• 9.370.234 stemmen

Geregisseerd door: Derek Jarman

Met onder meer: William S. Burroughs, Derek Jarman en Tilda Swinton

Releasedatum: 22 februari 1996

Plot Glitterbug

Ego-documentaire die regisseur Derek Jarman maakte vlak voordat hij aan aids overleed. Met oude opnames haalt hij herinneringen op uit zijn leven. Onder andere een Miss World verkiezing voor travestieten en een boottochtje met actrice Tilda Swinton.

avatar van Horrorizer

Horrorizer

what about In the Shadow of the Sun, de Derek Jarman film die zo famous zou zijn? Throbbing Gristle verzorgde in 1980 de soundtrack voor deze film. Hellaas heb ik deze nooit gezien.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Prachtige muziek in deze perfect ge-editte film van Jarman. Vooral de natuur-, landschap- en stadsbeelden zijn prachtig melancholisch. Jammer dat je verder bij de home video's geen idee hebt wie je allemaal ziet. Als testament van Jarman natuurlijk wel gepast en begrijpelijk, maar het maakt het voor de kijker minder interessant. Een sacraal moment dat ik nu mijn 13e en daarmee laatste Jarman-film heb gezien, voor wat betreft de 'experimentele' en collage filmers toch iemand die er met kop en schouders bovenuit steekt wat mij betreft, zoals deze film al weer aantoonde.

avatar van gauke

gauke

Een zelfportret dat voor mij extra lading heeft omdat het de laatste film van deze artistieke regisseur is. Hij monteerde deze productie, gemaakt uit acht homevideo's (1970-1986;15 uur beeldmateriaal), vlak voor zijn dood. De film is korrelig, verlichtend, vaag, experimenteel als altijd; zwart-wit wordt afgewisseld door kleur en opnieuw blijkt Jarman's fascinatie van het mannelijk lichaam. Duidelijk is in ieder geval dat hij vóór zijn tijd gestorven is.

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Gezien op de BBC destijds. Hypnotiserende film door beeld en geluid.

Ben benieuwd naar het feitelijke productie proces. Bij het maken van Jarmans voorlaatste film Blue was ie namelijk al blind. Dus hoe hij deze film heeft geconstrueerd lijkt me heel interessant.

Glitterbug zat volgens mij ooit als bonus bij een dvd editie van Blue maar is thans tamelijk onvindbaar. Helaas. Mijn VHS-banden heb ik al enige tijd niet meer.

avatar van starbright boy

Die DVD van Blue is nog makkelijk te krijgen hoor. En de prijs is te doen: Blue [1993] [DVD]: Amazon.co.uk: John Quentin, Nigel Terry, Derek Jarman, Tilda Swinton, Derek Jarman's Blue: Film & TV

Met Glitterbug erbij inderdaad.