• 9.250.791 stemmen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 4 februari 2016

Plot Fissa

"You better be there..."

Wanneer de populaire Max zijn eindexamen in gevaar ziet komen en de nerd Ruben zijn eindexamenfeest, slaan de twee oude vrienden de handen weer ineen. Tijdens een krankzinnige eindexamenperiode eindigend in een onwaarschijnlijk eindexamenfeest, leren de jongens zichzelf en elkaar pas echt goed kennen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van The Oceanic Six

Fissa is zo'n film waar je tijdens het kijken echt plaatsvervangende schaamte van krijgt, maar niet in de goede zin van het woord. American Pie was ook schaamteloos en gênant, maar gewoon geestig. Fissa is echt rotzooi van het allerergste niveau. Ik denk niet dat ik ooit zo'n pijnlijk slecht eerste uur heb gezien qua verhaallijn, plotwendingen en vooral acteerwerk als in Fissa. Hemeltjelief, waar moet ik beginnen? Alle personages zijn zo'n overdreven treurige karikatuur van zichzelf. Van de cliché Mocro tot de nerd tot de donkere slet (inclusief grote, boze, sterke broers uiteraard...) tot de geile leraar tot de gemene decaan. Echt zo afschuwelijk slecht.

Maar het zijn gewoon de dialogen en het taalgebruik waar ik echt de rillingen van krijg. Zo praten tieners niet. Althans, ik hoop zo dat dit niet zo is. Niet toen ik nog op de middelbare school zat en ik denk ook tegenwoordig niet, buiten op een gettoschool. Ik gruwel van straattaal, maar dit is echt zelfs nog de overtreffende trap. De dialogen zijn ook zo ongelofelijk slecht geschreven, schandalig. Dit moet op een regenachtige zondagmiddag in elkaar geflanst zijn, want een serieuze scriptschrijver zou ontslag moeten nemen en nooit meer moeten terugkeren in het filmwereldje. Idem voor het script zelf. Ik neem films best met een korreltje zout, maar de plotwendingen hier met de naaktfoto's (ja hoor, die stuurt een leraar natuurlijk meteen) of het mapje privé op de computer zijn echt zo slecht geschreven. Men probeert hier American Pie een beetje te kopiëren in de setting en de sfeer, maar dan op een ongelofelijk slechte wijze. Een pubertje die neukbewegingen maakt tegen een stalen paal? Tjonge jonge. Ik dacht dat de film een partyfilm zou zijn, maar je moet een heel dik uur wachten voordat er een feestje komt en als 'ie er dan is, dan stelt het echt zwaar teleur. Zoveel gebeurt er niet en het slot met de politie is echt heel erg vergezocht, want tot zij er waren deed niemand agressief. En dan eindigen we uiteraard met een 2 maanden later scenario, inclusief een nieuwe start. Zucht. Waar hebben we dat al eens gezien bij een partyfilm?

Oja, ik weet het weer. Bij het briljante Project X (2012), die ik overigens op 4,5* qua score heb staan. Want voordat mensen me gaan beschuldigen dat ik een zure, ouwe zeur ben die niks van dit soort films snapt, kan ik dus aantonen dat ik dit soort partyfilms echt wel leuk kan vinden. Project X is zelfs 1 van de leukere films van de laatste jaren. Gewoon doordat er een leuk script was, prettige acteurs meededen en het lekker over de top ging op een goede manier. Fissa doet echt alles fout. En ik geloof dat ze ook nog eens Filmfonds subsidie hebben gehad? Hahaha. Nee, probeer maar niet vaker om Amerikaanse thema's te kopiëren. Wat al in dit topic is beschreven, die cultuur kennen wij niet in Nederland en Nederland feest niet op de wijze zoals in Fissa te zien is.

Ik deel ze niet vaak uit, maar hier geef ik gewoon de laagste score voor, wel voor 99% gebaseerd op het eerste uur, al is het deel erna ook zeker dramatisch. Zonde van de tijd en het geld.

