• 9.369.469 stemmen

Geregisseerd door: Benedek Fliegauf

Met onder meer: Felícián Keresztes, Barbara Thurzó en Lajos Szakács

Gesproken taal: Engels, Duits en Hongaars

Plot Dealer

Een dealer maakt zijn laatste ronde. Tot wanhoop van zijn veelal verslaafde klanten deelt hij hen mee dat hij ermee stopt - waarom zegt hij er niet bij. De film volgt hem op zijn route langs zijn vaste klanten, een bonte verzameling van kleurrijke karakters. Onder de klanten zijn ook goede tot zeer goede bekenden, zoals een vriend die in het ziekenhuis ligt met brandwonden en hem om euthanasie vraagt middels een laatste shot.

avatar van Rancid

Rancid

Ik hou van wazige films, maar dit ging mij te ver. Ik heb de film ook zonder nederlandse ondertiteling gezien hoor, dat scheelt natuurlijk ook wel. Maar zo'n koele en dodelijk langzame cameravoering doet 'm voor mij de das om. Voor mij als leek een film zoals echt iedereen m kan maken, ook zonder fantasie of creativiteit, gewoon ergens gaan staan, iemand langzaam laten praten, een camera erop zetten, of 3 minuten iemand filmen die op een fiets rijdt waarvan de derailleur maar eens moet worden nagekeken. 1*

avatar van Rancid

Rancid

'Een bonte verzameling van kleurrijke karakters' hoe komen ze daar in godsnaam bij?? Een hoop ongelooflijk vervelende, saaie, in feite al dode, ontrealistische, zwijgzame, totaal humorloze, hondsluie en iriterende klote junks lijkt me beter op zn plaats. Geef mij dan maar de schotse junks die nog het een en ander proberen mee te maken en ondanks hun lot hier en daar nog een gewiekste grap weten te plaatsen, zoals in bijv Trainspotting het geval is.

avatar van The Eye

The Eye

Met Dealer levert Benedek Fliegauf een vervreemdende, doch zeer intense film af. Hij kiest consequent voor een bepaalde stijl en verteltrant en het lineaire verhaal heeft vrij weinig functie, daar de verhalen meer door de gezichtsuitdrukkingen en de omgeving vertelt wordt dan door de letterlijke tekst.

Doorheen de hele film is een achtergrond geluid die je verder vervreemdt van je omgeving en je langzaam in de ongelooflijke misère van de karakters trekt, dit in combinatie met het uiterst trage camerawerk maakte dat ik me soms vrij ongemakkelijk ging voelen. Elk shot, hoe mooi ook, is doordrongen met de grauwheid van de Sovjetgebouwen en de leegheid van de personages. Prachtig in beeld gebracht door een goed uitgewerkte hypnotiserende cameravoering die langzaam in elke nieuwe scene een klein verhaal verteld.

Mochizuki Rokuro

Zo! Voorzichtige oordelen van de contemplatieven hier. Vind mijn waardering nog aan de voorzichtige kant. Ik vond het als modernistische film beter werken dan het meeste werk van Grandrieux om over Noe en Boé maar te zwijgen. WR krijgt deze week nog een meesterproef.

Fliegauf weet een even meesterlijke als wonderlijke synthese te bereiken tussen de inhoud van de pre-Roemeense wave en de vorm van die eerder genoemde modernisten. Film met één van de meest briljante eindscènes ooit. De consequent ingehouden en toch overrompelende stijl (met name in die geluidsband) zijn indrukwekkend.

Jammer dat ik Téjut eerder zag, dat was best een domper toen, maar in de omgekeerde volgorde kan ik me voorstellen dat de komische kant van Téjut bevrijdend is.

avatar van danuz

danuz

Heb dit werkje al jaren op de kijkstapel liggen (thanks daarvoor nog, The Eye!), zal er nu echt eens werk van maken.

