• 9.370.277 stemmen

Erinnerungen an die Zukunft (1970)

Documentaire | 92 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titels: Chariots of the Gods / Waren de Goden Kosmonauten? / Herinneringen aan de Toekomst

Oorsprong: West-Duitsland

Geregisseerd door: Harald Reinl

Met onder meer: Heinz-Detlev Bock

Gesproken taal: Duits

Plot Erinnerungen an die Zukunft

Gebaseerd op de speculatieve best-seller van Erich von Däniken, toont deze documentaire, door middel van vage bewijzen, dat oude beschavingen door buitenaardse wezens werden bezocht.

avatar van balosa

balosa

best vermakelijk

avatar van stephan73

stephan73

Intrigerende docu die probeert duidelijk te maken dat er al eeuwen geleden buitenaards leven de Aarde bezocht en dat de toenmalige culturen die aanbeden als waren het Goden.

Soms, heel soms, begin ik te twijfelen of dit inderdaad niet zo is, maar alles wordt wel heel erg als feit gebracht.

De regie is goed en alle plekken waar buitenaards leven zich zou hebben gevestigd wordt bezocht en onderzocht. Van Egypte, tot Zuid-Amerika en van Paaseiland tot Australië.

Dit alles wordt ondersteunt door een magnifieke soundtrack van Duitse cult-componist Peter Thomas.

avatar van danuz

danuz

Hier zojuist een Engelse bewerking van gezien (wat korter en met voice-over door Rod Serling). Film is enorm stellig in zijn conclusies en beweringen en heeft een recht-door-zee aanpak. Conclusies worden getrokken zonder ook maar één vraag te stellen. Heerlijk radicaal en speculatief, met een korreltje zout is dit echt genietbaar. Zitten verder wel veel opzienbarende menselijke (of nou ja, volgens de maker buitenaardse) creaties tussen waar ik nog niet van gehoord had. Heerlijk.

avatar van mrklm

mrklm

Genomineerd voor een Oscar voor beste documentaire in 1971, wat wel aangeeft dat de spoeling destijds erg dus was. Want de tekortkomingen zijn duidelijk hoorbaar in een slecht gemonteerde voice-over (in de Engelse versie) waarin de knipjes zo nu en dan (te) duidelijk te horen zijn. De muziek is ook een halfbakken allegaartje, met rommelig gemonteerde fragmenten uit VVV-video's uit die tijd.

Dat neemt niet weg dat de makers hier met een stortvloed aan archeologisch bewijsmateriaal komen voor de theorie dat onze aarde meerdere keren door ruimtereizigers is bezocht. Dr. Harald Reindl gaat in dit visuele essay een paar stappen verder en beweert dat verschillende historische bouwwerkingen nooit gebouwd konden zijn met mensenhanden. Het bewijsmateriaal is ronduit indrukwekkend en maakt zijn verstrekkende theorie - waarin hij o.a. concludeert dat elke religie direct is gelinkt aan een buitenaards bezoek - op zijn minst plausibel.

Stoor je dus niet teveel aan de technische mankementen, maar laat deze documentaire je uitnodigen om jezelf eens te verdiepen in de uiterst interessante wetenschappelijke materie die ten grondslag ligt aan deze deze intrigerende documentaire. Ga ik ook doen!

avatar van wihu61

wihu61

Ik heb de boeken toendertijd (ook) verslonden, maar nu de hele hype voorbij is (en ik ruim 40 jaar ouder ben) valt deze documentaire natuurlijk wat tegen. Als één of andere God met sprieten op zijn hoofd wordt afgebeeld, dan móeten dit natuurlijk antennes zijn (wat anders?)... enz. enz. Het weerspiegelt allemaal de overtuiging van de maker, en menig "bewijs" komt toch behoorlijk vergezocht over. Die hele von Däniken is eigenlijk ook vergeten geloof ik. Wat resteert is eigenlijk een leuk tijdsdocument, en het besef dat er ooit dagelijks met gigantische blokken graniet gesleept werd, tenzij deze natuurlijk m.b.v. enorm krachtige elektromagnetische velden... och, laat ook maar.