Plot Fall and Rise of the Fool's Ark
De Fool's Ark is een 15 meter lange houten fantasiedriemaster, deze wordt vanuit Amsterdam naar de Verenigde Staten verscheept en in de Nevada woestijn tijdens het Burning Man Festival in de fik gestoken. Dit project van kunstenaar Dadara is vanaf de allereerste schetsen tot en met de brand vastgelegd op beeld. Wat begon als documentaire werd tijdens het monteren een fantasiefilm, een verzameling van beelden uit de woestijn verstrengeld met een audio-visuele reis door lang vergeten werelden...
stephan73
Wordt 25 September vertoont tijdens de Haagsche Cultuurnacht (www.cultuurnacht.nl).
pjotr
Ik zou op de 25e wel wat anders gaan kijken....
Op papier klinkt het allemaal reuze interressant met name dat hele Burning Man Festival.
Ook het idee van die Dadara-Ark die in Amsterdam gebouwd wordt, daarna naar de Nevada-woestijn wordt verscheept en daar in vlammen op gaat klinkt boeiend....maar helaas.
Het gedocumenteerde materiaal is wel zó minimaal en slecht van kwaliteit: die ark zie je steeds vanuit dezelfde hoek (het interieur krijg je al helemaal niet te zien), van de bouw van het schip zie je nauwelijks iets en van wat er verder op het festival gebeurd krijg je ook niks mee. En dat is doodzonde want er zijn de meest prachtige creaties te zien.
Maar goed...Dadara heeft er nu eenmaal voor gekozen om de film over zijn eigen twee Burning Man projecten te laten gaan. En omdat dit te weinig materiaal opleverde er een verhaal omheen verzonnen wat een mooie link tussen de twee projecten zou vormen. Maar djeez....wat een nihilistisch idee-arm verhaaltje.
Op zich ook nog niet zo erg...Dadara heeft nu eenmaal een behoorlijke staat van dienst met name zijn babies-reeks en zijn greyman-creatie vind ik echt prachtig. Helaas is er van die frisheid niks terug te vinden in de Fool's Ark, het lijkt wel of Dadara zijn beste tijd gehad heeft. De nieuwe figuurtjes in de film (oa zijn zelfportret en greywoman) waren ronduit slecht en niet stijlvast getekend.
Daarbij komt ook nog dat het geheel erg lelijk geanimeerd is - alsof een beginnerscursus flash voldoende was.
En dan ook nog de soundtrack...lekker veel Lamb....:(
Je kunt beter Dadara's site een bezoekje gunnen dan je tijd verdoen met de Fall and Rise of the Fool's Ark.....jammerjammerjammer.
micro
Ik weet niet wat het probleem van Pjotr is eerlijk gezegd. Heb de film in het voorprogramma van Lamb gezien 14 september en vond het heel bijzonder. Akkoord, het is misschien niet een doorsnee film en het verhaal is ook meer gevoelsmatig dan een echte verhaallijn, maar niettemin denk ik dat de meesten het wel de moeite gaan vinden op de 25e te kijken.
En als je een film over Burning Man zelf wilt zien, daar zijn er genoeg van (kijk op de Burning Man site).
Ik heb het ook niet als documentaire gezien, maar als erg onderhoudende, mooi geanimeerde ( ik ben dan ook een leek en ken de cursussen flash niet ) film met een boodschap die ik niet nihilistisch vond. Smaken verschillen en ik denk dat dit ook het soort film is waar de meningen erg over uiteen gaan lopen.
pjotr
Maar ook al ben je een leek op animatiegebied, dan zie je toch wel dat het wel erg minimaal was.
Bij de scene waarbij al die Greymen door die (riool)buizen van die fabriekjes stromen, daar is simpelweg een filter overheen geschoven- een soort vergrootfilter waardoor het moet lijken alsof er van alles door die buizen stroomt omdat ze zo opzwellen.
Als dit nu allemaal gewoon was getekend (beeldje voor beeldje) dan had het er niet als een haastklus uitgezien.
De Greymen waren volgens mij ook opgebouwd uit het minimale aantal frame-pjes: één per ledemaat.
Hierdoor leken het wel van die houten trekpoppen.
Ik vind dat deze manier van animeren simpelweg afbreuk doen aan Dadara's creaties....en da's jammer natuurlijk.
puck
Dat was dan blijkbaar 'the Fall', maar 'the Rise' heb ik tot mijn grote teleurstelling volledig gemist. Alleen de titel al is dus je reinste misleiding (hoewel, Fools Ark lijkt me nu toch wel op zijn plek
). Dat je deze film 'onderhoudend' vindt kan ik daarom absoluut niet begrijpen. Ik vond het maar een chaotisch rommeltje, en het valt me vies tegen van Dadara (die ik nota bene toch altijd hoog in het vaandel had staan).
Goodfella
Pjotr et Puck; dit filmpje is volgens mij meer bedoelt als een over drie kwartier uitgesmeerd werkje van een VJ op een of ander feestje. Niks mis met Lamb, dus ideaal om net na het stappen even wat van mee te pikken.. lekker onderuitgezakt op de bank
Natuurlijk stellen de animaties geen reet voor en is het verhaaltje (if you can call it that) té afgezaagd. Maar het beweegt allemaal wel leuk op de maat mee enzo.. net als op feestjes, hehe.
Mug
Dadara ken ik alleen van zijn babies-reeks. Toen ik deze dvd in de uitverkoopbakken tegenkwam en las dat Lamb + Hipoptimist de muzikale begeleiding verzorgden bij de film, heb ik 'm op de bonnefooi gekocht.
De 'film' is een mix van documentaire + animatie-film. Beide delen zijn behoorlijk pover. Je verkrijgt te weinig informatie over het projekt (dit wordt veel duidelijker in de making of) en de animaties - zoals reeds boven vermeld - zijn benedenmaats. De creaties van Dadara zijn veelal fantasierijk. Maar als ze moeten bewegen gaat dat niet van een leien dakje, verre van professioneel.
Aardig en interessant om een keer te zien. Gelukkig staat er ook een versie zonder bijgeluidjes op, zodat de muziek (met beeld) tijdens de afwas beluisterd kan worden. Zodoende toch geen miskoop.
elhamlalila
Gewoon prachtig... Geweldige beelden, tekeningen en mooie muziek. Niet nadenken, gewoon kijke en laten meeglijden
DV1984
De film neemt je helemaal mee op reis! Doet me weer denken aan de oude tijd dat chemistry nog op veronica kwam!

'The Lost City' met Daniel Radcliffe morgen te zien op televisie