• 9.375.400 stemmen

Met onder meer: Carice van Houten, Theo Maassen en Sarah Bannier

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 6 december 2001

Plot Minoes

"always listen to your felines"

Tibbe, beginnend journalist bij de Killendoornse Courant, staat op het punt om ontslagen te worden. Eigenlijk is hij te verlegen om en goede journalist te zijn, maar de hoofdredactrice geeft hem nog een kans. Terwijl Tibbe tobt waar hij een goed verhaal over kan schrijven, ontmoet hij de merkwaardige juffrouw Minoes. Zij is, naar zeggen, vroeger een kat geweest, en ze gedraagt zich inderdaad nogal katachtig: ze spint, ze geeft kopjes, ze slaapt bij voorkeur opgerold in een doos en kan met katten communiceren. Tibbe heeft eerst zo zijn twijfels over juffrouw Minoes, maar als zij hem, dankzij haar kattencontacten, aan het exclusieve nieuws helpt waarmee hij zijn baan kan behouden, besluit Tibbe haar als assistente aan te nemen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Burgemeester van Weezel

Meneer Ellemeet

Mevrouw van Dam

Harrie de Haringman

Mevrouw Ellemeet

Meneer van Dam

avatar van gotti

Vond hem leuker dan ik gedacht had. Leuk verhaaltje (ik denk dat het voor kinderen helemaal spannend is), maar als ik er kritisch naar kijk had het toh nog stukken beter gekund. De cast vond ik ook erg verrassend goed; van Houten was erg leuk als 'katse' poes, Maasen (weer) erg leuk als een verlegen mannetje (zie ook eenzaam.nl) en ik heb me doodgelachen om die kater met de stem van Hans Teeuwen (een aan sex verslaafde kater met een ontzettend zwoele stem ).

Al met al heb ik me best wel vermaakt bij dit leuke kinderfilmpje! 3,5*

avatar van starbright boy

Bijzonder goede familiefilm. Veel beter dan bijvoorbeeld Kruimeltje of Abeltje. Puike acteerprestaies en de film ziet er bovendien schitterend uit. Een van de beste Nederlandse films van de laatste jaren.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Erg leuke kinderfilm die ook voor niet-kinderen prima te pruimen is. Erg goed gemaakt allemaal, en Theo Maassen heeft een leuke rol en Carice van Houten is lief. Ook de kattenstemmen zijn grappig en passen er goed bij, vooral Teeuwen vond ik leuk. 4*.

avatar van renske

renske

Wel een leuke film. Maar blijft bepaald niet hangen. Ik vond Theo Maassen erg 'spelen' en Carice van Houten wel grappig maar het deed me allemaal niet zo veel. Het hardst heb ik gelachen (als dat tenminste een criterium is) toen de burgemeester heel opportunistisch riep aan het einde dat meneer Ellemeet hem een zwembad wou geven voor z'n tuin in ruil voor het uitbreiden van de fabriek. Ook grappig dat Tibbes baas hem aan het einde nog even onderhoudt over het feit dat hij als journalist toch écht met nieuws moet komen dat verifieerbaar is.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Een prachtfilm zoo vermakelijk. Theo maassen speelt echt kei goed ook carice natuurlijk en hans teeuwen,loes lucca,katja schuurman,wim t schippers en kim van koten doen het ook goed als de stemmen van de katten. en die elemeet is ook om te lachen als ie tekeer gaat.

5,0

avatar van Matchostomos

Matchostomos

Uiterst charmerend filmpje, die de 'feeling' van Annie M.G. Schmidt goed weet te vatten.

Desondanks het kleine dipje, waar men met enige moeite de overgang van humor naar drama maakt, straalt 'Minoes' een zekere warmte en een gevoel van liefde voor de oorspronkelijke bron uit.

Alles wordt namelijk met opvallend veel speelsheid en tederheid in beeld gebracht. Niet alleen vanwege de knappe scenes op de daken, maar vooral vanwege de samenwerking tussen Theo Maassen en Carice van Houten. Maassen komt verrassend geloofwaardig over, maar moet toch enigszins onderdoen voor de katachtige vertolking van Carice van Houten. Een fijne natuurlijke schoonheid die ik één dezer weken nog hoop te bewonderen in 'Zwartboek'.