Fortune schreef:

Ik weet niet hoe jullie eindexamenfeesten eruitzagen maar dit komt er echt niet bij in de buurt. Ik heb best wel veel eindexamenfeesten meegemaakt en 9 van de 10 keer staat er dan een witte partytent in de tuin (schijnbaar gezellig maar eerder omdat het dan binnen niet vies wordt) en een paar kratten lauw bier staan dan opgestapeld in een hoek en je pleurt een paar slingers in een boom voor de sfeer. Je sjouwt dan je brakke stereo-installatie naar beneden die je dan aansluit en je zet een paar hangtafels neer en dat is het eigenlijk wel. En op de voordeur plak je een a4'tje waarop staat 'achterom komen.' Je moeder of vader komt dan soms naar binnengewandeld om zogenaamd de chips bakken bij te vullen maar eigenlijk om te kijken of er niet een bukkake gaande is met je dochter in de hoofdrol. Aan het einde van de avond is er altijd ergens een meisje dat veel te veel heeft gedronken en laveloos in de voortuin ligt te kotsen waar 7 mensen omheen staan. Dat is nou een examenfeest. Er waren wel mensen met veel rijkere ouders en die pakten iets meer uit maar zeker geen rookmachines en twerkende negerinnen. O Nederland wat worden we arrogant.

Haha. So true. Prachtige beschrijving ook.

avatar van blurp194

blurp194

Lekker vlot, lekker hip, en allemaal net niet.

Op zich is het idee wel aardig, de drie vrienden die zich zonder zich iets van alle regels aan te trekken door het eindexamen heen slaan en besluiten gewoon een superfeest te gaan bouwen. Maar ondanks de af en toe heerlijk frisse politiek incorrecte grappen weet de film dan toch net de goeie balans weer niet te vinden. Het moet allemaal zonodig weer braaf zijn, en na alle foute en echt heel foute grappen voelt dat echt veel te gemaakt. En dat terwijl ik net zo’n goeie hoop op de film had, en de verschillende multiculturele kkinders zo heerlijk naturel met elkaar omsprongen.

Behalve dat zijn de makkers Yannick van de Velde, Alex Hendrickx en Bilal Wahib nog steeds leuk en fris bezig, tenminste, voor mij als nooit-meer-tv-kijker zijn de koppen van de drie nog volledig vers - ik begrijp tussen de regels door dat ik daar een uitzondering in ben...

En dat het verhaal dan stevig in de hyperbool loopt met het onwaarschijnlijke twerkfeestje en dat dat bij mij op de havo een heel stuk makker ging, tsja, daar kan ik alleen mezelf verwijtend voor aankijken. Goeie feesten bouw je zelf.

avatar van southparkgek

southparkgek

Een best wel vermakelijke film. Een 3,0

avatar van LPMM

LPMM

Leuke film Nederlandse comedy.

Natuurlijk is het verhaal alles behalve hoogstaand/realistisch etc. Maar mensen, je verwacht toch ook niets anders? Heb een aantal keer hard moeten lachen om de (Rundfunk achtige) humor. Geestig en leuk om te kijken, maar meer ook niet. 3*

avatar van Chelsea94

Chelsea94

Dope voor een Nederlandse film. Film zal het vast beter doen bij jongeren dan ouder, maar ik als student vind hem erg vermakelijk.

avatar van de grunt

avatar van n00r

n00r

umbra schreef:

Verrassend lage score hier vond deze platgoaaaan xD

Vind hem al veel te hoog

Ik als Vlaming zijnde mis dat toch wel een beetje.

Geef mij maar de lift, amsterdamned, new kids turbo en vooral flodder vond ik top, sint was ook nog cava.

avatar van Joy4ever

Joy4ever

Ik vond het wel een vermakelijke film.

avatar van 93.9

93.9

Schaamteloos, maar als je in de stemming bent HILARISCH

avatar van mikey

mikey

Plat doch preuts vehikel over 3 schandknapen die tegen wil en dank op elkaar zijn aangewezen om zoveel mogelijk examenfraude te plegen, stelletje Cheaters. Om daarna het schoolfeest van de eeuw te organiseren. Zoals dat project X in Haren, Grunn. Volgens goed Amerikaans gebruik zijn de blote tieten door professionele dames ingezet. De oudgedienden in het stalen de show zoals Ederveen en Kesting als racisten of goorlappen. Ook van Reeden was erg grappig als Franse juf en haar ongezonde interesse in jonge jongens.Niet grappig: Abby Hoes!!!!!!!!!!!

avatar van alacer9

alacer9

Verschrikkelijke film.

avatar van Malse filmpies

Malse filmpies

Heeerlijk slecht

Ik had enorm veel zin in een filmpje waar je niet te veel aandacht voor nodig had en ik zag Fissa voorbij komen en ik dacht: "Dit is hem!". En dit was hem.

