Caligola (1979)
Genre: Historisch / Erotiek
Speelduur: 156 minuten (bioscoopversie) / 101 minuten (gecensureerde versie) / 210 minuten (Cannes-versie) / 153 minuten (pre-release versie) / 178 minuten (ultimate cut) / 125 minuten (Italiaanse versie)
Alternatieve titels: Caligula / Caligula: The Ultimate Cut
Italië / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Tinto Brass, Bob Guccione en Giancarlo Lui
Met onder meer: Malcolm McDowell, Teresa Ann Savoy en Helen Mirren
Gesproken taal: Engels, Italiaans en Frans
Releasedatum: 14 augustus 1980
Plot Caligola
"What would you have done if you had been given absolute power of life and death over everybody else in the whole world?"
Caligula Caesar wordt de nieuwe Romeinse keizer, nadat hij zijn oom Tiberius Caesar heeft vermoord. Caligula is een ambitieus en ijdel man, die niets of niemand ontziet in zijn waanzinnige honger naar aanzien en macht. Als leider van het Romeinse Rijk drijft Caligula de spot met de gevestigde orde. De staatszaken doet hij spottend en met minachting af. Zijn tijd brengt hij door met sadistische perversiteiten en seksorgieën, waaruit ook de minachting voor allen die hem omringen af te leiden is. Caligula houdt vooral van zichzelf en van zijn meest dierbare zuster Drusilla, met wie hij een incestueuze relatie heeft.
Caligula
Ennia
Charicles
Chaerea
First Angelus
het moment dat hij word doodgemaakt is de beste scene.
ik heb met mijn vrienden gejuicht in de zaal, serieus!!
gorelover
net toch maar de harcore editions van caligula : the untold story en caligula & messelina besteld bij boudisque.
wil de serie caligula toch compleet krijgen.
ge zijt dan ook niet voor niks 'gorelover' genaamd
Jantje666
Wie heeft eigenlijk ooit bedacht dat deze film Caligola zou heten? En dat Caligula een alternatieve titel is?
Het IS Caligula.
Als de film zelf Caligula aangeeft op de openingscredits en ook op alle officieel uitgebrachte hoezen Caligula staat, als een Wikipedia of wat voor bron dan ook het over Caligula heeft, hoe komt iemand er dan in godsnaam bij dat het Caligola is?
IMDB rept ook al over Caligola.
Dat is echter gewoon fout.
Dus moderators, geef die film hier aub zijn officiele naam en wees niet zo dom als IMDB
Queto Yurlunyur
De Italiaanse versie heet Caligola (later hertiteld tot Io, Caligola om in te spelen op het succes van I, Claudius). Via een eenvoudige Google-zoektocht zul je zien dat de meeste Italiaanse bronnen inderdaad de spelling met een 'o' aanhouden (bv. hier, hier en hier). Aangezien dit van origine een Italiaanse film is (d.w.z. er zit overwegend Italiaans geld in) houden we de Italiaanse titel aan. De internationale titel van de Engelse versie is natuurlijk wel gewoon Caligula met een 'u'.
Jantje666
dank voor de uitleg maar de film is mondiaal gezien toch echt als caligula bekend geworden.
de keizer zelf staat overigens ook bekend als caligula ipv caligola.
Queto Yurlunyur
In het Nederlands en Engels wellicht; in het Italiaans heet de keizer ook Caligola (zie bv. Wikipedia). In het Latijn was het natuurlijk CALIGVLA, want de letter u is pas in de late Middeleeuwen uitgevonden.
First Angelus
Dit is een naam van een film, niet de naam van de keizer dat wordt betwist.
Dus als de naam van de film 'Caligola' is, dan moet dit zo abstract gezien worden, losstaand van het feit dat de keizer zo heette.
Als de regisseur 'Caligola' wou, dan moet dat zo gerespecteerd worden.
Exploitation
De keizer heette trouwens Gaius en niet eens Caligula, Caligula is gewoon een bijnaam omdat hij vroger als kind soldaten laarsjes droeg toen hij met zijn vader Germanicus in de leger kampen kwam, deze laarzen, die Caliga heetten zorgden later voor zijn bijnaam Caligula, maar hij heette toch echt gewoon Gaius caesar!
Jantje666
ja, dat weet ik ook wel Exploitation, dat weet een ieder die de film gezien heeft en ik wist het sowieso al.
Echter, die bijnaam is Caligula en niet Caligola.
Ik ga eerdaags eens kijken hoe de naam gespeld is in de openingscredits van de film zelf, dat lijkt me sluitend.
