• 9.370.364 stemmen

Geregisseerd door: Yasujirô Ozu

Met onder meer: Takeshi Sakamoto, Yoshiko Okada en Chōko Iida

Gesproken taal: Japans

Plot Tôkyô no Yado

Kichachi gaat, geteisterd door het hete weer, samen met zijn twee jonge zoons op zoek naar werk in het industriële plaatsje Koto. Na een karige poging om geld te verdienen door zwervers aan de politie uit te leveren, hoopt de familie op betere tijden wanneer Kihachi een baan vind in een fabriek. Wanneer de dochter van een aardige vrouw erg ziek wordt, ziet Kihachi zich genoodzaakt te stelen om haar leven te redden.

avatar van Baggerman

Baggerman

Deze 'stomme' Ozu is een stuk minder luchtig als de twee andere die ik eerder zag. Het is zelfs een zeer met emoties beladen film eender aan die van de Sica (Shoeshine en Bicycle Thieves). Het laat zien hoe armoede het gemoed van mensen kan aantasten, maar tevens hoe arme mensen daardoor tegelijkertijd in korte momenten van geluk weer ontzettend kunnen genieten met wat ze wèl hebben.

Toch is de film niet deprimerend en saai en weet Ozu af en toe glimlachen op te wekken met behulp van de capriolen van de twee jongetjes. Wel zwartgallig af en toe, vooral als Kihachi en zijn zoontje geen geld hebben voor zowel onderdak als eten en dan kiezen voor het eten en buitenslapen. Ze zitten vol smaak te eten, dat ineens niet meer smaakt als het weer plots omslaat!

Alweer erg mooi.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Aardig stille film van Ozu. Zijn stijl is al wel herkenbaar met veel lage shots alsmede de thematiek. Zeker de eerste drie kwartier zijn mooi als het gaat om de vader, zijn zoontjes en de omstandigheden waarmee ze moeten leven. Ontroerend soms, mede door het ingetogen (helemaal voor een stille film) acteerwerk. Het tweede stuk vond ik minder boeiend. Dat speelt wat meer binnen en oogt statischer en is saaier. Ook visueel minder interessant en het gemaakte drama (daarvoor was het meer naturel drama) voert de bovenhand. 3,0*.