• 9.374.134 stemmen

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Guido Pieters

Met onder meer: Derek de Lint, Cristel Braak en Joop Admiraal

Plot Kort Amerikaans

Nederland 1944. Erik van Poelgeest (Derek de Lint) is een 19-jarige, aantrekkelijke jongeman die net begint aan zijn carrière als kunstenaar. Hij is een cynische jongen die nog steeds achtervolgd wordt door de Bijbelteksten van zijn vader. Hij vult zijn dagen op een atelier waar hij lampenkappen beschildert en op een tekenacademie. Door deze activiteiten komt hij in aanraking met mensen die een belangrijke rol in zijn leven gaan spelen.

avatar van FisherKing

FisherKing

Lang geleden gezien maar kan me er helemaal niets meer van herinneren

avatar van hugohei

hugohei

Joop Admiraal had een mooie rol als De Spin. Maar verder was de film een beetje een onduidelijke mix van beginnende kunstenaar - oorlog - jeugdherinneringen en wat sex.

Vooral de vrouwen hadden weinig uitstraling.

avatar van eternal dark

eternal dark

matige film met weinig vaart en een beetje saai.en wat hugohei heeft geplaatst ben ik het mee eens.

Quido

Weet iemand waar deze film te koop is?

Quido

Heb hem al, bij Mediaal. Weet iemand misschien hoe de levering etc. bij Mediaal is?

Quido

Eindelijk heb ik hem dan! Iemand was zo vriendelijk om de film voor me over te zetten en toe te sturen. Ik heb hem net bekeken, ik moet ook eerlijk bekennen dat de film wat vaart miste en dat de vrouwen niet echt goed acteerden. Derek de Lint daarentegen acteert wel goed en ook 'de spin'wordt goed uitgebeeld. Het is een goede verfilming van het boek van Jan Wolkers (mis nu alleen nog Brandende liefde op vhs/dvd), net zoals Turks Fruit. Een aanrader voor diegenen die ook de beelden willen zien bij het boek. 3.0*

Quido

Derek de Lint is trouwens er geschikt voor deze film als hoofdrolspeler. De hele film heeft iets duisters en de stem van De Lint verduidelijkt dat alleen maar!

avatar van james bond 007

james bond 007

KORT AMERIKAANS is na TURKS FRUIT de tweede Nederlandse Jan Wolkers-verfilming, maar kan zich niet meten met die eerste, klassieke film.

Een jongen probeert in het Leiden van de 2e wereldoorlog iets te maken van zijn beeldhouwstudie en rommelt wat met diverse vriendinnen. Maar een vrouwentorso van gips is voor hem erotischer.....

Er zitten een aantal goede rollen in de film, bovenaan Joop Admiraal als De Spin, maar ook Guus Oster, Van Doude als de vader, Andrea Domburg als moeder, en een leuk klein rolletje van Tilly Bouwmeester als oma.

De hoofdrol van Derek de Lint als Erik van Poelgeest is niet grandioos. In De Aanslag was hij zoveel beter op dreef. De dialogen zijn ook, op een aantal uitzonderingen na, slecht. De dialogen die wel sterk zijn, zijn uiteraard afkomstig uit het boek.

Het feit dat Erik kampt met zijn litteken en daarom zijn haar lang houdt, komt er niet uit. Zoals het er in de film uitziet, is het erg onwaarschijnlijk dat Erik hier zo'n trauma aan heeft overgehouden. Hij komt over als een zelfingenomen, egoistische kerel die alleen aan zichzelf denkt, en de emotie, het drama dat in Turks Fruit als film zo krachtig aanwezig was, ontbreekt hier volledig.

Het volkse, en het levensechte van Turks Fruit doet hier wat geforceerd aan. Erik ligt te vrijen met een beeld, maar dit is zonder emotie, ongeinspireerd en zonder veel voeling voor het onderwerp in beeld gebracht.

De aankleding van de film is wel erg mooi, en het camerawerk is ook op niveau.

Derek de Lint is te oud voor de rol, hij moet 19 spelen maar was al bijna 30, en dat mist overtuiging. In zijn geval. Rutger Hauer was bijv. ook te oud als student in Soldaat van Oranje, maar hij was WEL overtuigend in de rol.

Al met al haalt de film geen moment het niveau van Turks Fruit, wat gedeeltelijk aan het script ligt, als ook aan de weinig bezielde regie van Guido Pieters. We zitten nu aan te kijken naar een best wel onderhoudende film met leuke scenes, maar het doet je geen moment ECHT iets.

Wat ik nog wel moet noemen is de muziek van Pim Koopman. Die is erg goed en past uitstekend bij de film, en het is jammer dat Koopman niet voor veel meer Nederlandse films componist van muziek is geweest.

avatar van Rujar

Rujar

Ooit voor school moeten kijken.... je kent het wel geen zin om boek te lezen en maar hopen dat ze er weinig over vragen...

avatar van 93.9

93.9

Camerawerk bij vlagen geniaal te noemen.

Zelfs een enkel keer kwam The Pianist bij mij naar boven drijven.

De film gaat helaas soms ten onder aan tenenkrommende dialogen.

Aan de andere kant speelde DE SPIN weer uitstekend.

Gemengde gevoelens dus bij het zien van deze film.

Toch een goede voldoende.

avatar van pinkbee

pinkbee

moet hem voor school kijken maar ik weet dus niet waar ik hem kan vinden :S

avatar van robertus65

robertus65

De film heeft enige overeenkomsten met turks fruit, maar is in alle opzichte strontvervelend.