Ik Doe Moeilijk

Wat is MovieMeter toch een heerlijke site: dagelijks nieuwe tips via de gebruikersupdates.

Ik Doe Moeilijk

Dealer is een panoramisch portret van een neerwaartse spiraalbeweging van een verslaving.

Hoe kun je dit nou beter weergeven dan met een 360 graden beweging van de camera, moet Fliegauf gedacht hebben. Ik ben altijd behoorlijk gecharmeerd van filmmakers die bewust en consequent hun stijl inzetten om de inhoud van de film uit te drukken, mits goed uitgevoerd (maar vaak vind ik een mislukt experiment nog interessanter dan een goed uitgevoerde veilige keus). Dealer is zo'n film. De zwevende camera, in combinatie met de repetitieve soundscapes (en ook omgevingsgeluiden trouwens), werken hypnotiserend (zoals The Eye ook al zei). De film toont vooral, zonder expliciete waardeoordelen. Ook hierom vind ik de keuze voor de cameravoering heel sterk. Het plaatst de karakters in een omgeving, die even hopeloos is als henzelf. Met andere woorden: de relatie karakter-omgeving is zowel contigu(metonymisch) als equivalent(metaforisch). De film is dus in hoge mate poëtisch.

5-sterren werk dit!

Mooi!

Ik Doe Moeilijk schreef:

Poeh, daar moet ik eens op studeren.

Dat einde zindert nog steeds. Het krijgt mede een grotere lading door de gekozen vorm, door IDM goed beschreven als zowel reflectieve als innerlijke 360graden feedback (of hij alleen neergaat weet ik niet). Zowel door de uitvoering van het einde zo'n beetje het eerste shot dat niet de cirkelbeweging maakt, maar afstand neemt als door de voorstelling , de mens in zijn cocon - een monolitische vorm van blauw schijnsel (van de zonnebank) in het oneindige krijgt het geheel de lading die Kubrick meegaf aan het einde van zijn 2001.

Mochizuki Rokuro schreef:

Poeh, daar moet ik eens op studeren.

Sorry daarvoor, heb net een college verhaal- en poezieanalyse gevolgd dit semester... Als je er echt werk van zou willen maken, dan kun je terecht bij de Praagse structuralistische literatuurwetenschapper Roman Jakobson. Met name het artikel Linguistiek en poetica

mayhemblik

Tjemig wat een prachtige belevenis was dit zeg, kippenvel en dat bijna een 1 1/2 uur lang. (ik moest er eerst effe inkomen)
Kijk nu al uit naar de tweede luister/kijkbeurt.
Een absoluut meesterwerk die van mij nog wel 2 uur door had mogen gaan.
Zo, en nu ga ik net zolang pap, mam zeggen tot mijn vrouw me een halt toeroept.

mayhemblik

Vanmiddag op het werk moest ik opeens weer aan de scene met z'n vader denken en ik kreeg spontaan weer kippenvel, als een film dat met mij doet verdient ie wat mij betreft 5*****.

Dus het eerste wat ik deed toen ik thuis kwam was hem een halfje verhogen en ik hoop dat als mensen de score zien dat ze hem gaan kijken want je zal er geen spijt van krijgen.

Mochizuki Rokuro schreef:
Film met één van de meest briljante eindscènes ooit.
Potdomme en of dit einde prachtig was

Ik zit nog wel met een vraag, nl in de film zegt hij dat hij niet meer spuit maar aan het einde neemt ie toch een spuit, wat denken jullie was dit éénmalig of was hij nog gewoon een gebruiker.
Persoonlijk denk ik dat hij gewoon nog volop gebruikte omdat hij op mij zo gevoelloos overkwam. wat denken jullie?

avatar van Fortune

Fortune

Het eerste wat opvalt is de camera die langzaam roterend om het hoofdpersonage heen draait. Dit gecombineerd met een ambient track die je zo goed als de hele film lang hoort. Samen zorgt dit voor een atmosferische film die na het einde nog lang door blijft galmen. Qua stijl is het erg origineel al doet het mij qua uitgestrektheid aan Tarkovsky denken.

