• 9.370.282 stemmen

Geregisseerd door: Aleksandr Ptushko

Met onder meer: Anastasiya Vertinskaya en Vasili Lanovoy

Gesproken taal: Russisch

Plot Alye Parusa

De gepensioneerde zeeman Longrene woont in een vissersdorp met zijn dochter. Een moedige zeeman, Gray, voelt zich verbonden met beiden en maakt de droom van de dochter waarheid door haar mee te nemen op zijn schip.

avatar van Villevalo23

Villevalo23

Zuivere romantiek doet het hart opbloeien tijdens het kijken van deze film. Hoewel het vaak erg theatraal wordt geacteerd, past dit wel bij een Russische film uit de jaren '60, ook zijn veel invloeden van het klassiek Russisch ballet terug te vinden.

avatar van beavis

beavis

ik schreef zojuist elders een stukje over deze film en de schrijver van het boek dat werd verfilmd

tijd voor een copy-paste dus:

Aleksandr Grin - Wikipedia - nl.wikipedia.org

quote: schreef voornamelijk korte verhalen in een niet nader genoemde Europese of Latijns-Amerikaanse omgeving. Zijn verhalen handelen voornamelijk over de zee, avonturen en liefde. Grins verhalen hebben geen directe relatie met het tsaristische Rusland of de Sovjet-Unie, omdat ze allen zijn gesitueerd in een door hemzelf verzonnen omgeving; liefhebbers van zijn werk noemen dit fictieve land Grinlandia. Buiten Rusland is Grin nagenoeg onbekend. Zijn belangrijkste, ook in het Nederlands vertaalde werk is Scharlaken zeilen, een kort romantisch verhaal uit 1923.

Alye parusa (1961) Scarlet Sails - 7

Een van de eerste verfilmingen van zijn werk en ook naar verluid het meest gelezen verhaal. In de meesterlijke handen van Ptushko wordt dit een echte sprookjesfilm vol met zijn kenmerkende kleurrijke composities. Het is echter niet een van zijn beste films, omdat het verhaal uiteindelijk nogal episodisch en weinig fantasievol is. Als we Grin echter bij de symbolisten kunnen plaatsen (Lampo wellicht?), dan denk ik dat hij ook slechts de MO van een sprookje pakt en dit over een sociaal-realistische onderlaag legt. Terwijl Ptushko aan de andere kant meer de man is van het heldenepos en het pure avontuur.

Begushchaya po volnam (1967) Running on Waves - 8

Hier wordt het een stuk interessanter. Een concertpianist reist in een moordend tempo door de Sovjet-Unie tijdens een record tournee. Midden in de nacht stapt hij in 'the middle of nowhere' uit zijn trein bij een tussenstation om even snel een pakje sigaretten te scoren. Bij de kiosk komt hij er achter dat hij zich in de buurt bevind van steden die door Grin beschreven zijn en waarvan hij altijd dacht dat ze puur fantasie waren. Moe van de concerten en enorm geïntrigeerd door de vreemde omgeving besluit hij de trein zonder hem te laten vertrekken en niet veel later bevindt hij zich al aan boord van een schip waarover hij ooit gelezen had.

typisch zo'n alice in wonder land / after hours achtig concept van een nachtelijke reis met absurde ontmoetingen. het wordt vreemder daarna met o.a. een geestverschijning op zee en een wild carnavalsfeest. Het herinnerd ook aan L'Invenzione di Morel (boek en beide verfilmingen die ik zag), door de pseudo-Europese setting aan Miyazaki en zo zijn er vast nog veel meer magisch-realistische verwijzingen in terug te vinden. De cinematografie is mooi en enkele scenes zijn echt geweldig, alleen de regie had nog wat strakker en grootser gekund, want zo goed als de referenties die ik heb geschetst is het toch allemaal ook weer niet. Het is dus ook weer niet zo vreemd dat deze Bulgaars/Russische coproductie van een vrij onbekende regisseur niet echt bekend is geworden

Deze beide films zijn door Ruscico op DVD uitgegeven, met subs

Heb de verhalen zelf niet daadwerkelijk gelezen, dus ik moet het doen met wat ik heb gezien en wat Wikipedia zegt. Heb voor de toekomst nog wel drie sfeervolle Oost-Europese horrorfilms die op zijn werk zijn gebaseerd in de planning: Morgiana (1972), the Rat Saviour (1976) en Mister Designer (1988)... die lijken toch iets minder romantisch en iets minder met zeilboten te maken hebben...

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Deed me nogal aan een 60-ies 70-ies Disney film denken. Swiss Family Robinson, Bedknobs and Broomsticks en zo. Dat werk. Weinig opzienbarend, beetje houterig zelfs. En ondanks de korte speelduur van 83 minuten leken het wel een uur langer. Wel altijd schattige deernen in de hoofdrol bij die skazka-films.