• 9.374.245 stemmen

Legends of the Canyon: The Origins of West Coast Rock (2010)

Documentaire / Muziek | 110 minuten

Genre: Documentaire / Muziek

Alternatieve titel: Legends of the Canyon: Classic Artists

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Jon Brewer

Met onder meer: Gerry Beckley, David Crosby, Richard Davis

Plot Legends of the Canyon: The Origins of West Coast Rock

Eind jaren 60 en in de jaren 70 werd Laurel Canyon in de Hollywood Hills een toevluchtsoord voor het neusje van de zalm van de folk- en rockmuziek. Muzikanten gingen er onderling ideeën uitwisselen, allerlei talenten kwamen er tot volle wasdom. Crosby, Stills & Nash, The Mamas and the Papas, Joni Mitchell, allemaal gingen ze graag naar de communeachtige setting van Laurel Canyon. Het was een magische tijd waarin veel geweldige muziek is gemaakt, maar het was voor Amerika ook een tumultueuze periode, met onder meer de oorlog in Vietnam en de moord op JFK. Deze documentaire belicht een van de meest creatieve periodes uit de muziekgeschiedenis. We zien onder andere interviews met David Crosby, Stephen Stills en Graham Nash en zeldzame beelden van Mama Cass Elliot.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Boeiende muziekdocumentaire die volgens de titel de hele Laurel Canyon-scene behelst maar in de praktijk vooral de voorgeschiedenis en de eerste tweede platen van Crosby Stillls & Nash (& Young) behandelt. Dus eerst veel aandacht voor de Byrds (vanwege David Crosby) en Buffalo Springfield (vanwege Stephen Stills en Neil Young), met zijsprongen naar Joni Mitchell en The Mama's & the Papa's, en daarna komt de ontstaansgeschiedenis van CSN en Déjà vu aan bod. De sprekende hoofden zijn vooral die van Crosby, Stills en Nash, hun drummer Dallas Taylor en fotograaf (en voice-over) Henry Diltz, maar helaas heeft Neil Young geen bijdrage geleverd (willen leveren, naar ik aanneem). Brengt voor de aficionado niet veel nieuws, maar vat een belangrijk en extreem creatief stukje Amerikaanse popmuziek op bevredigende wijze samen. Geen straf om hieraan mijn duizendste stem te mogen geven.