• 8.897.280 stemmen

Van de Koele Meren des Doods (1982)

Alternatieve titel: The Cool Lakes of Death

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Nouchka van Brakel

Met onder meer: Renée Soutendijk, Derek de Lint en Erik van 't Wout

Gesproken taal: Nederlands, Engels, Frans en Duits

Releasedatum: 30 september 1982

Plot Van de Koele Meren des Doods

Psychologisch drama gebaseerd op de gelijknamige roman van Frederik van Eeden. De film vertelt de geschiedenis van een gefrusteerd meisje uit betere kringen, dat na een mislukte liefde voor een kunstenaar een verkeerd huwelijk sluit, verliefd wordt op een componist, van wie het kind sterft, en via een krankzinnigeninrichting ten slotte als verslaafde prostituee in de Parijse goot belandt. Van Brakel heeft de film een eigen karakter gegeven door van Eedens naturalistische roman van een feministische invalshoek te voorzien.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van Basto

Basto

Vandaag de blu ray van Cult Epics gekeken.

Waar ik gehoopt had op een verhoging, werd het een verlaging. Dat lag niet aan de blu ray, want het zag er prachtig uit. De fotografie van Theo van der Sande is ook schitterend, maar ook meteen het beste aan de film.

De film loopt verder erg stroef. Het script mist tempo en richting en de dialogen lokken houterig acteerwerk uit. Nergens in het eerste uur wordt Hedwig een echt personage. Iets wat de film juist nodig heeft. Pas het laatste half uur als de film het vooral met beelden vertelt, omdat Hedwig ook steeds minder bij zinnen raakt, wint de film nog wat aan kracht. Sterke rol van Soutendijk.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Film die qua titel toch erg bekend is en in mijn beleving tot het bekendere Nederlandse werk hoort. Gezien had ik de film nog nooit, op wat losse fragmenten met een kleine fantasie in mijn jeugd betreffende Soutendijk, verassen deed de film verder niet en viel jammer genoeg best wel tegen.

Merkwaardig gaat de film van start met overacting, kinderlijke muziek en dialogen die niet in de Fabeltjeskrant zouden misstaan. De muziek wordt beter naar verloop, met de dialogen wil het niet echt vlotten. De film wordt wel iets interessanter rond de sterke en zware lading van het geloof. Hel en verdoemenis voor zondaars, de pastoor wint er geen doekjes om en de gouvernante is ook niet mals met haar sneue opmerkingen. Je zou jezelf inderdaad iets aandoen met zoveel naargeestig praat. Helaas is het toch de realistische toon van die tijd.

Het leven van Hetty vervalt na een redelijke periode in een soort sleur waarna de ene tegenvallende beslissing na de andere volgt met een neerwaartse spiraal tot gevolg. Lastig is toch de worsteling met het keurslijf en de ingeprente denkbeelden van het geloof en de angst te durven doen wat ze graag wil. De zwangerschapsdepressie en het ontbreken van een moreel kompas werken niet in haar voordeel gedurende dit tragische verhaal waar het toch ontbreekt aan extra diepgang.

Van De Koele Meren Des Doods valt dan ook best wel tegen en scoort hooguit met het tragische beeld dat iemand zo verpest is door zijn opvoeding dat deze zelf eigenlijk niet meer een keuze kan maken tussen goed en kwaad, of in dit geval geen enkele keuze zoals ze zelf zegt bij gebrek aan consequenties. Maar verder wil het allemaal weinig boeien en is het de vraag wat de schrijver in gedachten had en of het boek veel beter is. Soutendijk is het benoemen nog wel waard als fraaie dame die goed acteert en zijn bekende gezichten als De Lint en Faber leuk. Maar behalve dat is deze film waarschijnlijk snel vergeten met de tijd.

93.9 schreef:

Restaureren die hap en gewoon eens trots zijn op deze film!!!

De digitale (4K-) restauratie van de film is vanaf 19 oktober 2023 te zien in Eye Filmmuseum en landelijke bioscopen!

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Valt niet veel te beleven in deze toch al niet levendige film. Soutendijk speelt een naïef meisje/jonge vrouw. Ondertussen maakt ze jonge mannen hoorndol.

Later keert haar gedrag zich tegen haar, maar uiteindelijk is er nog een koel meer, en een open eind.

Veertig jaar geleden op televisie gezien, dacht een vierdelige miniserie, maar blijkt dus niet zo te zijn. Was toen spannender dan nu, en dat ligt niet enkel aan het bloot.