Geweldig gedurfde grappen die veelal racistisch of puberaal zijn. Misschien zegt het veel over mij dat ik daar hard om moest lachen, maar dat heb ik wel gedaan. Het is allemaal niet zo hoogstaand of realistisch, maar daar heb ik me totaal niet aan gestoord.

Wat wel behoorlijk tegenviel was het uiteindelijke feest. Er wordt lang naar dat feest toegewerkt, maar dat was allemaal wel héél ver gezocht. Wel toffe soundtrack.

avatar van flamingant

flamingant

Ik als Vlaming zijnde mis dat toch wel een beetje.

Oei we zijn het eens oneens... ?? ik vond deze nog zo slecht niet... Sommige dialogen waren echt om te gieren man! ??

flamingant schreef:

avatar van umbra

umbra

Okê nog eens gekeken in volledig nuchtere toestand ? en toch ster eraf se. Blijft wel grappig maar alles was veel normaler ?

avatar van HorrorFan007

HorrorFan007

Mijn favoriete komedie buiten NEW KIDS. Ik ben zelf 18 en vind dit wel grappig maar kan in de lage cijfers komen bij deze want voor mensen die de middelbare school al lang achter zich hebben liggen is dit totaal niet grappig, flauw en soms zelfs heel schaamtelijk. Maar voor mij als laatste jaar op de middelbare school is dit herkenbaar, grappig en gewaagd voor goede dialogen en het beter acteerwerk moet je niet naar deze film kijken maar leuke komedie.

avatar van Apollinisch

Apollinisch

Waarom wordt in deze film zóveel Engels gesproken dat Netflix ondertiteling nodig acht?

als je een 45 jarige man met een midlife crisis is het misschien niet zo leuk maar als 14t/m25 jaar oud bent of zo waar deze film bedoelt voor is kan het wel nice zijn

avatar van Shadowed

Shadowed

Zeer ondermaats.

Wat een lompe, domme bedoening was dit. Even had ik goede hoop voor deze Nederlandse komedie, aangezien Homies me verrassend goed beviel. Dus daarmee hoopte ik ook gelijk dat deze ook leuk zou zijn, maar daar zat ik dan helaas erg ver naast.

Wat gelijk opvalt is dat dezelfde, ongrappige humor constant wordt gebruiken. Wie haalt het toch in zijn hoofd om het karakter van Hendrickx zulke suffe humor te laten gebruiken? En het dan ook nog meerdere keren gebruiken.

Ik zat meerdere keren met een hand op mijn hoofd van schaamte. De humor is wel erg ongemakkelijk soms, maar regisseur Boermans lijkt de denken door herhaaldelijk deze humor te gebruiken het uiteindelijk misschien grappig zou gaan worden. Niet dus.

Bovendien is het acteerwerk ook weinig hoogstaand. De echt overdreven types komen het best uit de hoek. Zo was Ederveen toch wel geslaagd, en Kesting soms ook wel. Maar Hendrickx, van de Velde en Wahib overtuigen helaas niet.

Suffe humor wordt constant uitgebuit onder de heren, en elke keer is het niet grappig. Het is toch opmerkelijk hoe je dan toch blijft denken dat dit echt leuk zal gaan worden. Er heersen in het algemeen dan ook weinig lichtpuntjes.

Veel, heel veel clichés en een vermoeiend verhaal. Een hoop lompe en saaie grappen en dan ook nog wat flauwe romantiek hier en daar. De film heeft dan wel nog een spectaculair feest in de slotfase, maar eenmaal die echt los lijkt te gaan barsten is het weer voorbij.

