• 9.372.269 stemmen

Geregisseerd door: Peter Delpeut

Met onder meer: Joseph O'Conor en Roy Ward

Releasedatum: 8 april 1993

Plot Forbidden Quest

In 1941 vertelt de oude scheepstimmerman J.C. Sullivan over zijn belevenissen aan boord van de Hollandia tijdens een uiterst geheime expeditie naar de Zuidpool in 1905, tegen Gods wil op zoek naar de doorgang in de aarde tussen de Zuid- en Noordpool. Ter ondersteuning van zijn verhaal toont Sullivan de films die tijdens de reis door een meevarende cameraman zouden zijn geschoten.

J.C. Sullivan

Interviewer

Prijzen: Gouden Kalf: Speciale Juryprijs 1993 Nederlands Filmfestival; Grote Prijs van Mannheim, Filmfestival Mannheim 1993; Speciale Prijs van de Jury, Filmfestival Oporto.

Variety (Philip Kemp):

“Surreal and enigmatic, THE FORBIDDEN QUEST has the makings of a minor cult classic. ... The film is a feature film masquerading as a documentary, turning genuine factual footage to fictional use.”

Toronto Globe & Mail :

“Delpeut's ingenuity lies in the telling, not the tale: he presents a piece of pure fiction through documentary footage of actual voyages. What he's produced is a kind of film archivist's dream, a fantasy firmly rooted in the reality of visual records made by filmmakers on early voyages. He pays tribute to the pioneer cameramen as he reworks an ancient way of telling stories.”

New York Post :

“THE FORBIDDEN QUEST is a real find...stunning archival footage...unique adventure film...compelling movie...a wonderful tribute to the pure art of cinema...a marvel.”

bron: Fortissimo Films

avatar van hel1

hel1

verhaal klinkt goed. jammer dat er nog niet gestemd is.

avatar van Halerzzz

Halerzzz

Het Filmfestival te Gent bracht me deze film. Het verhaal wordt prachtig en vol gevoel verteld. In sommige scenes was het alsof ik zelf de koude voelde: het sleurde me mee. En de beelden van de ijsbeer (op de Zuidpool!) zijn pijnlijk.

Als ik 'm ergens vind kijk ik deze winter opnieuw.

avatar van Mug

Mug

Interessant projekt. Delpeut maakte van allerlei oude films met beelden van de Noord- en Zuidpool een nieuwe film. Een fantastische vertelling van een helse overlevingstocht op de Zuidpool, waar ijsberen en eskimo's leven (volgt u het nog?). In 1941 doet de enige overlevende, een Ierse timmerman, verhaal bij een interviewer. Hij is in het bezit van filmopname, om zijn verhaal te illustreren maar vooral te bewijzen. Delpeut schreef een scenario waar hij niet alleen gebruik maakte van verslagen van poolexpedities, maar ook Edgar Allen Poe's The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket. Dat verklaart wellicht het een en ander.

Het is jammer dat het 1941 gedeelte 'clean' aanvoelt, wat de geloofwaardigheid (ondanks een geweldige O'Connor) niet te goed komt. Een donkerdere zwart-wit look met wat brandplekken en lijnen zou het afgemaakt kunnen hebben.

avatar van danuz

danuz

Enorm mooi om dit soort oud archiefmateriaal van poolexpedities te zien. Aardig ook dat Delpeut hier zijn eigen - door andere geïnspireerde - fantastische verhaal omheen bedenkt, maar qua uitwerking vond ik het niet altijd even authentiek voelen. O'Connor's verhaal voelt soms wel erg gemaakt en te 'schoon' als het ware. Wellicht hadden de beelden nog meer voor zichzelf mogen spreken om me helemaal mee te krijgen. Deed me verder wat denken aan de barre ontdekkingstocht van Fridtjof Nansen naar de Noordpool.

avatar van Darbie

Darbie

Erg mooi gedaan & prachtig om naar te kijken !!

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Filmopnames van de pooltochten van o.a. Amundsen, Scott en Shackleton vertellen samen het verhaal van de Hollandia die in 1905 op Antartica een geheimzinnige passage zocht naar de Noordpool.

De enige overlevende van deze reis verteld het verhaal in 1941 en is in bezit van het originele film-materiaal van deze reis.

En dit expeditie-verhaal bevat elementen uit o.a. Edgar Allen Poe en Jules Verne.

Kan helemaal misgaan met zo'n film, maar dankzij het geweldig verhaal, een overtuigende acteur en de fascinerende filmbeelden lukt het hier wel.

KRO was mede-producent van deze geslaagde filmonderneming.