• 9.370.487 stemmen

Kyôkatsu Koso Waga Jinsei (1968)

Misdaad / Komedie | 89 minuten

Genre: Misdaad / Komedie

Alternatieve titels: Blackmail Is My Life / Blackmail Is My Business / Call Me Blackmail!

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Kinji Fukasaku

Met onder meer: Hiroki Matsukata, Yōko Mihara en Hideo Murota

Gesproken taal: Japans

Plot Kyôkatsu Koso Waga Jinsei

Wanneer Shun Muraki ontdekt dat er in de nachtclub waar hij werkt op grote schaal in illegale whiskey wordt gehandeld, vindt hij zijn ware roeping: afpersing! Samen met drie vrienden vormt hij een team dat geregeld makkelijke prooien zoals rijke, ontrouwe zakenmannen chanteert voor veel geld. Het groepje heeft veel succes en het geld stroomt binnen. Wanneer op een dag de vader van één van de vier door yakuza wordt geliquideerd, willen ze wraak nemen. Muraki en de zijnen gooien al hun chantage-vaardigheden in de strijd, maar ze leren al snel dat de yakuza niet makkelijk aan te pakken zijn.

avatar van stephan73

stephan73

Mijn eerste oudere Fukasaku film en ik moet zeggen dat dit naar meer smaakt (wat mooi uitkomt, want er zitten nog twee films van hem in de DVDbox die ik van hem heb).

Stijlvolle film over een viertal afpersers die iets te veel hooi op hun vork nemen.

Met enkele prachtige shots, goed gebruik van zwart-wit beelden in de flashbacks en werkelijk schitterende muziek.

Een moddervette 3,5*

avatar van starbright boy

Een dun en tamelijk oppervlakkig verhaal, maar wel heel stijlvol en met veel speelse filmische dingetjes gemaakt. Freeze-frame, slowmotion, zwartwit en nog veel meer filmische trucs komen voorbij en het past allemaal in elkaar. Niet zo radicaal een stijlfilm als de latere sixtiesfilms van Suzuki (Fukasaku vertelt onderwel ook gewoon een mainstream, commercieel verhaaltje), maar leuk is deze sixties coolness zeker. Had het wel lef gevonden als op het einde misdaad wel had geloond. Maar dat was er natuurlijk te veel aan.

avatar van Querelle

Querelle

Aardig misdaadfilmpje met charismatische acteurs, goed tempo en afwisseling van stijl.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Heel erg eens met starbright boy en stephan73, met name deze stukjes:

starbright boy schreef:

heel stijlvol en met veel speelse filmische dingetjes gemaakt. Freeze-frame, slowmotion, zwartwit [...]maar leuk is deze sixties coolness zeker

stephan73 schreef:

Ook met starbright boy eens dat zijn einde leuker geweest was. De frisheid was al vroeg bij Fukasaku in zijn carrière te zien. Dynamiek, nergens vervelend of langsdradig, altijd met een combi van stijl en humor. Maar wel jammer dat het ook (bijna) nooit wat dieper snijdt dan deze kwalificaties. Zie ook die opmerking over dat einde.

Vreemd dat Fukasaku pas rond de eeuwwisseling wat aandacht trok (een retrospectief op het IFFR was het eerste, zelfs nog eerder dan eentje binnen Japan meen ik mij te herinneren).

avatar van Baggerman

Baggerman

Wel een hippe film, om maar een term uit die tijd te gebruiken. Verveelde me geen moment. Ik moet bekennen dat ik voor ik de bewuste Tartan-box kocht (koopje trouwens!) Fukasaku eigenlijk alleen kende van Battle Royale en dat ik dacht dat hij veel minder lang actief was. Dat heeft natuurlijk alles te maken met dat ik in de war was met zijn zoon, die het stokje heeft overgenomen.

Ik ben wel benieuwd naar de andere films uit de box en de jaren zeventig en tachtig films van hem die ik gelukkigerwijs uit de ramsj-bakken wist te vissen!

Hier in ieder geval een leuke soundrack en prima prestaties van charismatische acteurs die ik nog nooit eerder zag (op Tetsurô Tanba na dan).

Edit: Hiroki Matsukata achteraf ook, al had ik die veertig jaar later niet als zodanig herkend....

avatar van kinjutsu

kinjutsu

Baggerman schreef:

Wat een gast die Tetsurô Tanba zeg... Ik hoor nu voor het eerst van hem - en vraag me af waarom ik hem niet eerder kende. Een van de meest crazy carrières in de filmgeschiedenis.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

kinjutsu schreef:

Merkwaardig/Opvallend. Toch een instituut van de Japanse film van samoerai tot cyberpunk. Ook toch een redelijk opvallende verschijning.

Misschien zag je gewoon nog niet genoeg Japanse films???

avatar van kinjutsu

kinjutsu

Haha ja misschien... Welke cyberpunk films bedoel je?