• 9.373.705 stemmen

Sunday in the Park with George (1986)

Drama / Muziek | 146 minuten

Genre: Drama / Muziek

Geregisseerd door: Terry Hughes

Met onder meer: Mandy Patinkin, Bernadette Peters en Barbara Bryne

Gesproken taal: Engels en Frans

Plot Sunday in the Park with George

"Sondheim's Pulitzer prize-winning musical in its original Broadway run."

1884. De schilder Georges Seurat (1859-1891) begint aan wat zijn tweede meesterwerk zou worden: "A Sunday afternoon on the Island of La Grande Jatte", een werk in pointillisme. Zondagen lang moet zijn model in de hete zon staan terwijl hij ook aan de achtergrond werkt. In 1984 eert een moderne kunstenaar hem.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Georges Seurat / George

Man / Party Guest

Mr. / Publicist

avatar van ibendb

ibendb

Un dimanche après-midi à l'île de la Grande Jatte van Georges Seurat is een uitmuntend schilderij. Er valt veel te vertellen over de plaatsing van complementaire kleuren, symmetrie, kleine opmerkelijke details en meer. Het is dan ook een persoonlijke wens om deze te kunnen bekijken in het Art Institute of Chicago.

Stephen Sondheim en James Lapine hebben elk meerdere meesterwerken op hun palmares staan. Lapine met Falsetto's en Into the Woods. Sondheim uiteraard met Sweeney Todd, West Side Story, Gypsy, Company alsook Into the Woods. Dat ze de handen in elkaar sloegen om een musical over Seurat's werk te schrijven is opmerkelijk en was ik al lang benieuwd naar. De musical won een Pulitzer-prijs voor Drama wat de interesse nog meer aansterkte. Het jammere is dat deze amper wordt opgevoerd en online enkel in een pro-shot van middelmatige kwaliteit te vinden is. Het goede is dat deze pro-shot met legendes Mandy Patinkin en Bernadette Peters is.

Om eerlijk te zijn heb ik toch wat moeite gehad om hierin te komen. De muziek is chaotischer dan andere werken en heeft weinig écht grote nummers. Dit wil niet zeggen dat het niet goed is want de teksten zijn bij vlagen geniaal en oprecht grappig. Ik heb even gewacht om een oordeel te vellen zodat ik, zoals ik bij andere musicals gehad heb, mij verder kan oriënteren in de nummers en thema's.

Na enige tijd sudderen zie ik de pracht van het stuk. De staging is uitmuntend en de thema's van kunst, commercialiteit, obsessie, inspiratie en nalatenschap raken me. De tweede akte gaat een heel andere richting uit dan de eerste en dat is een meesterlijke move. De twee narratieven samen zorgen voor een magistrale harmonie eenmaal ze door elkaar heen gewoven worden. Ik durf zelfs te zeggen dat bij het nummer Move On spontaan kippenvel en natte ogen mij verrasten.

Stop worrying if your vision is new. Let others make that decision. They usually do.

Anything you do, let it come from you. Then it will be new.

4* en grote hoop dat dit ik dit ooit live kan zien.