Een dikke 3* (met een miauw bevestigt door de kat des huizes, die met recht heeft meegenoten).

avatar van Mug

Mug

Ik zie nergens argumenten waarom dit 'waardeloos' is. Veel geroep in een woestijn.

Nederlandse begrippen...zucht...ik vind Minoes veeleer van internationale allure als het gaat om jeugdfilms. Kan met veel gemak de concurrentie aan met de fillms uit Scandinavië, de meesters van originele jeugdfilms.

Het heeft ook de juiste ingrediënten, prima cast, fantastische sets, leuk verhaal, en natuurlijk pratende dieren. Hoognodig eens herzien.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Ooit op de bassischool was ik een kat in een schooluitvoering. Echt jaren terug, maar het staat me nog steeds bij. Leuk om dan eens de film te zien. En de film doet recht aan Schmidt, vooral door het goede spel. Carice is geweldig. En goed gecast, en met de meest idiote dialogen (eigenlijk) en veel wisselingen van karakter (echt Kats) weet ze nog geloofwaardig over te komen. Ook Maassen speelt prima. En dan nog een praa leuke bijrollen. Sowieso zijn de katten en Bibi niet irritant (dat is al heel wat) maar ze zijn soms gewoon grappig. Wouterse als burgermeester heeft te weinig speeltijd, Kesting is leuk en Bokma krijgt de kans de show te stelen, maar houdt zich nog in. Een veilige keuze, maar had hem wel iets meer over the top willen zien gaan.

Aardig camerawerk. Vooral de positie, het beeld dat men laat zien, getuigt van enig gevoel. Knap gedaan. Ook de decors, vooral de daken, zien er mooi uit.

Alleen jammer dat er zoveel plotgaten inzaten. Moet dan toch iets aftrekken. Een plotgat is niet erg zolang je ze maar niet ziet en dat het niet gaat irriteren. Hier wel.

Toch ruime voldoende.

avatar van Zinema

Leuk jeugdfilmje waarin Maassen ook prima zijn best doet. De grote Annie MG had beter verdiend, maar e.e.a. is vermakelijk. Redelijk.

avatar van wwelover

wwelover

Zeer vermakelijke jeugdfilm, leuker dan bijvoorbeeld Abeltje. Ik moet wel zeggen dat ik als Carice van Houten liefhebber en een grote kattenliefhebber niet helemaal objectief natuurlijk. Maar ik denk zeker dat kinderen deze film helemaal geweldig vinden. Niet alleen door het snoezige en lieve verhaal. Maar ook door de katten, want moet wel zeggen dat de bewegnede mondjes erg mooi zijn gemaakt. En dat geldt voor de hele film, het is echt heel mooi gemaakt allemaal. Alleen de stunts van Carice dat ze bijvoorbeeld in armen van Maassen springt is een beetje lelijk, maar ja das geen grote ramp. Het verhaal is leuk. Ondanks dat ik eigenlijk al te oud voor de film ben, boeide het me wel. De katten waren ook ontzettend schattig.

De cast is echt uitstekend. Carice van Houten is om te smullen, echt geweldig gedaan door Carice. Heb erg om haar rol kunnen lachen. Ook Theo Maassen doet het leuk, heb niet veel met hem als Cabaretier maar acteren kan hij in ieder geval goed. Alleen niet een rol die je bij hem verwacht. Ook de bijrollen van o.a. Plien & Bianca zijn erg geestig. En ook Pierre Bokma is top. Maar de stemmen zijn helemaal geweldig gekozen zeg. Hans Teeuwen is hilarisch en ook Wim T. Schippers is helemaal geweldig.

avatar van maxo922

maxo922

Redelijke film, met genoeg grappige scenes...

Minoes was erg leuk neergezet door de fantastische Carice en de anderen deden het ook aardig. Helaas verloopt het verhaal hier en daar wat langzaam, waardoor het soms moeilijk was om geconcentreerd te blijven. Maar voor de doelgroep (Vader, moeder + kinderen) is het goed genoeg.

