• 9.371.633 stemmen

The Ballad of Gregorio Cortez (1982)

Western | 104 minuten

Genre: Western

Alternatieve titel: American Playhouse - The Ballad of Gregorio Cortez

Geregisseerd door: Robert M. Young

Met onder meer: Edward James Olmos, James Gammon, Tom Bower

Plot The Ballad of Gregorio Cortez

1901, Texas. Het verhaal van Gregorio Cortez die een sheriff neerschiet nadat deze hetzelfde deed met Cortez' broer en omwille hiervan wordt achternagezeten en opgejaagd door een massa Texas Rangers.

avatar van Finnegan

Finnegan

Deze film is lang geleden uitgezonden door de VARA. Het maakte behoorlijk indruk op mij en zou de film nog wel eens willen zien. Gregorio die niet anders meer kon dan de sheriff neer te schieten. Een ruzie tussen de Cortez familie en de fascistische blanken in de VS om een paard. In de VS is een paard een horse: hengst of merrie, dat maakt niet uit. In het Mexicaans heeft elke sekse zijn naam. Een taalverschil dat leidt tot een beklemmend en onrechtvaardig conflict en de jacht op de vluchtende Gregorio. Kijkers die iets hebben met recht en onrecht zullen deze film ongetwijfeld net zo ervaren als ik deed.

avatar van dionj

dionj

The Ballad of Gregorio Cortez Blu-ray

Wordt in de US door Criterion uitgebracht.

avatar van trebremmit

trebremmit

Ben hier wel benieuwd naar, trailer ziet er goed uit alleen de muziek is wat minder.

Wel mooi dat Criterion zulke vergeten films uitbrengt.

avatar van mr rumson

mr rumson

Lang geleden deze western ooit eens gezien .

Onlangs de Criterion versie kunnen bemachtigen .

En eerlijk gezegd stond mij van de eerste kijkbeurt niet veel meer bij dan dat het een lange achtervolging was.

Nu ik hem weer opnieuw gezien heb is het grootste gedeelte van de film ingevuld met de achtervolging op Gregorio Cortez.

Deze achtervolging levert vaak mooie plaatjes op en zo nu en dan komt er wat actie in voor .

Westernliefhebbers die van veel vuurgevechten houden die zullen misschien wel niet zoveel ophebben met deze film .

Persoonlijk vond ik dit een fijne western met een Mexicaan die opgejaagd word wat min of meer om een misverstand gaat .

De mooie omgeving en de authentieke kleding zorgen voor een fijne western sfeer .

Al wordt dat zo nu en dan verstoord door een synthesizer deuntje wat beter bij SF film zou passen .

De Ballad die in het Mexicaans gezongen wordt past dan ook een stuk beter bij de film .

Het einde waar wat meer drama aan te pas komt.

En nog maar eens benadrukt hoe je leven kan veranderen door een kleine misverstand doordat men elkaar niet goed begrijpt .

Vond ik sterk gedaan ook ga je hierdoor nog meer meeleven met het gezin Cortez.

Dit is een van die westerns die laten zien dat een western ook goed kan zijn zonder dat er veel in geschoten .

Ik ben dan ook blij dat ik deze sterke western in mijn verzameling toe kan voegen .

• 19677 berichten

Deze film kreeg de bijnaam "The Best Western You've Never Heard Of"!

• 19677 berichten

Ontroerend waargebeurd verhaal, prachtig verfilmd met een zeer sterk spelend Olmos in de hoofdrol.
Voor Cortez begint de ellende met een misverstand, maar het ontaard al snel in een vooral door vooroordelen en racisme gedreven klopjacht.
Die is fantastisch in beeld gebracht.
De band van Cortez met zijn paard(en) is ook schitterend om te zien.

Vermeldenswaardig zijn ook de acteerprestaties van Barry Corbin, als advocaat B.R. Abernathy, en Rosanna DeSoto als Mexicaanse tolk Carlota Muñoz.

De rechtbankscènes zijn gefilmd in het originele rechtsgebouw waar de werkelijke rechtszaak destijds plaats had.

Edward James Olmos was mede-producent van de film, die met een klein budget ( ongeveer$1,250,00) gemaakt werd, hetgeen er niet echt aan af te zien is.
Een western van deze kwaliteit zie ik niemand tegenwoordig nog maken met een dergelijk klein budget.

De keuze van Criterion om de Mexicaanse dialogen onvertaald te laten kan ik wel begrijpen, maar vind ik desondanks geen goede.
Ook de Engelstalige dialogen waren soms moeilijk te volgen.

N.B.
De echte Gregorio Cortz vocht na zijn vrijlating in 1913 aan de kant van het federale leger in de Mexicaanse revolutie.

Edit:

De extra's op de Criterion DVD bevatten bijzonder interessante interviews over de totstandkoming en de importantie van de film.
Ook mag het feit dat "The Ballad of Gregorio Cortez"door de American Historical Society uitgeroepen werd tot de meest authentieke western die ooit gemaakt werd niet onvermeld blijven.

• 19677 berichten

Bijna niet te geloven maar dit juweeltje is vandaag zowaar te zien op een Nederlandse zender

> 21:00 uur TV ONS

Met dank aan de enige NL zender die goud waard is voor liefhebbers van oudere films en series.