• 9.376.236 stemmen

The Smashing Machine (2002)

Documentaire / Sport | 92 minuten

Genre: Documentaire / Sport

Geregisseerd door: John Hyams

Met onder meer: Mark Kerr en Bas Rutten

Plot The Smashing Machine

"The Life and Times of Extreme Cage Fighter Mark Kerr"

Door velen wordt hij gezien als de beste 'full-contact' vechter van de wereld, Mark Kerr's succes heeft hem geld, internationale roem en een verslaving aan painkillers opgeleverd. Ondanks het oneindige gevecht tegen drugs en fysieke problemen probeert hij zich staande te houden aan de top van de sport die steeds populairder wordt. Een moderne gladiator, een worstelaar zonder grenzen, zonder beperkingen. Zijn littekens op zijn lichaam zijn niets vergeleken met de littekens die hij van binnen met zich meedraagt.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Mza

Mza

• 1924 stemmen

Goede documentaire die niet alleen een interessante kijk achter de schermen van de Mixed Martial Arts wereld geeft maar ook een niet-verhullend beeld geeft van een prominente beoefenaar. Mark Kerr is van origine een worstelaar met een lichaam dat nog het meest lijkt op dat van een gorilla. Of dit door verboden middelen tot stand is gekomen wordt in het midden gelaten, wel wordt al snel duidelijk dat hij verslaafd is aan pijnstillers.

Aan het begin van de documentaire staat hij nog aan de top van de sport. Hij is razend populair in Japan en wordt aanbeden door duizenden fans. Maar buiten het gezichtsveld van de fans blijkt Mark Kerr zowel fysiek als mentaal op een fijn lijntje te balanceren.
Wanneer hij dan voor het eerst verliest heeft dit verstrekkende gevolgen.

In tegenstelling met wat vele zullen denken is Mark Kerr een erg sympathieke en welbespraakte man. Hierdoor ga je erg meevoelen met het hoofdkarakter en er zitten dan ook enkele zeer emotionele momenten in de film.

Het grootste nadeel aan deze documentaire vind ik de vele aandacht aan Kerr's collega en vriend Mark Coleman. De documentairemaker had waarschijnlijk de neerwaardse spiraal waar Kerr in terecht zou komen niet aan zien komen en had waarschijnlijk een wat meer 'happy end' in zijn script staan. Coleman wint in het einde het belangrijke toernooi waar Kerr verliest. Op zich is Coleman ook interessant, maar toch had ik liever gehad dat deze tijd aan Kerr was besteed zodat de documentaire een iets compacter geheel zou vormen.

Aangezien deze documentaire over iemand uit het Mixed Martial Arts circuit gaat, kan het op momenten wat gewelddadig zijn. Dit valt in principe wel mee (niet veel erger dan boksen) en is in principe van ondergeschikt beland. Deze documentaire geeft voornamelijk inzicht in het karakter Kerr. Echt een aanrader in ieder geval. 4*

avatar van Wonderbra

Wonderbra

Ben zelf een MMA fan en vond het erg mooi om te zien hoe het leven van een Mark Kerr er uitziet. nja, mooi is niet het juiste woord. Eerder indrukwekkend. Ik denk dat je niet perse van deze sport hoeft te houden om deze documentaire te kunnen waarderen. Je moet wel tegen een beetje geweld kunnen natuurlijk Paar zeer emotionele moment zoals Mza ook al heeft verteld. Echte aanrader!

avatar van dimi303

dimi303

Bijzondere rol van The Rock, Dwayne Johnson, die mocht rekenen op een staande ovatie van meer dan een kwartier.

The Smashing Machine - Fast Forward review

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

dimi303 schreef:

The Smashing Machine - Fast Forward review

Je reageert nu op de gelijknamige documentaire.

avatar van dimi303

dimi303

Iron Maiden schreef:

Je reageert nu op de gelijknamige documentaire.

Oei mijn fout