Exploitation
Nee klopt, dan is het inderdaat Caligola, maar goed ik denk dat dit een eindeloze discussie wordt, al ben ik zelf voor de titel Caligola, omdat de regisseur (Tinto Brass) een Italiaan is en de film ook in Italië is gemaakt!
wil de serie caligula toch compleet krijgen.
Hey gorelover, ik heb ook de complete serie compleet
welke versie heb jij dan van Caligula Untold story en Caligula and Messalina?
Pieter Montana
Dit was alleszins interessanter dan het op blad te zien staan in de Latijnse les.
Malcolm Mcdowell, sinds A Clockwork Orange gedoemd om Het Kwade te verheerlijken, is verdomd goed in zijn rol van twisted keizer Caligula. Jammer dat het eigenlijk met zo'n grootse cast (O'Toole! Mirren !) zo ongelooflijk fout kon lopen. Iedereen weet wel allemaal dat er ongelooflijk foute dingen gebeurde in die keizerlijke paleizen. En die decadentie wordt getoond. De scenes bij Tiberius kwam het zelfs nog indrukwekkend over. Helaas wordt de decadentie opnieuw en opnieuw vertoond en wordt het alleen maar zieklijk, wansmakelijk.
Exploitation
GROOT NIEUWS!!!! 2 Oktober komt er een 4-disc editie uit in Amerika van Caligula, met op disc 1: De ongecencureerde versie van 156 minuten + Audiocommentaar van Malcolm McDowell en Helen Mirren. Op disc 2: 2 versies van de Making of uit 1980 + diverse interviews met de cast en de regisseur en theater trilers. Op disc 3: Mega veel niet eerder getoonde en deleted scenes uit de 210 minuten versie. En disc 4: De complete 40 minuten durende soundtrack van de film.
Erli
wil de serie caligula toch compleet krijgen.
Ben benieuwd waarom je dan de serie compleet wil krijgen?
fritsje
Grotesk en bizar,de entourage was wat nepperig maar de sfeer autenthiek.lekker over de top,wat hadden de mensen eind jaren 70 nog normale lichamen en schaamharen , kom daar nog maar eens om.
Mug
De film moet het duidelijk hebben van de entourage (hulde aan Danilo Donati voor de prachtige sets en kleding). En van de schmierende McDowell, een beetje in het verlengde van z'n kunnen als we die kennen uit A Clockwork Orange.
Ondanks de vulgaire porno en martelingen (McDowell en slagroom, die combinatie komt niet in mijn keuken), is het een spektakel van jewelste. Jammer dat het verhaal wel heel erg plat is. Commentaar van het gedrag van Caligula van de bijpersonages komt maar summier aan de orde. Maar een diepgravende psychologische karakterschets van een man die denkt dat hij god is, dat was neem ik aan niet echt de bedoeling van dit epos. Dat het origineel nog een uur langer duurt kan ik me ook niet voorstellen (meer inhoud of meer vulgair gedrag?).
Film die de status 'must have seen once in your life' zeker verdient. Tenzij je kitsch compleet verafschuwt natuurlijk. 3* voor dit visuele spektakel.
Exploitation
McDowell en slagroom, die combinatie komt niet in mijn keuken
Correctie: Het is Boter en geen slagroom...
Carcamel
Weer is gekeken na hem 10 jaar gelden gezien te hebben.
Leuke film, lekker over the top.
Er zit gewoon alles in deze film.
Romantiek,horror,drama,porno.
Eigenlijk (naar mijn weten) de enigst in zijn soort, jammer dat er niet meer serieuze films gemaakt worden waar je de sex die de speler hebben ook echt ziet zonder een laken er overheen.
Iedereen heeft het altijd over realisme in films, maar ik ken geen ene (serieuze) film waar je realistische sex in ziet.
veron35
Eyes Wide Shut.
Stephan
Weer is gekeken na hem 10 jaar gelden gezien te hebben.
Leuke film, lekker over the top.
Er zit gewoon alles in deze film.
Romantiek,horror,drama,porno.
9 Songs, Shortbus, Guardami... zo maar een paar.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11918 berichten
9 Songs, Busstop, Guardami... zo maar een paar.
O ja... in Swingers wordt ook even echt geneukt.
Tussen haakjes: ik dacht jou een paar x op het audiocommentaar gezegd te horen hebben dat dat niet zo was? Moet nog steeds even een uitgebreid commentaar bij je film schrijven, vond 'm best goed...
Stephan
Nou ja.. dank je
Op de commentarytrack heb ik het over de acteurs (hoofdrollen) Ik bedoelde hier de figuranten die in de club bezig zijn...
Erli
9 Songs, Shortbus, Guardami... zo maar een paar.
Meer tips, meer aub!

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

Topio Stin Omichli