• 9.371.610 stemmen

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Johan Timmers

Met onder meer: Johan Leysen, Sam van Gool, Floris Drost

Plot Stuntnacht

Carel Justens is leraar Nederlands op een middelbare school en mentor van Dirk Jan, die dit jaar eindexamen doet en mikpunt is van pesterijen van een groepje rond Marco en zijn vrienden. Hij maakt zich zorgen over Dirk Jan en die zorgen blijken terecht als hij na de stuntnacht Dirk Jan aantreft in de gymzaal, neergestort en te pletter gevallen op de harde vloer. Dirk Jan wordt in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht en Carel moet aan de politie uitleggen hoe een stuntnacht zo uit de hand heeft kunnen lopen. Zijn relaas voert hem langs de onmacht van de leraren iets te doen aan de pesterijen waar ook een docent, de homofiele gymleraar Hugo, last van had. Maar hij vertelt ook over de slechte reputatie van de school en de tegenzin van de onderwijzers de leerlingen op de traditionele stuntnacht vrij spel te geven in de hoop erger te voorkomen.

avatar van Larude

Larude

IJzingwekkende film, zoveel dwaasheid, zoveel onrecht, mensen die ongestoord hun gang kunnen gaan, het raakt je gewoon. Ik kan me overigens nauwelijks voorstellen dat het op veel scholen er zo aan toe gaat (misschien een paar in de oude wijken van de grote steden); op mijn middelbare school (5 jaar terug) in ieder geval niet. Ik geef een 3,5

avatar van speedy23

speedy23

Wat mij ook opviel was de machteloosheid van het lerarenkorps, iets wat pakweg 35 jaar geleden zeker niet had bestaan. Toen was de 'meester' één van de hoogste personen in onze (kinderlijke) maatschappij.

avatar van Ayano

Ayano

Ik zou daar echt niet op school willen zitten hoor...

avatar van neo

neo

Het meest interressante is dat machteloosheidsthema. De trailer geeft dat al heel goed weer met het meest aansprekende stukje als leraar Carel door de aula loopt en langzamerhand denkt naakt te lopen omdat alle leerlingen hem zo vreemd aanstaren. Zo zijn er wel meer dromerige scenes. Alles lijkt op deze school iets te zijn opgeblazen, je kent het wel met altijd dezelfde etterbakken en al dat soort dingen. Net als bij de Lola film Sophie en Arthur pakte deze film mij enorm. Geef voorlopig maar 3.5 sterren.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Staat deze film nog ergens online?

avatar van Quido

Quido

Blijft een sterke film, net als meer films uit de Enneagram-reeks. Vooral visueel en auditief sterk, en Leysen schittert als machteloze leraar.