En wat doen we met stront: Doorspoelen in de wc, weg ermee.

avatar van pinkbee

pinkbee

had een 6.7 voor die presentatie

hij was echt saai even saai als het boek..

als je voor je plezier een film wilt gaan kijken zou ik je deze film dus niej aanraden

(teaser?) poster geplaatst.

avatar van Quentin

Quentin

Lijkt me eerder de kaft van een nieuwe druk ter gelegenheid van de release.

Nee het komt uit een posterarchief.

Quido

Vanaf 16 november verkrijgbaar op DVD, bij Bridge Pictures. Proberen waarschijnlijk weer goedkoop en snel in te spelen op het overlijden van Wolkers, want voor zover ik kan zien ontbreekt er (as usual) elk spoor van enige extra's, terwijl er in het archief van Beeld en Geluid veel over de verfilming ligt en er zelfs ook een enkel item via de site te bekijken is. Waarschijnlijk omdat enkel de verpakking een "Amaray + ocard" betreft, kan de consument 12,95 gaan lappen. Voor dat geld was toch wel iets meer moeite qua beeld, geluid en extra's mogelijk geweest ...

En 4:3.

avatar van De Mees

De Mees

12,95?

Klik op vergelijk de prijs van deze dvd en wat blijkt tussen de 16 en 17 Euro!

Ik vindt dit schandalig!

avatar van De Mees

De Mees

Quido je hebt helemaal gelijk.

De een zijn dood, de ander zijn brood.

Quido

Kwaliteit is K-U-T. Verknipt beeldformaat, veel beeldvuil, instabiele bron, brommend geluid. Wat is er eigenlijk wel in orde? Niet kopen dus. Desnoods uit protest.

raymon

persoonlijk vind ik de dvd hoes erg stijlvol, hadden ze ook van mij best bij de andere uitgaven mogen doen bij Brigde.....

avatar van Straniero

Straniero

Quido schreef:

Beeld- en geluidskwaliteit is niet fantastisch maar nog wel te pruimen, het gebrek aan kwaliteit van de film vond ik storender.

Quido

Beeld is toch 1.66:1 anamorf (staat fout op de hoes). Dat valt dan weer mee, doet overigens niks af aan de erbarmelijke kwaliteit.

avatar van Quentin

Quentin

Fantastische muziek van Koopman en erg mooi gedraaid, verhaal met veel potentie maar De Lint en de vrouwelijke actrices zijn uiterst matig. Wel sterke bijrollen van oa. Admiraal.

Quido

"(...) Zoals hierboven al werd aangehaald ontbreekt het Kort Amerikaans aan een duidelijke visie. Het scenario van de regisseur volgt nauwgezet de lijnen zoals uiteengezet in het boek, maar laat daarbij na om de diepgang en het drama – die Wolkers in het boek voornamelijk oproept door de gedachtewereld van Erik te beschrijven – te vertalen naar het witte doek. Hierdoor krijgen de handelingen van Erik een soort van platheid en blijft elke vorm van (mogelijke) inleving achterwege. Door het pas laat presenteren van de reden voor Eriks angst om zich te binden en dit bovendien, wanneer men het dan eindelijk doet, niet al te uitgebreid en diepgaand aan de orde te stellen, zijn de erotische beelden van Erik met het gipsen torso eerder ordinair dan schrijnend of meelijwekkend. Ook zijn cynische benadering van het leven kan zo op weinig sympathie rekenen.

Als drama faalt Kort Amerikaans dan ook hopeloos, desalniettemin blijft de film redelijk boeien. Hiervoor zijn een aantal aspecten verantwoordelijk. In de inleiding spraken we al over Pieters' kwaliteiten als regisseur: technisch zijn zijn films altijd meer dan degelijk verzorgd en ook het geboden spel van de acteurs stemt grotendeels tot tevredenheid. In deze film is dit niet veel anders. Het grootste pluspunt betreft de prachtige cameravoering van Eduard van der Enden. Door middel van veel tracking shots en snelle pans legt hij dynamiek in het geheel en zorgt hij zo nu en dan voor pakkende beelden. Ook de nagenoeg perfecte muziekscore van Pim Koopman werkt louter positief. Het zijn vooral deze twee elementen die ervoor zorgen dat een aantal beelden toch beklijven (...)"

Complete (DVD)recensie.

raymon

De film die ik dankzij Neerlands Filmdoek heb gewonnen.

Deze film moet het voornamelijk hebben van zijn techinische kwalitieten. Het camerawerk is geweldig en heel sfeervol en de muziek van Pim Koopman werkt goed voor de film ookal vond ik de muziek niet op alle momenten helemaal op z'n plaats.

De acteurs doen het prima maar zijn nogal oppervlakkig en missen enige diepgang en kunnen de film niet een dramatische hoogte punt geven. Alleen Joop Admiraal weet in een scene je helemaal te krijpen en ook Tingue Dongelmans weet net voor het einde nog even haar acteer talenten te laten zien. Derek de lint moet het vooral hebben van zijn lichaamstaal.

Kort Amerikaans pakt redelijk uit en is best vermakelijk maar mist gewoon de diepgang die Guidio Pieters had moeten geven aan de film, zonde!

Voor de rest niet zo een onaardige film 3***

avatar van robertus65

robertus65

Ik tel zeven taalfouten, tel ik Neerlands Filmdoek nog niet eens mee.

Dat wordt zitten blijven, Raymon!!!!

robertus65 schreef:

Ik tel zeven taalfouten, tel ik Neerlands Filmdoek nog niet eens mee.

Dat wordt zitten blijven, Raymon!!!!

Om ze nou te gaan tellen gaat wel heel ver! Normaal ga ik hier niet op in aangezien ik dyslexie heb

avatar van gotti

Niet alle taalfouten zijn verwant aan dyslexie hoor. Als je na het typen even je bericht had door gelezen had je de meeste er wel uitgehaald...