• 9.375.212 stemmen

Geregisseerd door: Shinji Higuchi

Met onder meer: Satoshi Tsumabuki en Kôji Yakusho

Gesproken taal: Engels en Japans

Plot Lorelei

Een Japanse kapitein krijgt tijdens de Tweede Wereldoorlog de opdracht om zijn land te beschermen tegen een mogelijke derde aanval met atoomwapens. Daarvoor krijgt hij van de regering het commando over de meest geavanceerde duikboot uit de geschiedenis: de Lorelei. De duikboot heeft een geheim wapen aan boord waarmee de vijand in een klap kan worden uitgeschakeld.

avatar van blurp194

blurp194

Bizar is het woord wel. Absurd slechte effecten afgewisseld met een absurd verhaal. Das Boot in je badkuip, maar dan wel met een echte Tiefenmesser. En ook een heleboel erg bekende Japase acteurs - wat hebben die hier nou weer in te zoeken. Of is het misschien toch zo dat er iets in die film zit dat niet door de cultuurbarriere heen komt, iets dat toch een andere lading heeft als je in Japan geboren bent.

Ik kan er maar naar raden... Ik kom uit de cultuur waarin Rotterdam is gebombardeerd door de rotmoffen, en waarin de Oost het toneel was van gruweldaden in de Jappenkampen. Komt niet meer goed - en al zijn de betrokkenen ondertussen schaars aan het worden in de familie, iets wat je zo met de paplepel meegegeten hebt wordt over een enkele generatie niet zomaar uitgewist. Daar past deze film heel slecht in - afgezien van het signaal dat Japan ook worstelt met haar verleden. Laten we dat dan maar als iets positiefs zien, en er verder niet teveel over nadenken. Daar komt maar narigheid van.

Dan moet me ook toch even van het hart dat dit wat mij betreft gewoon een echt heel slechte film is. Het SF-idee met Lorelei komt niet uit de verf. De setting in de U-boot lijkt niet in de verte op die film - en de lachwekkende effecten zorgen er wel voor dat niets meer op waarde doorkomt. Dan het romantische plotje met Lorelei het meisje - waar gaat dat dan heen. En dan die oorlogsbedoening. Gaan zeuren dat iemand geen harakiri gedaan heeft... Misschien hadden de makers hun buik moeten openen. Ohja, de ondertiteling is ook wat vreemd.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Dit moet zowat de slechtste oorlogsfilm zijn die ik ooit heb gezien.

Saai, saai en nog eens saai, meer kan ik er niet over zeggen.

De vergelijking met andere duikbootfilmen als 'Crimson Tide' en vooral 'Das Boot' is totaal misplaatst.

Gelukkig heeft deze DVD me maar 1 € gekost, en da's nog zonde...

Heb de film eens een herkansing gegeven, maar heeft niet veel geholpen.

Slecht is slecht, punt andere lijn...

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Vijftien jaar terug eens gezien uit de videotheek in de veronderstelling dat het wellicht iets was. Dit bleek niet het geval, nu heel waar jaartjes later was het hoe en waarom een beetje weg, dus had ik toch zoiets van toch nog een keer proberen, en het oordeel is niet malser geworden. Wat is dit fucking slecht!

Eind Tweede Wereldoorlog, de dreiging en het gebruik van de atoombommen, de Japanners onder druk en de fase dat ieder gek idee wordt aangegrepen. Niet te vergeten het zogenaamde geheime wapen. Opzich een redelijk beginpunt waarvan nog veel gemaakt kan worden, met de nadruk op 'kan'...

Tja, waar te beginnen? Het belachelijke gedrocht van een onderzeeer met een geschutskoepel die op een oppervlakte schip thuis hoort, het zogenaamde wazige wapen waarvan mij eigenlijk het belang ontgaat ook al grepen de Japan alles en ieder idee aan zoals bv kamikaze en de zelfmoordmissie van de Yamato, de CGI is ronduit verschrikkelijk, dan het belachelijke aantal oppervlakte schepen dat in de eindfase achter de onderzeeër aan zit, de plotselinge muiterij niet te vergeten. Tja wat is eigenlijk wel goed aan deze film...? Vrij weinig.

Nee Lorelei is een verschrikking van een film die stuurloos en reddeloos oogt en geen enkel moment weet te boeien.