• 9.370.274 stemmen

Chokugeki! Jigoku-ken (1974)

Actie / Misdaad | 87 minuten

Genre: Actie / Misdaad

Alternatieve titels: The Executioner / Executioner / Direct Hit! Hell Fist / 直撃!地獄拳

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Teruo Ishii

Met onder meer: Sonny Chiba, Eiji Gō en Yutaka Nakajima

Gesproken taal: Japans

Plot Chokugeki! Jigoku-ken

"Chiba is back - more deadly than any weapon!"

Drie mannen worden ingehuurd om een corrupte Yakuzabaas te liquideren. Eén van hen is de laatste overgebleven Ninja van de Koga-clan, en lijkt als enige in staat de Yakuzabaas te stoppen.

avatar van djelle

djelle

'Een Ninja is geen hypothese, het is de creatie van bovenmenselijk intellect.'

Nee deze uitspraak komt niet uit 1 of andere Karate Kid of omhooggevallen Seagalproduct, het is The Executioner met Sonny Chiba waar dit soort levenspoëzie het daglicht ziet. Althans, vooral in de eerste tien minuten toch waar het indien nodig nog kan weergalmen in de held zijn kop. Chiba mocht dit namelijk horen van zijn vleesgeworden azijnpot van een leermeester, het typische personage uit dit soort films dat Tarantino parodieerde met zijn onmenselijk brute drillopa in Kill Bill.

Een heel redelijk begin dus, maar helaas ook bijna het enige redelijke aan de hele prent. Chiba kijkt weer voortdurend alsof ie net eentje liet vliegen, de vechtscenes beperken zich weer tot wat fantasieloos gezwier met vuist en voet en tot overmaat van ramp werd deze ook nog eens in een saus gedrenkt van oliedomme humor tot ontieglijk flauwe onderbroekenlol. Van Goofy-achtige bewakers tot Chiba die onder de kut van een naakte del terechtkomt, het niveau is bij momenten nog slechter te behappen dan het gemiddelde Porky’s afkooksel.

Tel daarbij de bizar slechte muziek (wat moesten die konijnengeluidjes voorstellen?) en weer enkele belachelijk neppe ninjasprongen, en reken maar dat het allerminst een hypothese is dat uw filmavond wordt verknald. Wat voor creatie ik dit moet noemen weet ik niet, maar het is er in ieder geval geen van bovenmenselijk intellect.

Ramon K

Dit is Aziatische grindhousecinema, nog cheesier dan Seagal of Karate Kid. Lowbudget en cartoonesk. Een gedeelte van je kritiek is vreselijk waar, maar enkel wanneer je de toon van de film totaal negeert.

avatar van djelle

djelle

Ik hou van cheesy (heb dan ook gemeld dat ik het een erg redelijk begin vind, de aangehaalde quote is geen kritiek maar voor wie enkel zwart wit kan lezen is dat natuurlijk verwarrend), alleen niet van oliedomme humor en flauwe onderbroekenlol daarin.

Cheesy kan ook met goeie humor (ook al is ze plat en vulgair). Machete en Drive Angry zijn goeie voorbeelden: luchtig, exploitief, hartstikke plat maar niettemin gevat.

Ramon K

Order of the Black Eagle.... Ik snap 't gewoon echt niet!

Ramon K

k hou van een cheesy (heb dan ook gemeld dat ik het een erg redelijk begin vind, de aangehaalde quote is geen kritiek maar voor wie enkel zwart wit kan lezen is dat natuurlijk verwarrend), alleen niet van oliedomme humor en flauwe onderbroekenlol daarin.

Dan moet je toch gewoon duidelijker zijn? Iedereen zou die conclusie trekken hoor.

(ah nee, nou zie ik 't. je bedoelt 't blijkbaar positief, my bad!)

avatar van starbright boy

off topic verwijderd

avatar van Basto

Basto

• 11920 berichten

Komt in januari uit op blu ray bij Arrow

avatar van Basto

Basto

• 11920 berichten

Heerlijke exploitatiefilm met Sonny Chiba. Hij mag dan minder charisma hebben dan Bruce Lee en niet zo’n virtuoos als Jackie Chan, toch zie ik hem het liefst. Zijn stijl is bruut, bloederig en grof. Geweldige grimassen ook.

The Executioner is een heerlijke exploitatiefilm met maffia, ninja’s ,boxers en vrouwelijk schoon. 87 minuten lekker fout vermaak.

Op naar deel 2.

Kleine 4*

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Zelden zie je zoveel onzin in één film. Zowat alles aan deze grindhouse film is ondermaats, van vechtscènes, muziek, tot dialoog, editing en humor. Veel lijkt ook geïmproviseerd. Wanneer een vechter net voor hij het loodje legt roept : "Please take care of my car payments" weet je al genoeg. Eerlijk gezegd vond ik het meer een actiekomedie dan een martial arts film. De gevechten zijn cartoonesk en niet artistiek. Neem nu bijvoorbeeld die scène waar Chiba een rib uit iemand zijn borstkas rukt... staat hij daar met een bloedend stuk been in zijn hand! Er zal wel een publiek zijn voor dit soort films maar ik vind de Street Fighter films veel beter.