• 9.371.167 stemmen

Joshuu Sasori: Kemono-beya (1973)

Actie / Misdaad | 87 minuten

Genre: Actie / Misdaad

Alternatieve titel: Female Prisoner Scorpion: Beast Stable

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Shunya Itô

Met onder meer: Meiko Kaji, Yayoi Watanabe en Reisen Ri

Gesproken taal: Japans

Plot Joshuu Sasori: Kemono-beya

Sasori (Scorpion) heeft een liefdesrelatie met haar verstandelijk gehandicapte broer en wordt gechanteerd door een yakuza die haar geheim weet. Deze man wordt vermoord en hiervoor wordt Matsu beschuldigd, zowel door de politie als de yakuza, dus moet ze op de vlucht slaan.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Reinbo

Appart filmpje, openings scene is brilliant, maar maakt z'n reputatie helaas niet helemaal waar. Wel lekker sleazy en stijlvol. kleine 3,5*

avatar van Bas I.

Bas I.

Het plot/synopsis gedeelte klopt geloof ik niet helemaal.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

GENIUS

Met afstand één van de beste reeksen. Ito is automatisch één van m'n favoriete regisseurs geworden. Hij brengt met dit derde, en meteen laatste, deel achter zijn naam weer een verfrissende setting met enkele nieuwe thema's... maar met dezelfde heldin en opnieuw geweldig stijlvol.

Het pakt diverse settings, waarvan de scenes in de riolen nog het coolste en verrassendste zijn. Echter gaat er niets boven die opening, absoluut één van de beste scenes ooit. Valt lekker met de deur in huis, en wanneer Meiko daarachter schuil gaat is dat nóg beter.

Opnieuw een mooie 4.5*. Nog steeds die 5* niet bereikt, al kwam deel 1 daar het dichtste bij. Wie weet bij herziening, of misschien slaagt Hasebe er wel in om met Grudge's Song toch nog een beter deel uit te poepen. Ik ben benieuwd

Tony's Cinema Trash: Female Prisoner Scorpion: Beast Stable (1973) - tonypulp.blogspot.com

avatar van Reinbo

Ga nu maar snel de baby cart serie kijken, aangezien dit je beviel.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Die komt denk ik hierna aan de beurt. Of eerst nog de Stray Cat films

avatar van Black Math

Black Math

Wederom een deel uit de reeks die het niet haalt bij het eerste deel. De opening met de arm was nochtans best aardig, net als het vervolg met de hond. Maar daarmee blijft het er helaas bij.

De psychologische spelletjes, die de smaakmakers van het eerste deel waren, duiken pas tegen het einde op, maar door alle toevalligheden werkt dat toch een stuk minder. De film moet het toch vooral hebben van Kaji die boos in de camera kijkt. Mooie vrouw hoor, en met die blik heeft ze veel uitstraling, maar het is te weinig om de film te dragen.

Visueel wat experimentjes in de vorm van negatieve kleuren en stopmotion. Ik ben er alleen niet van overtuigd, het komt nu behoorlijk gedateerd over. Soundtrack is dan nog wel aardig, maar niet meer dan dat.

Als ik dan toch moet kiezen voor een foute jaren 70 filmreeks, dan verkies ik euthanasievoorvechter Hanzo the Razor boven anti-abortusactiviste Scorpion, zowel qua reeks als qua hoogtepunt uit de reeks. Maar goed, ik heb nog één Scorpion deel te gaan. Voor dit deel in ieder geval 1*.

avatar van keimpeS

keimpeS

Het 1e deel van de reeks is inderdaad beter, maar nog steeds goed genoeg voor mij!

avatar van joolstein

joolstein

Deze film op basis van de cover en titel: Female Prisoner Scorpion: Beast Stable gaan kijken. En tjonge wat is dit goed! Paf boem direct aan het begin is het al raak! De hoofdrolspeelster is Meiko Kaji en zij speelt Sasori -Scorpion. Veel praten doet ze niet maar de rol zet ze wel overtuigend neer! Daarnaast wordt ze geholpen door de vrouw Yuki die een prostituee is en bovendien een seksuele relatie heeft met haar broer. Visueel is deze film een waarspektakel want wat ongelooflijke (vermoedelijke) B-film met prachtige cinematografische beelden, die ik enorm kan koesteren. Ik had hier nog nooit van gehoord maar wat blijkt dit is al het derde (of vierde) deel uit een reeks. Heel erg nieuwsgierig naar de rest? En voor de dames is er nog een goede tip mochten die het koud krijgen, gewoon wat lucifers tussen u benen en weg kou.

avatar van Theunissen

"Light a few of these matches and hold them between your legs. It'll warm you to the bone. That's what we do whenever it's cold outside."