Er zullen heel veel mensen zijn die deze film saai of langzaam vinden maar je kan moeilijk ontkennen dat het perfect bij de inhoud past. De mensen die de dealer tegenkomt onderweg, voornamelijk verslaafden, hebben ontzettend vage en originele problemen die je nog nooit in andere films bent tegengekomen. Naast de stijl vind ik dat ontzettend interessant. Ontzettend schrijnend en wellicht ook grappig.

Constant grauwe grijze gebouwen en eenzaamheid. Verslaving is wat mij betreft nog nooit zo leeg en triest uitgebeeld. Hoewel verslaving een van de onderwerpen is kan het wellicht ook een kijk zijn op het moderne leven. De film lijkt ergens naartoe te bouwen maar eindigt in leegheid. Sommige zaken blijven onduidelijk en onbeantwoord maar ik denk dat Fliegauf vooral een gevoel wil opwekken.

De gesprekken en de stijl zijn ontzettend abstract en de dealer, personages en gesprekken zijn niet realistisch, geen echte mensen van vlees en bloed en komen over als abstracties of wellicht prototypes van de drugswereld wat weer goed aansluit bij de stijl en inhoud. Kilheid en koelbloedigheid alom. Bijna perfectie al mocht de pacing van mij hier en daar wat vlotter.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Natuurlijk weer (edit mod: scheldwoord verwijderd) nergens op dvd!!

sinterklaas schreef:

Natuurlijk weer nergens op dvd!!

Wel, in Duitsland, met Engelse subs (en Hongaarse audio): Dealer (OmU): Amazon.de: Benedek Fliegauf

avatar van Malick

Malick

mayhemblik schreef:

Zelfmoord? Althans zo interpreteer ik het. Hoe zie de anderen het?

Zelfmoord? Althans zo interpreteer ik het. Hoe zie de anderen het? [/quote]

Zou inderdaad ook nog kunnen.
Bedankt voor het meedenken.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Intrigerende film, m'n tweede van Fliegauf, en deze is een stuk minder dynamisch dan Just the wind. Want hoewel het camerawerk, met de ene longtake na de andere en telkens die langzame, zwevende rotatiebeweging, fraai is, kwam het op mij wel wat artificieel over. Datzelfde kan gezegd worden over de soundtrack en de langzaam uitgesproken dialogen. Wat mij betreft is het vooral datgene wat er voor de camera gebeurt waarin Dealer overtuigt, namelijk de drugs-gerelateerde ontmoetingen met een diversiteit aan getormenteerde personages. Soms absurdistisch, soms fascinerend, soms zelfs behoorlijk indrukwekkend. Vooral de scène bij de vader van de hoofdpersoon springt eruit. Het deed me op een gegeven moment wat denken aan Songs from the second floor, hoewel bij Fliegauf humor volledig ontbreekt. Een andere associatie die ik had was Oslo 31. August, met name als het gaat om het hoofdpersonage. De slotscène deed me verder weinig, en dat kan uiteindelijk gezegd worden over de gehele film, die in z'n vorm net wat te gekunsteld is om de boeiende inhoud echt tot leven te brengen.

avatar van Cellulord

Cellulord

Malick schreef:

Zelfmoord? Althans zo interpreteer ik het. Hoe zie de anderen het?

Dacht ik ook en vond dat toch echt vrij duidelijk. Want even daarvoor liet hij nog weten dat hij over niets meer hoefde na te denken, hij ideeën meer om zijn leven een andere richting te geven en vroeg nog aan die meid om voor het kind te zorgen als hem iets moest overkomen.

avatar van Cellulord

Cellulord

In de filmbeschrijving bovenaan staat: "Een dealer maakt zijn laatste ronde. Tot wanhoop van zijn veelal verslaafde klanten deelt hij hen mee dat hij ermee stopt - waarom zegt hij er niet bij."
??? Dat is onjuist! Nergens laat hij ons weten dat het zijn laatste ronde is. We kunnen dat eigenlijk slechts vermoeden als de film afsluit

avatar van leatherhead

leatherhead

Sluit me aan bij de positieve geluiden.