Voor mij * 2,5

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Leuke jeugdfilm. Minoes is erg vermakelijk. Leuk acteerwerk van Theo Maassen en Carice van Houten ook. Een paar spannende scenes maar er zitten hier en daar ook wel wat grappen in. Ik las vroeger veel boeken van Annie MG Schmidt, maar Minoes heb ik nooit gelezen dus ik vond het wel allemaal verrasend wat er gebeurde. Leuke katten, goed einde. Prima vermakelijke film dus, die ik als kind waarschijnlijk echt geweldig had gevonden.

avatar van huVILEub

huVILEub

Deze heb ik toen in de bioscoop gezien. Vond het een erg leuke film Of ik hem nou nog leuk zou vinden weer ik niet. Maar op die leeftijd (5/6) vond ik het erg mooi.

avatar van Madeliefje

Madeliefje

Dit was altijd één van mijn favoriete kinderfilms, maar toen ik hem pas nog eens keek vond ik hem wel erg overdreven. Had ik natuurlijk ook niet moeten doen. Ik denk dat ik hem toch maar beoordeel volgens mijn gevoel wat ik er vroeger bij had.

En, hoezee, dit is mijn 250e stem! Op naar de 500.

*3,5

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Leuk lief filmpje om naar te kijken. Ik vind dat het wel een beetje de Annie mg Schmidt sfeer weergeeft. Theo Maassen was voor mij echt wel een verrassing in deze film. Meestal neemt hij wat meer grimmige of rare rollen op zich dus ik was benieuwd hoe hij het in deze kinderfilm zou doen. Ik moet zeggen dat hij boven verwachting leuk was als beetje lobbige goedzak.

De katten kwamen ook heel leuk over en niet eens zo heel erg nep. Mijn dochter vind het leuk om deze film te zien maar ik zit ook geboeid mee te kijken. Leuk voor jong en oud.

avatar van baspls

baspls

Hartstikke leuke Nederlandse film. Het boek blijft beter en de film is best knullig maar voor nederlandse begrippen een topper!

avatar van Spetie

Minoes is een niet onaardige Nederlandse jeugdfilm, met een geinig verhaal en een degelijke uitwerking, die ervoor zorgt, dat zowel jong als oud hier plezier aan kunnen beleven.

Theo Maassen mag dan misschien een rare cabaretier zijn, maar acteren kan hij wel. Ik vind hem altijd wel overtuigend en ook in deze rol van onzekere journalist zet hij zijn beste beentje voor. Ook van Houten doet het vrij goed. Alleen Pierre Bokma vond ik hier tegenvallen. Hij zet zijn personage wat te dik aan.

Verder kijkt het allemaal vrij gemakkelijk weg, is het soms best charmant en slaagt Minoes er ondanks het vergezochte verhaal toch in om behoorlijk geloofwaardig te blijven. Verder weinig op aan te merken. Het is misschien niet top, maar doet in ieder geval wat het moet doen.

avatar van Elineloves

Elineloves

Nah. Vandaag na jáááren weer eens herzien, met 'mijn' leerlingen uit groep 7, maar jezus wat waren het 90 lange minuten zeg. Ik heb sowieso al een hekel aan katten (Daar heb je meteen probleem 1), ik vind pratende katten al helemaal stom (probleem 2) en het verhaal is totaal niet boeiend of grappig, laat staan de personages.(Nummer 3). Grappig om te zien dat de kinderen er ook niet veel aan vonden. 'Het is saai.' en 'Ik hoop dat die kat snel door zijn 9 levens heen is' waren opmerkingen die luidkeels door het lokaal schalden. En nee, niet eens door mijzelf. (Had goed gekund).

