• 9.370.399 stemmen

Når Nettene Blir Lange (2000)

Alternatieve titel: Cabin Fever

Oorsprong: Noorwegen / Zweden / Denemarken

Geregisseerd door: Mona J. Hoel

Met onder meer: Kari Simonsen en Gørild Mauseth

Gesproken taal: Noors, Pools, Duits en Engels

Plot Når Nettene Blir Lange

Een Noorse familie is op weg naar een afgelegen berghut om daar idyllisch de kerstdagen door te brengen. Vader en moeder arriveren met hun vier volwassen kinderen, hun kleinkinderen en Poolse schoonouders in de krap bemeten en koude berghut. Terwijl het buiten min 30 graden is, stijgt de temperatuur in de hut tot ongekende hoogtes. De verhoudingen binnen de familie blijken behoorlijk scheef en in het afgelegen hutje borrelen oud zeer en verborgen frustraties langzaam naar een kookpunt. Ook begint de kerosine kachel te lekken, krijgt het kleinkind astma-aanvallen en lijdt één van de dochters hevig aan liefdesverdriet. Moeder probeert zo goed mogelijk de stemming er in te houden. Ze kookt grote maaltijden en roept om de haverklap "Wat hebben we het toch gezellig". Tot overmaat van ramp zet vader het op een zuipen en dan gaat het pas echt goed mis....

1e Noorse Dogma film. Verschijnt 15 februari 2005 op dvd (Total Film).

avatar van Hattori

Hattori

Boeiende film die het natuurlijk alleen maar moet hebben van het acteerwerk.

Helaas hebben we het wel veel beter gezien in Festen en Familie waarvan dit een kruising lijkt.

avatar van Flipman

Flipman

Laatst als ex-rental aangeschaft. Vanavond of morgen maar 's bekijken. Verhaal doet me, zoals Hattori ook al aangeeft, wel aan Festen denken, de enige Dogme 95 film die ik totnogtoe heb gezien (en kleine stukjes van Idioterne). Het concept van Dogme 95 vikd ik echter een mooi streven, en Festen (of Dogme #1) heeft bewezen dat dit concept werkt, of kán werken! Ik wil eigenlijk ook wel eens een Dogme film maken! Zal dat nou juist gemakkelijk of moeilijk zijn?

avatar van Flipman

Flipman

Het spijt me te moeten zeggen dat de film niet heel veel indruk maakte. Leek iets teveel op Festen. Ben het eigenlijk wel eens met Hattori.

Een drie.

avatar van s0062423

s0062423

Na Festen is dit de tweede film die ik van de Dogme-reeks heb gezien. Net als de eerste beviel deze mij ook ten zeerste. Ik weet niet juist wat de stroming omvat (was het niet iets in de richting van zo'n zuiver mogelijke films maken?) maar in ieder geval, Nár Nettene Blir Lange is een zeer sfeervolle prent waarvan de gezellig escalerende familiedrukte mij alvast goesting in de komende feestdagen heeft gegeven.

avatar van 93.9

93.9

Belangrijk dogme, die van de muziek mag alleen uit bijvoorbeeld radio's of directe muziekinstrumenten komen is op het einde gebroken.

Er is gebruik gemaakt van een score.

Aardige dogme, maar behoort niet tot de klassiekers in dit genre.

avatar van zembla

zembla

Erg realistische film en het blijkt maar weer: Niets is wat het lijkt. Uitstekend acteerwerk.

avatar van gauke

gauke

Een authentiek, boeiend, neerslachtig en hulpeloos makend en claustrofobisch overkomend, soms chaotisch familiedrama, uit het leven gegrepen, met bij regelmaat vlijmscherpe dialogen en een uitstekend spelende cast. ik was niet weg van het cameragebruik (ik weet dat het bij dogme films hoort, maar het leidt me teveel af).

Van tijd tot tijd flitste door mijn hoofd: "arme Polen".