Zelden een film gezien die gedurende de volledige speelduur zo'n tristesse uitstraalt. If anything, deed het me wat denken aan een Grandrieux, voornamelijk aan La Vie Nouvelle. Door middel van beeld en geluid krijg je een uiterst kille sfeer voor je kiezen, waarvan eigenlijk op geen enkel moment ontlading geboden wordt. Zo'n beetje elk shot is doordrongen van een zekere somberheid, waarbij ook maar het kleinste sprankje hoop of positiviteit ver te zoeken is.

Visueel is het meer dan adequaat, al is het eigenlijk vooral het camerawerk waar de film écht zijn kracht uit put. Erg sloom en log, maar tegelijkertijd ook strak en sierlijk. Bij vlagen prachtig om te zien, vooral die 360 graden scenes zijn meesterlijk. Qua soundtrack ook wel uitermate sfeervol, al had het misschien net iets gevarieerder gemogen. Die ambient track die zich om de minuut herhaald mag er zeker wezen, alleen net iets meer muzikale back-up had het waarschijnlijk vervolledigt.

Verder dus een intrigerende ervaring. Paar ijzersterke, indrukwekkende scenes, zoals dat trippende meisje en het gesprek met de verbrande vriend van de hoofdpersoon, maar bovenal een sfeer om u tegen te zeggen. Aanrader voor mensen die niet vies zijn van ''depressieve'' cinema, en geen last hebben van een te korte aandachtsboog. Dikke 4,0*.

avatar van Richardus

Richardus

Rare dvd onder de kooplink

avatar van Ferdydurke

Ferdydurke

Indrukwekkende aaneenschakeling van een reeks barre, bizarre en gaandeweg ook steeds aangrijpender scènes, die zich langzaam aaneen schroeit tot het onthutsende verhaal van het leven en lot van een dealer, in een omgeving die wel één grote zelfkant lijkt.

Want het mag inderdaad zo zijn dat Fliegauf filmisch van wanten weet (en ongetwijfeld weet waar hij zijn mosterd vandaan moet halen), persoonlijk zie ik het graag als een draaiende camerabeweging méér is dan alleen een stijloefening, en geschraagd wordt door een emotie die voortvloeit uit het verloop van het narratief, cq. de opeenvolging van de verschillende scènes, die iets opbouwen, als evenzovele druppels in een steeds voller wordende emmer.

En dat gebeurt hier wel; alles heeft hier zijn plaats en tijd. Die tijd wordt wel ruim genomen, maar uiteindelijk begint ook het uitdrukkingsloze gezicht van de dealer sporen te vertonen van emotie (die er natuurlijk vanaf het begin al was), ten slotte resulterend in een ontknoping, die des te dramatischer is omdat er ondanks alles een aantal seinen waren die een andere kant op leken te wijzen. Een keuze tussen hoop en vertwijfeling, die beide kanten op kan vallen. Maar het is één van twee.

De enige kleine reserve heb ik bij de geluidsband, die bij momenten iets te opgelegd aanvoelt, maar aan de andere kant gelukkig toch ook vaak zijn punten scoort. Het ritselende en sissende geluid van de preparatie van een heroïneshot.

En voor wie nog twijfelt of dat meisje inderdaad de dochter is van de dealer, moet zich nog maar eens de allereerste scène van de film in herinnering brengen, als we het kind naast haar moeder in slaap zien vallen. Prachtige vondst.

Ja, dit is er weer zo eentje, waar je altijd op hoopt als je je er weer eens toe zet om een film te gaan kijken