Ik snap heus wel dat ik niet echt de doelgroep ben voor deze film, maar ik kon er weinig plezier uit halen. Die rare stemmetjes van die pratende mormels werkten me op mijn zenuwen, en zelfs Carice kon me niet bekoren, terwijl ik haar toch graag zie spelen. Het is echt de film zelf die me niet aansprak, helaas. Volgende keer maar Mees Kees opzetten, dan hebben we gegarandeerd meer plezier.

avatar van Aapje81

Aapje81

Bijzonder vertederende kinderfilm met een uitstekende Carice van Houten en een erg goede Theo Maassen. De sfeer van de boeken van Annie M. G. Schmidt komt volledig tot zijn recht. Zelfs Bokma als de boef vond ik erg overtuigend.

Dit is toch wel een klein Nederlands meesterwerk.

avatar van arno74

arno74

Leuke kinderfilm, helemaal voor dierenvrienden, wel heel kinderlijk (niet verwarren met kinderachtig), vooral wat het personage Tibbe betreft. Het brengt een vrolijk en relatief spannend verhaal waarin Carice van Houten erg leuk een 'menselijke kat' weet te spelen. Ook de kattenpersonages zijn leuk. Diepgang is er niet, maar vermakelijk is het wel. Een solide 3*.

avatar van Theunissen

"Minoes" doet recht aan het boek van Annie M.G. 42 Schmidt en Carice van Houten is perfect gecast als poes Minoes.

In dit verhaal draait het dus om poes Minoes, die door een bizar voorval in een mensenlichaam gevangen zit. Ze vindt onderdak bij de verlegen journalist Tibbe (Theo Maassen), die bij de krant op de schopstoel zit. Dankzij Minoes en haar katten-persdienst is hij opeens van alle hete nieuwtjes op de hoogte.

Maassen geeft op zijn eigen manier heerlijk onbeholpen gestalte aan de verlegen journalist Tibbe en de eenvoudige maar mooie vormgeving onderstreept het oer-Hollandse karakter in dit verhaal. Leuk is ook dat echte poezen bijrolspelers zijn en dan met stemmen van o.a. stoeipoes Katja Schuurman, Hans Teeuwen en Loes Luca.

De film werd bekroond met een "Gouden Kalf" en van Carice van Houten kon je toen al zien dat ze niet alleen een mooie vrouw was (wat ze nog steeds is), maar zeker ook zeer talentvol was. Ik vind haar ook niets voor niets de Renée Soutendijk en de Monique van de Ven (die inmiddels geen mooie vrouw meer is) van deze tijd en ook zij schroomt er niet voor om zich bloot te geven.

Al met al een leuke en vermakelijke Nederlandse Familie / Fantasy film, met leuke rollen van Carice van Houten en Theo Maassen.

Oké.

Doet wat denken aan Roald Dahl verfilmingen, soms ook een beetje aan het werk van Jeunet (de scenes op de daken - vooral dan aan La Cité des Enfants Perdus). Maar daar ligt ook meteen de grootste beperking van deze film, want hoewel die link snel gelegd wordt, oogt het vaak allemaal wat goedkoop.

Sets zijn wat magertjes, het camerawerk is redelijk brak en ook aan het acteerwerk schort wel wat. Maassen is echt niet geschikt voor dit soort rollen, maar ook de rest van de cast heeft duidelijk moeite met de wat dik aangezette personages. Al zijn het uiteindelijk voor die katten met mensenstemmen die écht vervelend zijn.

Beetje jammer, want de opzet is best charmant en de film zelf is ook wel te doen. Kort, lief en klein, maar uiteindelijk best gezellig. Einde is misschien melig, maar het past wel en voelt goed aan, wat betekent dat de film toch ook wel iets goeds doet. Jammer dat de aankleding toch écht wat te pover is.

avatar van Shadowed

Shadowed

Film die niet al te veel heeft.

Had dit al een tijdje geleden gezien, maar toen dit in updates verscheen en ik er zo achterkwam dat ik er niets op had geschreven toch maar eens opnieuw gekeken en om dan toch maar een eerlijk stukje te kunnen schrijven over deze kattenfilm.

Van Houten is niet heel overtuigend, maar in het algemeen is dit beter dan wat ik van haar zie, vooral omdat ze hier net iets meer charme uitstraalt. Maar ze blijft in de zo-praat-niemand toon praten, al heeft ze hier een beetje een excuus omdat ze eigenlijk een kat is (denk ik dan).

