• 9.369.636 stemmen

Povinnost (1998)

Documentaire | 260 minuten / 210 minuten (dvd-uitgave) (miniserie, 5 delen)

Genre: Documentaire

Speelduur: 260 minuten / 210 minuten (dvd-uitgave) (miniserie, 5 delen)

Alternatieve titels: Confession / Confession from the Commander's Diary / Повинность

Oorsprong: Rusland

Geregisseerd door: Aleksandr Sokurov

Met onder meer: en Aleksandr Borisov

Gesproken taal: Russisch

Plot Povinnost

Een groep Russische mariniers zit lange tijd op een oorlogsonderzeeër. De dagelijkse routines vormen een sleur, de kapitein heeft volop tijd om te mijmeren over zijn leven, zijn loopbaan en het lot van zijn land.

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Ik zou graag een verhaaltje plaatsen over wat ik me nog van de film kan herinneren, maar het is al lang geleden dat ik hem zag. Bovendien vertelt de iffr-site het zo mooi dat ik geen poging meer ga wagen:

Povinnost' is een lange, gedetailleerde film, geïnspireerd op de dagboeken van een kapitein van een oorlogsonderzeeër. De film bestaat uit vijf delen en is een onderzoek naar de gedachten en gevoelens van de kapitein, een soort monologue intérieure dus, of een cinematografische roman in monoloogvorm, over het leven van de kapitein, zijn loopbaan en het lot van zijn land, Rusland. Dit filmessay is nauwelijks een 'documentaire' in de gewone zin van het woord te noemen. De literaire vorm prevaleert op het scherm, de metaforische vertelling is ondergeschikt gemaakt aan de letterlijke woorden en beelden. Die beelden staan vrijwel nooit op zichzelf, maar zijn rechtstreeks verbonden met zinnen of woorden, soms zelfs via één enkel woord. Door middel van montage en een zorgvuldig samengestelde geluidsband probeert de filmmaker te breken met een naturalistische benadering van zaken, teneinde een innerlijke en persoonlijke waarheid te doorgronden.

Het is een soort 260 minuten durende mijmering, die veel van de kijker vraagt. Velen zullen het saai en eentonig vinden, maar ik vond het erg mooi.

avatar van beavis

beavis

Na Spiritual Voices gebruikt Sokurov hier opnieuw dat ene stukje muziek dat Toru Takemitsu schreef voor de tv-film Nami no Bon (1983) Opvallend, want toch een beetje obscuur... maar het zet wel weer een fijne sfeer neer. De "geluidsband" is inderdaad sowieso bij Sokurov altijd zéér zorgvuldig samengesteld. Zijn rustige voice over, spelen met overlay van beelden, verschillende lichtsterktes en andere cameratrucjes zorgen wederom voor een dromerige sfeer. Bij Spiritual Voices zaten we in de verschroeiende hitte, hier in een ijzige kou, maar in beiden zijn de jonge soldaten vooral het huishouden aan het doen, en dus aan het slapen... het is niet zó parallel aan het beleven van een droom als in Elegiya Dorogi (2001) maar het is duidelijk dat Sokurov wel steeds voor ditzelfde effect gaat... en daar zeer goed in slaagt.

avatar van McSavah

McSavah

Deze en de andere Sokurovs die je noemt heb ik nog niet gezien. Wel weer zin in gekregen nu. Toch altijd bijzondere sfeerschepping. Misschien iets om deze winter eens in te duiken. Die Jissôji zag ik dan weer wel. Samen met Sokurov als enige zo ongeveer dan klaarblijkelijk.

avatar van beavis

beavis

Dat stukje muziek is sterk, en ik heb de Japanse film al lange tijd op schijf, dus het kriebelde. Maar gezien de reviews en al het andere dat ik momenteel nog graag wil zien, heb ik het er niet snel even tussendoor gepland... komt ooit nog wel, misschien een themaatje rond Takemitsu bedenken...