• 9.370.349 stemmen

Cómo Pasan las Horas (2005)

Alternatieve titel: The Hours Go By

Oorsprong: Argentinië

Geregisseerd door: Inés de Oliveira Cézar

Met onder meer: Guillermo Arengo, Roxana Berco en Susana Campos

Gesproken taal: Spaans

Plot Cómo Pasan las Horas

Onderhuidse spanning en ontroering in een dag uit het leven van een Argentijnse familie. Juan neemt zijn jonge zoontje mee naar het strand, terwijl zijn vrouw René haar moeder ophaalt uit het verzorgingshuis voor een dagje uit.

avatar van MarjoleinM

MarjoleinM

avatar van Ik Doe Moeilijk

Ik Doe Moeilijk

Ik ben het niet eens met de auteur van het artikel van de bovenstaande link als hij stelt dat

De enige minpunten, wat mij betreft, zijn de scènes die kennelijk bewust onscherp en gedeformeerd zijn gefilmd. De figuren worden daarin opeens smal uitgerekt of scheefgetrokken. Het heeft geen enkele functie voor het verhaal of de karakters en komt daardoor nodeloos artistiekerig over.
Sowieso vind ik het een vreemde aanname dat de filmmaker deze keuzes zou hebben gemaakt om 'artistiekerig' over te komen.

Ik denk namelijk dat deze beelden, in combinatie met de geluidsband, een omineuze functie hebben. De deformatie van de personen en de landschappen zorgen dat de perceptie van de kijker verandert. Hierdoor wordt de kijker zich bewuster van het proces van betekenisgeving. De beelden hebben niet een duidelijke narratieve functie, vooral worden de verhoudingen tussen personen en hun emotionele toestand afgetast. De geluidsband, spannende flarden ambient, en de beelden zorgen dat de kijker een licht onbehaaglijk gevoel bekruipt. De scene aan het eind, waarbij het kind bij zijn dode vader wacht(waakt lijkt het haast), fungeert hierdoor als een catharsis.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

De film deed me een beetje denken aan Sokurovs Mat i syn (hoewel de verschillen natuurlijk veel groter zijn dan de overeenkomsten). Cómo Pasan las Horas brengt de liefde tussen een vader en zoon in beeld op fraaie, kalme, alledaagse wijze. Ruim een uur lang lijkt het daar ook bij te blijven, maar gelukkig introduceert Inés de Oliveira Cézar aan het einde een filmische climax in de vorm van het ongemerkt overlijden van vader op het strand. Dat shot van de spelende zoon, terwijl de uren verglijden, geeft de film wat mij betreft z'n waarde. Stilistisch was ik van de vervormde beelden niet zo gecharmeerd, om maar niet te zeggen dat het ronduit lelijk is, en dat ik de functie ervan ook niet zo duidelijk zag (vergelijk bijvoorbeeld met wat Lynch doet in Inland Empire, dat is wél echt effectief gebruik maken van dit soort effecten). Ook daarbuiten is de cinematografie en de belichting overigens uiterst flets, hoewel er enkele mooie strand-beelden zijn. Tenslotte vond ik de sequenties met de moeder en de oma niet erg veel toevoegen. Redelijke film, halve punt extra voor het eerder genoemde shot.