• 9.370.827 stemmen

Geregisseerd door: Kanji Wakabayashi

Met onder meer: Mitsuki Saiga, Showtaro Morikubo en Fumiko Osaka

Gesproken taal: Japans

Plot Kai Doh Maru

Tegen de achtergrond van een machtsstrijd om de stad Kyo, in het middeleeuwse Japan, worden de ouders van het jonge meisje Kintoki vermoord door haar oom. Hierdoor wordt Kintoki gedwongen de bergen in te vluchten, waar spoedig Raiko, kapitein van de 'Four Knights', zich over haar ontfermt en brengt Kintoki de leer van de samoerai bij.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Kintoki Sakatano (stemrol)

Tsuna Watanabeno (stemrol)

Seimei Abe (stemrol)

avatar van Dopke

Dopke

What the fuck? We worden geintroduceerd tot enkele personages, men vecht een beetje en de eindcredits lopen alweer...

Wat de achterliggende gedachte achter deze release is weet ik niet, maar op zichzelf staand is het een zeer lose film waar je absoluut niets mee kan.

Wellicht dat dit komt doordat ik een 46 mins versie heb gezien ipv van 71 minuten die er voor staat op deze site, maar het lijkt me hoogswaarschijnlijk dat een kwartier meer wel tot de nodige diepgang en, belangrijker, bevrediging leidt, als de 71 mins versie uberhaupt al bestaat.

Grafisch is de animatie verder redelijk ok en gedetaileerd. De CGI is niet helemaal vlekkeloos en zelfs af en toe vrij amateuristisch vergeleken met een gemiddelde tv-episode, maar dit stoort verder niet. Wat wel opmerkelijk is, is dat het geheel ongelooflijk flets is, alsof een laatste fase van het inkleuren gewoon overgeslagen is. Denk aan een rood shirt dat veel te vaak gewassen is. Zo'n effect. Of dit was om de episode een eigen karakter te geven of omdat het budget het gewoon niet meer toe liet weet ik niet, maar het ziet er niet uit en doet echt heel erg afbreuk aan het geheel.

Als er een tv of OVA serie uit voortspringt stel ik mijn score waarschijnlijk wel bij, maar voor nu lijkt slechts een *2 gerechtvaardigd.

Ai ai ... vernietigende commentaar . Even maar wat background info dan.

Kai Doh Maru is net als Blood een anime die meer om technische redenen in elkaar gezet is, dan om commerciële. Uitgebracht onder het I.G+ label, een label dat zich voornamelijk bezighoudt met de integratie van 2D en 3D.

Kai Doh Maru is maar 46 minuten lang, waar die 75 minuten van hierboven vandaan komt is mij ook een raadsel. Het feit dat het hier niet om een afgerond geheel heeft net zoals Blood te maken met financiële redenen, maar ook met het feit dat het in Japan een bekend verhaal is, en een "afgerond geheel" in Japan nu eenmaal minder belangrijker blijkt.

Het feit dat de OAV op TVserie niveau zou zijn qua animatie/CGI zit er stevig naast vind ik. De look van Kai Doh Maru is gemoddeld naar de oude Japanse schilderkunst, dus die fletse look hoort zo. Persoonlijk vind ik het prachtig om kijken, en is de CGI (zeker voor die tijd) vooruitstrevend, en zeer mooi uitgevoerd. Zeker niet perfect, maar dat is CGI nog steeds niet. Voor diegenen die meer van de saga willen weten, I.G is net gestart met de serie Otogi Zo(u)shi, die een deel van dezelfde personages belicht.

avatar van Dopke

Dopke

Hehe ik kreeg er pijn van in m'n ogen ;P

Ach, niks gewoon die jeugd van tegenwoordig

avatar van zombie

zombie

Mmm...ben 't met wel een beetje met Dopke eens, dat fletse gebeuren komt niet echt ten goede van de film. Het is net alsof je de film door een stuk plexiglas aan 't kijken bent. Er zitten gewoon geen contrasten meer in de film, alleen de bloedspatten komen nog tot hun recht. Verder vond ik de animaties wel ok, maar de intergratie van de computer-effecten gaat de helft van de tijd niet lekker. Niet echt een aanrader dus...

Gisteren nog een keer herzien, en blijf het erg mooi vinden. Het verhaal komt inderdaad nogal "onaf" over, maar daar kan ik me niet aan storen. Blijf het erg apart vinden. 4*

avatar van Macmanus

Macmanus

Ja een film die een beetje op de zelfde lijn zit als Blood: The Last Vampire. Heel kort filmpje waar het eigenlijk meer gaat om het uiterlijk dan om wat er nu precies allemaal word gezegd. Lekker om zoiets zo nu en dan te kijken.

Het zag er allemaal aangenaam uit vooral de gevechten waren cool. Het fletse uiterlijk vond ik wel wat hebben, alhoewel ik moet toegeven dat ik er nou ook weer niet een full feature film van hoef te zien.

P.S.: om even antwoord te geven op de vraag hoe iemand bij 75 minuten is gekomen. Ik denk dat die de achterkant van de DVD hoes als bron heeft gehad, want daar staat dat. Vond ik ook al vreemd, ze zullen wel de extra's er bij opgeteld hebben ofzoiets.

avatar van Zavo

Zavo

Macmanus schreef:

Ja een film die een beetje op de zelfde lijn zit als Blood: The Last Vampire.

Ja, alleen had die nog een beetje een begrijpelijk verhaal en was die mooier dan dit experiment. Ik vond dit niks.

In de vergetelheid gesukkeld.

Ook niet zo heel verwonderlijk natuurlijk, want deze film is best een taaie brok. Het verhaal en de personages zijn best uitgebreid, 45 minuten is nooit genoeg om dat allemaal volwaardig neer te zetten. Enige bekendheid met de bronnen is dus welgekomen, maar als Westerling is dat gewoon erg lastig.

Visueel is het ook een apart beestje. Erg fletse kleuren, aparte mix van 2D en 3D en hier en daar zelfs wat wisselende stijlen. Ik vind het persoonlijk erg mooi, vind ook dat 2D en 3D hier erg mooi samengaan, maar dat het polariserend is, is een understatement.

Kai Doh Maru is uiteindelijk ook vooral een uit de kluiten gewassen tech demo. Eentje waar ik erg van kan genieten, maar ook eentje die niet zomaar binnen de grenzen van gangbare cinema valt. Daarvoor krijgt het verhaal te weinig aandacht en is de stijl iets te eigen. Vond het bij herziening nog steeds absoluut de moeite, ik ozu het ook aanraden aan liefhebbers van animatie, maar garanties zijn er verder niet.

4.0* en een uitgebreide review