelijk is voor heteroseksuelen iets wat het niet erg belangrijk is. Voor homo's is het misschien ook niet altijd een toevoeging, maar het wel degelijk een manier om te laten zien dat ze niets minder zijn dan hetero's.

Ikzelf ben wel eens aanwezig geweest bij een homohuwelijk en vindt dat zoiets prima moet kunnen. In de documentaire wordt ook een keer gezegd dat homo's gemiddeld niet ouder worden dan een jaar of 40; dit is ook zoiets achterlijks dat vanuit de machthebbende mensen (waarschijnlijk homohaters) aan de plaatselijke bevolking wordt opgedrongen.

Samenvattend is dit een zeer interessant onderwerp, belangrijk ook wat mij betreft, maar voegt het niet veel toe aan wat ik er al van wist.

avatar van nightbreed

nightbreed

Goede ducu met een zeer verstandig en intelligent 15 jarig meisje.

De mensen in Texas leven qua geloof nog echt in de 19e eeuw, wat een stelletje puriteinen zeg.

Die bekrompen en kortzichtige dominee sloeg echt alles, die kon niet eens normale antwoorden tegen dat meisje geven die duidelijk veel te slim voor hem was.

Hij kwam steeds met kant en klare domme standaard antwoorden en als het meisje echt te slimme vragen stelde dan zei hij steeds: "Read your bible".

Als laatste strohalm zei hij dat het christelijk geloof intolerant was en dat hij in haar een tolerante christen had ontdekt, wat dus fout was volgens deze dubieuze zeer domme man.

Ja mensen, Nederland is zo slecht nog niet