Nadat ik afgelopen zaterdagavond het vermakelijke eerste deel, te weten "Female Prisoner #701: Scorpion (1972)", uit de 4-delige reeks met de mooie Meiko Kaji in de hoofdrol heb gezien, besloot ik toch maar (ondanks het tegenvallen van het tweede deel, te weten "Female Convict Scorpion Jailhouse 41 (1972)") om ook dit derde deel te kijken, die helaas wel een overbodige film is en ook behoorlijk saai is. In deze film ondergaat namelijk hoofdrolspeelster Nami Matsushima (Meiko Kaji) nauwelijks ontberingen, ondanks dat de politie achter haar aanzit. Het is ook een beetje een vreemde film, want het bevat namelijk incest tussen een broer en een zus (die ook zwanger is van de broer) en daarbij heeft de broer ook nog eens verstandelijke beperking en denkt hij alleen maar aan seks. Opzicht wel een leuke verstandelijke beperking

In dit derde deel is Nami Matsushima niet meer in de gevangenis en is op de vlucht voor de politie, omdat ze namelijk gezocht wordt voor ontsnapping uit de gevangenis en moord. Daarbij is rechercheur Kondo (Mikio Narita) op het spoor en gaat hij ook de confrontatie met haar aan in een metro, waarbij hij zijn arm verliest door toedoen van Matsu. Matsu slaat daarna op de vlucht en vindt toevlucht bij de prostituee Yuki Nakagawa (Yayoi Watanabe) die een broer (Kôji Sekiyama) heeft met een verstandelijke beperking. Nadat de broer Matsu seksueel aanvalt terwijl ze aan het slapen is, snijdt ze hem met een mes als waarschuwing. Yuki onthult uiteindelijk dat haar broer vaak misbruik van haar maakt en dat ze zwanger van hem is. Ondertussen zit rechercheur Kondo en de politie achter Matsu aan en ook krijgt ze te maken met een bende die handelt in prostitutie, gerund door o.a. de vrouw Katsu Samejima (Reisen Ri), die vroeger in de gevangenis heeft gezeten samen met Matsu.

De film opent best grof, want dan zien we namelijk Matsu in de metro zitten, waarbij ze benadert wordt door twee mannen, waaronder Kondo, die haar willen arresteren. Matsu verzet zich echter met een mes en slaat op de vlucht. Als ze de metro uitstapt, doet Kondo een handboei om haar hand en zijn hand en gaan de deuren van metro dicht, waarna Matsu zijn hand eraf snijdt met het mes en op de vlucht slaat met zijn arm nog bevestigd aan haar. Dat was opzicht wel leuk te zien en terwijl Matsu op de vlucht slaat, zoen de filmtitel in beeld en horen we weer een liedje.

Daarna wordt Yuki Nakagawa geïntroduceerd na circa 5 minuten, waarbij we haar gelijk naakt (haar borsten) zien omdat ze ongeïnteresseerd (kijkt o.a. naar het plafond) aan het neuken is met een man. Ze zegt op een gegeven moment ook tegen hem:

"Big Brother... You've had enough, haven't you?"

Je hebt dan gelijk zoiets van WTF dit is incest, maar dan weet je nog niet alles over hem. Daarna geeft ze hem te eten en maakt ze zich klaar om geld te verdienen als prostituee en probeert ze klanten te ronselen via een spelletje met lucifers (die vaak gebruikt worden in deze film), waarbij ze zegt tegen een groepje potentiële klanten:

"Would you like to see something hot? 20 yen for one match. Three for 50 yen. I'll give you a discount."

Als iemand van het groepje dan tegen haar zegt "Come on, come on, closer! I can't see anything!", wordt ze boos en zegt ze:

"Goddamn you! If you want a good look, give me more money!"

Waarna de klanten vertrekken. Uiteindelijk heeft ze toch nog seks met iemand en dat op een kerkhof en daar ziet ze dan dan ook Matus, die zich daar min of meer verstopt heeft met de arm van Kondo. Ze had daarbij wel iets weg van een kannibaal, want ze had de arm in haar mond. Yuki neemt dan Matsu mee naar haar huis (beter gezegd een krot) en daar maakt Matsu kennis met een man die haar seksueel aanvalt terwijl ze aan het slapen is. Als dan op een gegeven moment Yuki binnenkomt, legt ze aan Matsu (die een mes in haar handen heeft waarmee ze hem heeft gesneden) uit dat het haar broer is en zegt ze tegen Matsu:

"Stop! My brother can't help himself. He doesn't know what he's doing. There was an accident at the factory, and it left him brain-damaged!"

