• 9.372.586 stemmen

Genre: Documentaire / Muziek

Geregisseerd door: Aaron Rose en Joshua Leonard

Met onder meer: Jo Jackson, Mike Mills en Aaron Rose

Plot Beautiful Losers

"Make Something From Nothing"

De documentaire focust zich op de carrières en werken van een collectieve groep kunstenaars die in de begin jaren '90 een beweging begonnen in de kunstwereld gebaseerd op de D.I.Y. (Do It Yourself) mentaliteit. Hierbij werden ze onder andere beïnvloedt door graffiti en skateboarden en de toenmalige ondergrondse muziek zoals punk rock en hip hop. In een reeks interviews leggen deze artiesten uit wat hun redenen waren achter de 'do-it-yourself'-stijl van straatkunst. Hierbij komen onder andere Thomas Campbell, Cheryl Dunn, Shepard Fairey, Harmony Korine, Geoff McFetridge, Barry McGee, Margaret Kilgallen, Mike Mills, Steven "Espo" Powers, Aaron Rose, Ed Templeton en Deanna Templeton aan het woord.

avatar van Querelle

Querelle

Ik heb ooit een documentaire gezien met dezelfde titel, waarin alleen Leonard Cohen (de titel komt van een tekst van hem), Marianne Faithful en Willy de Ville worden belicht.

avatar van danuz

danuz

Beautiful Losers verteld het verhaal van een groep kunstenaars annex skaters die nimmer een collectief hebben gevormd, maar door hun levensvisie en werk zich altijd tot elkaar hebben aangetrokken gevoelt. De titel verleend de documentaire aan hun laatste groepsexpositie en het is een referentie naar hun 'plaats' in de samenleving.

Eén van die kunstenaars is tevens de regisseur, en dat is er wel aan af te zien. Sowieso is het geheel mij te keurig in elkaar gezet (talking head, folkmuziek, 8mm footage van exposities of roadtrips), maar ik had eigenlijk voor ook moeite met het met sentiment overgoten verhaal. Natuurlijk mag van hun generatie worden gezegd dat ze een unieke visie op kunst hebben ontwikkeld, en dat zij de streetart groot hebben gemaakt (denk alleen al aan André the Giant) en dat filmmakers als Harmony Korine ook uit dat nest zijn gevlogen. Maar ik vond het allemaal te veel een lofzang om me mee te krijgen. Verder is het leuk en informatief om te volgen en zit er inspirerend werk tussen, maar wat mij betreft wordt er toch net iets teveel een veer in eigen reet gestopt.

avatar van danuz

danuz

Zo zeg, wat kan een herkijk veel verschil maken! Vond het nu een overdonderend inspirerende documentaire, vol fijne mensen (naast held Korine ook o.a. Mike "Beginners" Mills en skater Mark Gonzales en Ed Templeton), oprechte 'wijsheden', soms echt schitterend werk en een positieve, inspirerende boodschap. Heerlijk.

avatar van D-ark

D-ark

Prachtig koortsige docu over hoe een groep skaters en tekenaars(later all round kunstenaars) uit verschillende stukken van Amerika elkaar tegen komen in New York van de jaren 90 dat op het randje van instorten staat. Dat er weinig kritiek word geleverd heeft vooral te maken met de koortsige sfeer in de film, alles voelt langzaam en soms wordt footage zelfs gelijk afgespeeld.

Over de kunstenaars groep, het is een van de meest interessante los/vast groepen uit de jaren 90. Tuurlijk zijn er de grote namen als Shepard Fairey en Harmony Korine maar ook 'kleinere' maar even interessante kunstenaars als Jo Jackson en Ed Templeton(naast Mills de zakenman van de groep, runt al jaren de succesvolle skateboard bedrijf toy machine). Het legt wel op sommige mensen de twijfel bij de artiesten neer over hoe commercieel ze allemaal zijn geworden, mensen die door drugs of ziekte zijn weggevallen en vooral hoe blijf je een geïnspireerd met zoveel aandacht en succes. De soundtrack met nummers van unsane en cat power vult dit geweldig aan maar muzikaal hoogtepunt is de prachtige score bij Beastie Boys's 5de man Money Mark.

Een erg mooie docu over een groep interessante mensen die allemaal verschillende richtingen zijn ingegroeid maar nog steeds samen een band voelen.