• 9.371.326 stemmen

Geregisseerd door: José Luis Garci

Met onder meer: Antonio Ferrandis, Encarna Paso en José Bódalo

Gesproken taal: Spaans

Plot Volver a Empezar

Volver a empezar vertelt het verhaal van Fernandis, een professor, die lange tijd terug keert naar zijn geboorteplaats in Spanje. Daar aangekomen wordt hij herenigd met Paso, een oude liefde die hij sinds de Spaanse Burgeroorlog niet meer heeft gezien. De oude liefde kan helaas nooit meer tot bloei komen, als blijkt dat Fernandis ongeneeslijk is.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Oscar beste buitenlandse film

En geen stemmen ? Is geloof ik in deze contreien ook nooit op DVD verschenen. Waarom ie een Oscar won begrijp ik enigszins wel, dit is ook typisch zo'n human interest drama van het soort dat door intellectuele en elitaire figuren hier gaarne wordt afgebrand, ik vrees dat ik ze i.c. gelijk moet geven. Het ligt er allemaal wel heel erg dik bovenop, is absurd herhalend en volslagen voorspelbaar . De onthulling vd terminale ziekte waar Fe RR andis- de naam van de acteur is dat trouwens- aan lijdt en die hierboven vermeld staat had als een volslagen verrassing moeten komen, maar iedereen snapt ruim vantevoren dattie niet zomaar zijn Heimat nog eens opzoekt.

FeRRandis mag dan een nobelprijswinnaar literatuur zijn, gelukkig weet hij zijn intellectuele credentials goed te verbergen en interesseert hij zich meer voor...voetbal ! Dat is imho ook de redeeming quality van de film: het eerste wat de professor doet als hij ter plaatse is gearriveerd is het bezoeken van het stadion van Sporting, hij was naar het schijnt zelf een getalenteerd baller maar de burgeroorlog gooide roet in het eten. We zien zelfs enkele spelers van de toenmalige selectie in beeld, iets van voor mijn tijd maar de blonde Maceda -38 voudig Spaans international- herkende ik wel degelijk, wat niet geldt voor toen blijkbaar mr. Sporting de Gijon, de Argentijn Enzo Ferrero, 3 voudig Argentijns international en 10 jaar lang in Gijon spelend. Nou ja, dan kun je er waarschijnlijk niet te veel van...

Zoals u begrijpt beleeft de held ook de obligate love story met zijn vlam van 50 jaar terug, en dit alles wordt begeleid door een buitengewoon opdringerige score bestaande uit steeds weer herhalingen van begin the beguine van Cole Porter- onder die titel draaide de film trouwens in de VS en godbetert de canon van Pachelbel. Zelfs Malick had wel iets beters kunnen verzinnen...hoewel...

Opgedragen aan de generatie die opgroeide tijdens de burgeroorlog, waarin de held natuurlijk aan de verliezende kant vocht waarna hij emigreerde om tenslotte in Berkeley te belanden.