Oftewel haar broer heeft ook nog een verstandelijke beperking en ze zegt ook tegen hem:

"How could you do that? Don't I always give you all the sex you want?"

Dat noem ik nog eens een echte zus Naderhand (als Yuki moet kotsen) komt Matsu ook te weten dat Yuki zwanger is van hem en zegt ze tegen Matsu:

"That's right. I'm pregnant. It's my brother's baby!"

Ik moet zeggen dat dit zelfs iets te ver voor mij ging en ik vind best veel normaal Daarna zien we de eenarmige rechercheur Kondo in beeld die opzoek is naar Matsu, die inmiddels werkt als naaister in een atelier. Daarna volgen letterlijk tien saaie minuten waarin er niets bijzonders gebeurt, totdat Yuki na circa 23 minuten weer klanten probeert te ronselen en tegen een man zegt:

"Hey there, mister! Want to see something hot?"

Ze wordt dan echter opgepakt door een bende, omdat ze namelijk in hun gebied aan het ronselen is. Ze wordt dan meegenomen naar een huis waar ze geslagen en uitgekleed wordt en als dan baas Sameshima (Kôji Nanbara) met zijn metgezel Katsu (Reisen Ri) binnenkomt, vraagt deze wat er aan de hand is en wordt er gezegd:

"We caught her working our territory without paying us."

Daarna pakt Katsu een golfclub en stopt ze deze in de vagina van Yuki en zit er ook bloed aan als ze deze weer eruit trekt. Ze zegt dan ook tegen Yuki.

"If you want to do business, you've got to pay your dues."

We hebben dan gelijk kennis gemaakt met alle hoofdrolspelers in de eerste circa 24 minuten van de film, die daarna nauwelijks nog weet te boeien. Wel krijgen we nog een grappige scène te zien waarbij een hond de arm van Kondo opgraaft op het kerkhof en meeneemt. Maar qua actie valt er eigenlijk niet veel meer te genieten. Zo zien we wel een onbekende vrouw iemand, te weten Tanida (Takashi Fujiki) die deel uitmaakt van de bende, een theepot met kokend water in het gezicht gooien en wordt Matsu daarvoor opgepakt door de bende en houden ze haar hoofd even onder water, krijgt ze een spuit (met onbekende inhoud) in de nek en wordt ze opgesloten in een kooi met kraaien, wat schijnbaar de hobby is van Katsu

Katsu is ook degene die Matsu ontmaskerd en verteld over haar verleden als "Prisoner #701" en "Scorpion". Als Matsu uiteindelijk weet te ontsnappen, is Katsu ook heel bang voor Matsu. Ondertussen laat Yuki abortus plegen in een kliniek en zien we haar nog een aantal keren in bed met haar broer. Ook ontmoet Yuki op een gegeven moment rechercheur Kondo die nog steeds op zoek is naar Matsu. En Matsu begint dan met haar wraak op de bende, waarbij ze drie bendeleden doodt en dat in een tunnel, bioscoop en wasstraat. Katsu is dan inmiddels zo bang geworden van Matsu, dat ze zichzelf aan geeft bij de politie en in de gevangenis belandt, waar ze denkt veilig te zijn.

Rechercheur Kondo zit dan Matsu op de hielen, nadat ze nog afgerekend heeft met baas Sameshima (die Kondo heeft ingezet als lokaas voor Matsu), en nadat ze bijna is opgepakt, verstopt ze zich in het riool na circa 58 minuten en daar speelt het verhaal zich af tot circa de 75 minuut en dat was eveneens een saai gedeelte. Terwijl Matsu in het riool zit, komt Yuki haar regelmatig opzoeken en brengt ze haar ook eten en lucifers om op te warmen. Als Yuki dan mijn openingszin zegt en Mastu een lucifer aansteekt en onder haar rok houdt, zegt Yuki:

"That's it. That's the way. Doesn't that warm you up?"

Matsu komt uiteindelijk na ruim een week uit het riool nadat Yuki haar verraden heeft onder dwang Rechercheur Kondo en hij laat ook het riool in vuur zetten met benzine. Toch weet Matsu uit handen van Rechercheur Kondo te blijven, maar belandt ze wel in de gevangenis (het is me een raadsel waarom?) bij Katsu. Ondanks dat Matsu Katsu niets aandoet en alleen maar bang maakt, draait Katsu helemaal door en wordt ze alleen maar banger.

Zo bang, dat ze op een gegeven moment denkt dat Matsu voor haar celdeur staat, terwijl het Rechercheur Kondo is, die denkt dat Matsu in de cel zit. Ze wurgt dan Kondo met een stuk staaldraad en zegt daarna:

"I killed Scorpion!"

