• 9.378.126 stemmen

Geregisseerd door: Louis Daquin

Met onder meer: Pierre Brasseur, Jacques François en Jean Mercure

Gesproken taal: Frans

Plot Maître après Dieu

De film gaat over de aanvankelijk nogal onverschillige kapitein Joris Knaipper (Brasseur). Hij is vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog met een schip vol Duitse joden aan boord op zoek naar een land dat hen op wil nemen.

Captain Joris KnAipper

Pastor Lewis

A Jewish passenger

The German officer

The Egyptian officer

The Dutch Consul

Ze bestonden geloof ik nog niet : internationale verfilmingen van Jan de Hartogh werk...dan was dit de eerste, een jaar voor het veel gekendere the four poster met Rex Harrison, die ik overigens zelf niet gezien heb. Ook hier betreft het een toneelverfilming, en wel van schipper naast god dat onze Hollander even na de oorlog schreef.

Net als het stuk en de film is ook de regisseur tamelijk vergeten, die ons hier vergast op een voorloper van Exodus met een dikke moraliserende rand daar reeds aangebracht door de schrijver zelf, die meewerkte aan de bewerking. Een film uit een tijd toen Holland, god en bijbel nog bij elkaar hoorden, en voor kijkertjes anno nu komt het eerder over als een zondagse preek. Bovendien zijn we onderhand wat teveel verwend geraakt met holocaustsploitation van het grote gebaar, wat je deze film uit 51 verder niet kunt verwijten allicht.

Die is niet eens zo slecht, maar werd wel gehinderd door een werkelijk nihil budget , zodat deze prent die op zo'n beetje alle wereldzeeen speelt overduidelijk een pure studioproductie is. Sterkste troef is Brasseur, wiens extravagantie goed past niet bij een Hollander, maar wel bij een rabauw zoals hij die hier vertolkt. Beginnend als goddeloze onverlaat die zichzelf beschouwt als een neo- piraat, ziet hij dan eindelijk het Licht als hij bij tamelijk toeval de zorg krijgt toevertrouwd over Joodse vluchtelingen. Brasseur/ Joris Knipper begrijpt dan dat de kindertjes aan boord God zelve vertegenwoordigen, en papa's statenbijbeltje wordt weer van onder het stof gehaald.

Wanneer hij echter merkt dat de zgn. beschaving niet op god/ die kindertjes zit te wachten, komt de held in opstand en eist van de hemelse vader een wonder, of anders.......maar een wonder moet je zelf maken, zoals gekend.

Nogmaals, deze dik aangezette parabel komt nu wat stoffig over en valt niet te bevelen aan een breder publiek, slechts voor mensen die vaker vintagespul kijken, Brasseur buffs en Hollands Glorie fans. Een DVD is er bij mijn weten niet, maar dit lijkt me een typische TV5 film die door velen hier gezien moet zijn. Ik wil jullie stemmen zien....

à propos: opvallend goede score Wiener.