• 9.373.596 stemmen

Geregisseerd door: Jonathan Nossiter

Gesproken taal: Engels, Frans, Italiaans, Portugees en Spaans

Releasedatum: 28 april 2005

Plot Mondovino

Een heuse catalogus van alle culturele en structurele veranderingen die de voorbije vijfentwintig jaar in de globale wijnbusiness optraden, inclusief machtswellust, opportunisme en vendetta's. Nossiter filmde maandenlang op locatie in Californië, Zuid-Amerika, Frankrijk en Italië en monteerde zijn dagen beeldmateriaal tot een twee uur durende documentaire, waarin hij onder meer de 'hete hangijzers' bespreekt die grootschalige wijnhuizen als Mondavi, Antinori of Frescobaldi bezig houden, wijnconsultant Michel Rolland volgt in zijn onvermoeibaar globetrotterswerk, of wijngoeroe Robert Parker voluit over zijn 'missionariswerk'? laat praten en over de fysieke bedreigingen waarmee hij moet leren leven.

avatar van ASroma

ASroma

geen beoordeling van mij, als je van de wijn wereld houdt is deze docu misschien wat voor jou. Ben je niet van wijn etc, dan is dit tijd verspilling

avatar van Sollozzo

Sollozzo

Weinig wijnliefhebbers hier op Moviemeter gezien het aantal stemmen en reacties…

Mondovino is een redelijk interessante documentaire over de globalisering van de wijnhandel.

Net echt professioneel gefilmd en in elkaar gezet, maar wel alle grote spelers uit de hedendaagse wijnwereld komen aan bod. Verplichte kost voor de liefhebber. 3½ *

avatar van FisherKing

FisherKing

Sollozzo schreef:

Dat kun je niet zo stellen. Dit is de eerste keer dat ik van deze docu. hoor. (behoorlijk onbekend dus)

Hoe is ie te bekijken ?

avatar van Sollozzo

Sollozzo

MONDOVINO is op 7 september 2005 uitgekomen op DVD.

avatar van FisherKing

FisherKing

aha, thanks.

avatar van DwarreI

DwarreI

Een erg slome maar ook erg sterke documentaire vind ik. De film houdt het tempo aan die een goede fles wijn nodig heeft om tot volle smaak te kunnen rijpen.

De film geeft een indringend beeld van hoe de grote kapitalistische wijnmultinationals de smaak kapot aan het maken zijn en van de schrijnende gevolgen van de werkwijze van deze concerns voor de kleine ambachtelijke wijnboeren.

De achterliggende boodschap van de film is dat niet de grote wijnhuizen zoals Mondavi maar de consument de grootste machthebber is in deze tot nu toe ongelijke strijd en dat zij gaat bepalen wie de uiteindelijke winnaar zal zijn.

De wijnindustrie is natuurlijk slechts een voorbeeld van hoe de grote kapitalisten misbruik maken van de mogelijkheden die globalisering biedt. Triest maar waar.

avatar van james_cameron

Interessant qua materie, maar de uitwerking is slordig en langdradig. Het camerawerk is soms op het amateuristische af (eindeloos in- en uitzoomen) en er had zeker een half uur uit gekund. Met iets meer focus en een strakkere vormgeving zou het veel beter geweest kunnen zijn. Nu is het een middelmatige docu, overwegend interessant en onderhoudend, maar bij vlagen veel te breed van opzet en onnodig uitwijdend over van alles en nog wat.