Maar dat is het niet geval en Matsu, die op de gang aan het vegen is, kijkt dan toe hoe Katsu Kondo aan wurgen is en die ziet haar ook en kijkt dan verbaasd toe
. Matsu's missie is in ieder geval geslaagd en daarna loopt ze weg met haar poetsmiddelen (emmer en bezem) in haar handen en krijgen we nog onderstaande tekst in beeld te zien, waarna de film na circa 87 minuten is afgelopen.

"Ten days later, Scorpion served out her term, and was released. What became of her after that, nobody knows."

Al met al is dit derde deel gewoon een overbodige film met een zwak verhaal, die ook nauwelijks weet te boeien en de ontberingen die in deze film te zien zijn, stellen ook maar weinig voor. Het is juist Yuki die in deze film de ergste ontberingen moet ondergaan i.p.v. Matsu. Wat er Matsu gebeurt is onbekend en hetzelfde geldt eigenlijk voor Yuki. Matsu ziet Yuki namelijk nog één keer in het riool (waarin Yuki ook regelmatig brandende lucifers gooit om de aandacht te trekken van Matsu) na circa 73 minuten (daarna rent Matsu ook weg) en daarna zien we Yuki eigenlijk niet meer, behalve dat we haar nog één keer verdrietig zien neuken met haar broer, waarbij ze herhaaldelijk tegen hem zegt:

"Big Brother... Big Brother!"

Ik weet eerlijk gezegd niet of haar broer ouder is dan haar of dat hij juist zwaar geschapen is omdat Yuki hem steeds in de film "Big Brother" noemt Yuki (oftewel Yayoi Watanabe) is ook vooral degene van wie wat naaktheid (haar borsten) te zien krijgen in deze film. Yuki ondergaat in deze film eigenlijk ook de meeste ontberingen, want behalve dat ze de kost verdient als prostituee, moet ze ook haar verstandelijke beperkte broer voorzien van eten en drinken en tegelijkertijd zijn bijna onverzadigbare seksuele honger stillen. Verder is het leuk om te weten dat Yayoi Watanabe ook te zien was in "Female Prisoner #701: Scorpion" en dat haar naam toen ook Yuki was, maar het is niet de Yuki in deze film.

De cast weet dit keer ook niet echt te overtuigen en dit keer geldt dat eigenlijk ook voor hoofdrolspeelster Meiko Kaji als Nami Matsushima, die wel natuurlijk nog steeds het beste is wat deze film te bieden heeft. Maar haar rol is dit keer niet echt bijzonder en eigenlijk ook wat saai, want ze rekent slechts af met een handvol personen en dat zijn ook nog eens vooral nietszeggende bendeleden en een dokter (daar kom ik zo op terug). Het afrekenen van rechercheur Kondo laat ze juist over aan Katsu en met Katsu rekent ze helemaal niet af. Dus wat dat betreft was de rol van Meiko Kaji in deze film eigenlijk maar een saaie rol.

Ik heb haar niet eerder genoemd maar op een gegeven moment krijgt ook een andere prostituee aandacht in deze film en wel de zwangere Shinobu (Mitsuru Mori), die zes maanden zwanger is en werkt voor de bende. Voor de bende komt het niet uit dat Shinobu hoogzwanger is (dat levert namelijk geen inkomsten op), waardoor ze haar onder dwang een abortus laten uitvoeren door een illegale / drinkende dokter. Shinobu bezwijkt naderhand aan de gevolgen van de abortus, maar tijdens de abortus wist ze wel nog een scalpel te pakken en die krijgt Matsu in haar handen als Shinobu sterft en daarmee weet Matsu dan te ontkomen uit de kooi met kraaien. Ze doodt dan ook een kraai (iets wat Katsu niet leuk vindt) en rekent daarna af met de dokter (ze is namelijk ontdaan, ze laat ook een traantje, met wat er met Shinobu gebeurt is), maar dat krijg je wel niet te zien. Naderhand blijkt Shinobu ook niet dood te zijn, want je ziet haar opeens ook in de gevangenis met een pop die haar baby moet voorstellen.

Al met al vond ik dit derde deel in de reeks een overbodige, die qua verhaal niets toevoegt aan de vorige twee films en die ik vooral ook saai vond. Het meest bijzondere in deze film is eigenlijk de incestrelatie tussen Yuki en haar verstandelijk beperkte broer. Maar daar wordt eigenlijk ook niet veel meegedaan, behalve dat je ze het regelmatig met elkaar ziet doen.

P.S. vanavond ga ik waarschijnlijk nog het vierde deel kijken, te weten "Female Prisoner Scorpion: #701's Grudge Song (1973)", want dan heb ik namelijk de 4-delige reeks met Meiko Kaji in de hoofdrol helemaal gezien.