• 9.372.683 stemmen

Met onder meer: Marie Vinck, Jan Decleir en Hilde Van Mieghem

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 7 april 2005

Plot De Kus

Sarah (Marie Vinck) is een mooi en getalenteerd meisje van bijna zestien. Ze heeft weinig vriendinnen en klampt zich vast aan haar droom: een professionele ballerina worden. Materieel komt ze niets tekort, maar van haar ouders (Hilde Van Mieghem en Jan Decleir) kan ze weinig steun en genegenheid verwachten. Vader is altijd met zijn werk bezig en moeder heeft als grootste aandachtspunt zichzelf en ziet haar dochter eerder als een rivale. Als Sarah de knappe Vic ontmoet, heeft ze eindelijk een zielsverwant gevonden, iemand die ze blindelings vertrouwt. Denkt ze..., want is Vic wel de charmante man die ze denkt te kennen? En wil hij haar echt helpen?

avatar van chiel1971

chiel1971

• 2009 stemmen

Mja, het is het gewoon net niet. Ondanks de goede prestatie van Marie Vinck, Veerle Baetens en Jan Decleir. Verhaal is net te kinderlijk verteld, en vliegt dan ook weer compleet uit de bocht met wat gewelddadige scenes. Jammer. Beter keuze kunnen maken tussen of een jeugdfilm of een rauwe harde film. Niet ertussen in..

avatar van Movsin

Movsin

Leek mij een goed verhaal dat helaas naar het einde toe, wanneer een degelijke ontknoping wordt verwacht, erg onwaarschijnlijk wordt, holderdebolder met overdreven acties en eigenlijk simpelweg oppervlakkig.

Marie Vinck acteert uitstekend en ook Fedja van Huêt overtuigt volledig, terwijl de personages die Jan Decleir en Hilde Van Mieghem moeten uitbeelden erg onwezenlijk overkomen.

Van Regiseuse Hilde Van Mieghem zag ik reeds "Dennis van Rita" en "Smoorverliefd". Beide konden niet echt overtuigen.

Van deze "De Kus", die van oudere datum is en die het debuut als regiseuse van langspeelfilms van Van Mieghem betekende, zou ik toch zeggen "de beste van de drie".

avatar van Metalfist

Metalfist

Erbarme dich

In de zoektocht naar de Vlaamse film hoeft het natuurlijk niet altijd het oudere werk te zijn. Nu op zich kent De Kus ook al wel een aantal jaartjes ondertussen, maar in vergelijking met andere films die ik de afgelopen maanden heb gezien is het nog een redelijk recente film. Het is het debuut van Hilde Van Mieghem die met Dennis van Rita, haar opvolger, redelijk hoge ogen gooide. Niet perse een fan van Van Mieghem als actrice dus ik wou wel eens zien hoe ze het er als regisseuse afbracht.

En dat doet ze uitstekend. Ik moet zeggen dat ik niet echt hoge verwachtingen had van de film, maar dat ik hem vooral had aangeschaft voor Jan Decleir, Josse de Pauw en Marie Vinck. Van Mieghem maakt hier echter een meeslepende en rauwe film die enerzijds redelijk subtiel blijft en toch onder je huid kruipt. Beste voorbeeld daarvan is de verkrachtingsscène in het hotel, was van Irreversible geleden dat ik me zo ongemakkelijk begon te voelen. Soit, toen ik een jonge tiener was, was er een soort van hype rond boeken met als thema loverboys en Van Mieghem lijkt hier een graantje van te willen meepikken. Het resultaat ontspoort lichtelijk naar het einde toe (van mij had het trouwens niet gehoeven dat de ouders naar de balletopvoering kwamen kijken), maar wat overblijft is een degelijke film. De manier waarop Sarah dieper en dieper in de shit terecht komt en toch maar niet de ogen wilt openen.. De clichés worden weliswaar niet ontweken, de ietwat sullige white knight in de vorm van Bas onder andere, maar storen doet het niet.

Vooral omdat er een erg geweldige cast aan te pas komt. Marie Vinck, dochter van Van Mieghem, is uitstekend als de 16-jarige Sarah. Jammer dat we nu ondertussen 12 jaar later nog altijd maar zo weinig van haar hebben gehoord, iets wat onterecht is afgaande op haar rol hier. Jammer genoeg vind Van Mieghem dat ze zelf ook nog een rolletje moet spelen en ze deelt zichzelf de moederrol toe. Ik mag hopen dat de echte relatie tussen moeder en dochter ver van deze filmversie staat, maar Van Mieghem geraakt ook niet verder dan het overdreven tieren en roepen dat we al zo vaak hebben gezien. Dan is een Jan Decleir toch meteen een serieuze klasse hoger. Fedja van Huêt staat ook als een huis trouwens. Kleine bijrol nog voor Josse De Pauw die heerlijk smerig is als Nonkel Hugo.

Het ontgaat me eerlijk gezegd wat waarom dit nog geeneens boven de 3* uitkomt. Toegegeven, de film ontspoort wat naar het einde en de clichés worden niet gemeden maar dan nog altijd blijft De Kus een degelijke film. Goede soundtrack ook nog van Stef Kamil Carlens.

avatar van Fisico

Fisico

Redelijk goede film van debutante Van Mieghem die reeds meermaals haar Belgische strepen heeft verdiend als actrice. sterk portret van een jong tienermeisje dat haar thuisproblemen ontvlucht en haar vertrouwen legt in een knappe vlotte jongeman.

De relatie met haar ouders vond ik echter vreemd. Ze wordt enerzijds mishandeld en emotioneel verwaarloosd, maar anderzijds wordt ze erg bezitterig en versmachtend gecontroleerd. Dit kon ik nog wel plaatsen, maar toen ze sprak dat ze date met een pooier, werd ze gewoon uitgelachen, zowel door moeder als vader. Ook de plotse uitval van haar vader dat hij haar ten schande heeft gemaakt en dat ze het zelf maar moest oplossen, kwam vreemd bij me over. Om eerlijk te zijn: ik kreeg maar geen hoogte van deze ouders die willekeurig wisselden van houding ten aanzien van de dochter.

Wat wel sterk naar voren kwam is de haast onbegrensde naïviteit en loyaliteit die Sarah uitstraalde naar Vic en ondanks alles haar ouders. Knappe rol ook van van Huêt en ook de kleine bijrol van Josse De Pauw was ziekelijk goed.

Harde film weliswaar. De filmtitel laat het anders uitschijnen. De prostitutiehandel wordt echter iets te weinig uitgewerkt en te makkelijk neergezet. Die business is heus wel wat meer (en nog gevaarlijker) dan Vic alleen.