De boodschap van de film is ook nooit duidelijk. Geen enkele echt goede boodschap, behalve dat je examens cheaten een goed iets is en je directeur en jezelf taseren behoorlijk grappig is. Het is een grote teleurstelling van een soort genre waar ik eventjes dacht dat er nog hoop was.

avatar van Rickyman

Rickyman

Een film met een te hoog GTST gehalte, kon me ook nauwelijks focussen op het verhaal en personages.

Maar voor op de achtergrond was het laatste gedeelte nog wel te doen, mooie meiden in bikini die aan het swingen zijn, al werden die deuntjes op ten duur ook wat saai.

avatar van mrklm

mrklm

De examens naderen en dus is het tijd voor een ‘fissa’. Maar de stoere Max [Yannick van de Velde], de nerderige Ruben [Alex Hendricks] en regelaar Yous [Bilal Wahib] willen wel eerst even slagen. Ze verzinnen een list om de examens voortijdig in handen te krijgen, maar het loopt uiteraard verschrikkelijk uit de hand. Leraren komen er niet al te best vanaf: zowel de docent natuurkunde [Arjan Ederveen] als de lerares Frans [Miryanna van Reeden] zijn nogal hitsig en conrector Dorsman [Hans Kesting] slingert de ene na de andere racistische belediging de wereld in. Duidelijk geïnspireerd door American Pie en Project X, maar gelukkig heeft het de goede ingrediënten daarvan overgenomen en de tekortkomingen achterwege gelaten. Een disclaimer maakt vooraf duidelijk dat dit ‘aanstootgevend’ kan zijn, maar het is vooral erg grappig, ook al omdat niemand er zonder kleerscheuren vanaf komt. Alhoewel...

mrklm schreef:

Dit mag niet eens de veters van AP en Project X strikken.

The Oceanic Six schreef:

Inderdaad, gelijk heb je. Het ergste is nog die tenenkrommende straattaal. Dat zou verboden moeten worden, al helemaal in films. En dan moet je ook nog de hele film naar een onveroordeelde pedofiel ook kijken, die bilal wahib. Bah bah.

Ik als Vlaming zijnde mis dat toch wel een beetje.

Ben bang dat die niet meer gemaakt worden, want zijn niet woke genoeg.. Nu moet er in minstens elke film wat multicultureel allochtoon tuig te zien zijn, met bijbehorende tenenkrommende accenten.

Robert-01 schreef:

Bumperkleef vond ik ook goed.

schumacher schreef:

Bumperkleef vond ik ook goed.

Haha wat heeft dat met de film Bumperkleef ermee te maken? Of was dat cynisme tegenwoordig is alles ook al snel cynisme.. Ik zie het gedrocht Fissa nu, het is moet ik zeggen nog enigszins te doen, omdat het er ver over is.. en gelukkig zichzelf niet te serieus neemt. Maar die pedo wilal piemal zit er in dat wordt dan nu uitgezonden op rtl7. Een Kevin Spacey heb ik helemaal niet meer gezien op rtl7 sinds maanden, die wordt vast gecanceld want het is een blanke man... Maar die marokkaan bilal dreigde nog jongetjes , om hun piemel voor een hoop geld te laten zien, en die mag gewoon op rtl7's uitzendschema? Raaarrrr.. Als ze dan zo woke pretenderen te zijn, moeten ze dat toch ook niet doen? Onee woke is voor alles, behalve voor de blanke man

mrklm schreef:

. Klopt het dat je 4,5 sterren geeft? Ik heb me door deze film slechts heen kunnen worstelen door af en toe een antwoord te typen hier

avatar van nijkerkbert

nijkerkbert

Heerlijke film na een vermoeiende dag! Verstand op nul en alle (on)gein over je heen laten komen. Met name Yannick van de Velde vind ik een prachtig acteur. Als ik hem zie denk ik direct weer aan rundfunk, ook zo heerlijk over de top. Verder vond ik de directeur ook prachtig. En als Abbey Hoes dan ook in al haar bevalligheid een rol heeft kan het voor mij niet meer stuk!