• 9.372.718 stemmen

Der Brennende Acker (1922)

Drama | 110 minuten (Duitse gerestaureerde versie, 2003) / 98 minuten (VS)

Speelduur: 110 minuten (Duitse gerestaureerde versie, 2003) / 98 minuten (VS)

Alternatieve titel: Burning Soil

Oorsprong: Duitsland

Geregisseerd door: F.W. Murnau

Met onder meer: Lya De Putti en Alfred Abel

Gesproken taal: Duits

Plot Der Brennende Acker

Een oude boer sterft en laat zijn twee zonen de grote boerderij na. De plichtsgetrouwe zoon Peter kent zijn verantwoordelijkheid en als een rechtvaardig leider ontfermt hij zich over het personeel en zet het leven op de boerderij voort. De andere zoon, Johannes, was al lang uitgekeken op het plattelandsleven. Net terug van de grote stad heeft hij ambitieuze plannen. Hij weet zich in te werken in de huishouding van de rijke graaf Rudenburg door zijn secretaris te worden. De hebzuchtige Johannes legt het aan met Gerda, de dochter van de graaf, om zo eventuele toekomstige rijkdommen veilig te stellen. Maar als hij er achter komt dat juist Helga, de stiefmoeder van Gerda, een enorme erfenis te wachten staat, moet hij zijn tactiek bijstellen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Der alte Rog / Old Rog

Graf Rudenburg / Count Rudenburg

Gerda, Rudenburgs Tochter / Gerda, Rudenburg's daughter

Helga, Rudenburgs zweite Frau / Helga, Rudenburg's 2nd wife

Ludwig von Lellewel

avatar van Fred Neil

Fred Neil

Mooie film, en de beste onuitgebrachte film die ik gezien heb van Murnau (beter zelfs dan "Phantom").

Een mooi, donker en sfeervol verhaal over twee broers waarvan de ene er alles aandoet om rijk en machtig te worden, ten koste van de mensen om hem heen. De 2 broers zijn precies het tegenovergestelde van elkaar en worden goed neergezet door Eugen Klöpfer en Vladimir Gajdarov.

De film is een lust voor het oog met prachtige sfeervolle beelden van een boerderij en landgoed eromheen.

Als je alle dvd's van murnau hebt gezien en je wilt meer, is dit zeker een goede film om eens op te zoeken.

avatar van VanRippestein

VanRippestein

hoe kom ik eraan dan?

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Bericht over downloaden verwijderd.

avatar van VanRippestein

VanRippestein

Madecineman schreef:

Bericht over downloaden verwijderd.

AHA! dankje!

avatar van Flavio

Flavio

Een van de laatste Murnau's die ik nog moest zien, en dat viel zeker niet tegen. Wel ubermoralistisch (boerenzoon is ambitieus en eerzuchtig maar komt na een reeks rampen tot inkeer) maar het wordt meer dan goedgemaakt door het intense spel van Vladimir Gajdarov als de onscrupuleuze Johannes en Stella Arbenina als de ongelukkige Helga. Werner Krauss speelt een klein bijrolletje, en ook Alfred Abel uit Der Phantom komt even langs in een verder onbelangrijke rol.

Verder valt de mooie sfeervolle setting op, en al ontbreekt de opwinding van grootse en meeslepende cinema die je in latere films van Murnau tegenkomt, blijft het de gehele speelduur wel boeien. Wel is duidelijk dat de techniek nog in de kinderschoenen stond waardoor een op papier spectaculaire scene als de brand op het olieveld niet helemaal uit de verf komt. Dat zou er een paar jaar later al een stuk beter hebben uitgezien.