• 9.373.533 stemmen

À Chacun Son Enfer (1977)

Drama / Mystery | 105 minuten

Genre: Drama / Mystery

Alternatieve titels: Autopsie d'un Monstre / Jedem Seine Hölle / To Each His Hell

Oorsprong: Frankrijk / West-Duitsland

Geregisseerd door: André Cayatte

Met onder meer: Annie Girardot, Hardy Krüger en Bernard Fresson

Gesproken taal: Frans

Plot À Chacun Son Enfer

Het dochtertje van een bourgeois-gezin is ontvoerd en terwijl de moeder de losprijs wil betalen, heeft de krenterige vader de politie al ingeschakeld. Dat is niet zonder gevolgen..

Madeleine Girard

Le directeur de la T.V.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Nergens te vinden?

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Als je even met je spaarvarkentje rammelt en er 60 euro uithaalt, heb je hem op een brakke VHS. voor een luttele 40 euro heb je hem ook al, maar dan met Spaanse dubs. Waarbij ik toegeef niet thuis te zijn in dat wereldje, misschien kun je hem wel ergens gratis en voor niets krijgen, geen idee.
Enfin, over the top melodrama van Cayatte met Girarardot die hier overacteert als een gek- u weet wel: de lippen nadrukkelijk samengeknepen en het hoofd een beetje scheef, schuddend tijdens het praten enz, de gekende maniertjes dus. Waarbij dient te worden aangetekend dat het hysterische scenario haar weinig keus liet, want een film die het mediacircus rondom een kidnapping en de opgejaagde slachtoffers aan de kaak wil stellen, gaat er zelf nog overheen.
Het begint met een hysterische Girardot die frenetiek naar een tv-studo rijdt om de kidnapper af te smeken en daarna houden de calamiteiten nooit op: het kindeke wordt vermoord teruggevonden, en de dader blijkt n.b. Girardots zoon te zijn die vond dat het nakomertje teveel aandacht teveel kreeg !
Om het helemaal af te maken rijden moeder en zoon dan maar de afgrond in aan het slot.
Hardy Krüger speelt hier een keer niet de Goede Duitser maar een korzelige inspecteur, en Fernand Ledoux komt nog langs als schoonvader van Girardot.
Niet voor overbezorgde moeders...

avatar van yeyo

yeyo

"Sergio Gobbi présente..." een naam die vertrouwen oproept! Ik heb geen idee wie Gobbi is, maar ouwe Cayatte was hier duidelijk aan het einde van zijn Latijn. In die mistbank van de verwarrende jaren '70 was hij duidelijk het noorden kwijt, niettegenstaande dat hij zich volgens de gekende kwaadsprekers (Truffaut, Bazin, Roger Tailleur, heel Cahiers du Cinéma) nooit zelfs maar approximatief in het noorden bevond. A Chacun Son Enfer heeft iets van een gezellig rommelboeltje: wazige editing en eigenaardige cameravoering (personages zijn soms nauwelijks in beeld, personage van Ledoux kijkt een paar keer recht in de camera), aantal acteurs die wat verloren lijken te lopen en een sodemieter van een anti-climax op het eind - het was zelfs zo erg dat Giradot volgens IMDB trivia nooit meer wilde samenwerken met Cayatte na dit fiasco, maar helaas, ze was contractueel gebonden om nog minstens één film met hem in te blikken - wat wonderwel past bij het publieke persona van Giradot als moegekweld dutsje.

Toch is het ook een genereuze film, eentje die vraagt om bemind te worden - als is het maar voor even. Vanwege de tabloid en de série noire sensibiliteiten van het verhaaltje ben ik toch bereid om mij vergevingsgezind op te stellen - kindontvoeringen en de suggestie van lustmoorden beroeren de menselijke geest nu eenmaal. Ik moet de eerste sterveling nog ontmoeten die kan weerstaan aan de gouden plume van topscenarist Jean Curtelin!

PS: tien jaar na dato is Gaumont zo goed geweest om de brakke VHS over te zetten op een schappelijk geprijsde DVD - mét subs voor hardhorige Fransen. A bon entendeur!