Enkele stukjes zijn leuk, zoals Van Houten op het dak, of de eerste ontmoeting tussen Van Houten en Maassen in de boom. Voor de rest is de film nergens heel grappig en heb ik niet veel moeten lachen, dus dan maar meer focus omdat het verhaal wel leuk is bedacht.

Maassen is wel leuk en straalt zoals verwacht meer uit dan zo'n beetje iedereen. Dan heb je het meest positieve wel genoemd. Naast de sets is het camerawerk redelijk saai en sommige dialogen vrij brak. 90 minuten gingen nu niet precies heel snel om. Maar daar moet je het dan maar mee doen.

avatar van Black Math

Black Math

Weer eens gezien en het blijft een charmante kinderfilm. Het boek heb ik nooit (voor)gelezen (gekregen), maar het geheel ademt wel heel erg een Annie M.G. Schmidt sfeer. Met name Carice van Houten zet een sterke rol neer, want in al haar gedrag komt ze echt als een poes over, hoe charmant ze er ook als jongedame uitziet.

Verder een heel blik aan bekende (stem)acteurs zoals Pierre Bokma (die als zo vaak een overtuigende antagonist speelt), Plien en Bianca, Jack Wouterse, Hans Teeuwen, Wim T. Schippers en Paul Haenen. De stemrollen zijn soms een beetje afleidend omdat de stemmen wel erg bekend voorkomen, zeker als één van de katten als Ernie klinkt en een ander als Margreet Dolman. Er zit ook wel weer charme in, met name met Teeuwen als casanova-kat. Maassen is wat minder op z'n plek, maar is ook niet een storende factor.

Uiteindelijk, lief en leuk, zowel de film als Van Houten. 3*.

avatar van rcuppen79

rcuppen79

Minoes is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Annie M.G. Schmidt uit 1970. Dit boek werd in 1971 bekroond met een Zilveren Griffel. Het boek werd tot filmscenario bewerkt door Burny Bos, Tamara Bos en regisseur Vincent Bal.

Producent Burny Bos oogstte eind jaren ’90 veel succes met de jeugdfilm Abeltje, eveneens gebaseerd op het werk van Annie M.G. Schmidt. Deze film was het begin van de verfilmingen van bekende jeugdboeken die uiteindelijk de Nederlandse film uit een diep dal wisten te trekken. Ook Minoes was een daverend succes in de bioscopen. Met een budget van bijna twaalf miljoen gulden was de film één van de duurste kinderfilms ooit. In Nederland wist ze echter ruim 800.000 bezoekers naar de bioscoop te lokken, waarmee ze de best bezochte Nederlandse film van 2001 was.

Ik heb de film destijds in de bios gezien, maar een 2e kijkbeurt is er om de één of andere reden nooit van gekomen. Afgelopen week heb ik de film dan toch via Netflix een herziening gegeven. Minoes is een uiterst charmante kinderfilm, die wel duidelijk op een jonger publiek is gericht. Dit is ook wel te merken aan het acteerwerk, waarbij karakteristieke eigenschappen behoorlijk aangedikt worden. Met name Pierre Bokma schmiert er behoorlijk op los, maar doet dat zoals gewoonlijk weer erg solide. Hij is dan ook één van de betere punten van deze film. De destijds 24-jarige Carice van Houten valt ook op in haar rol en ze laat hier al duidelijk zien dat ze één van de meest talentvolle actrices van Nederland was. Een talent dat uiteindelijk uitgroeide tot één van de beste en meest succesvolle actrices van Nederland. Theo Maassen als verlegen journalist voldoet, maar is duidelijk niet het sterkste punt van de film. Ook de bijrollen zijn niet allemaal even geslaagd, waarbij ik met name Jack Wouterse vond tegenvallen.

Visueel is de film geslaagd te noemen, al vraag ik me wel af waar die 12 miljoen gulden in zijn gaan zitten.

De trucages van de pratende dieren zijn geslaagd, maar de decors en kostuums vond ik behoorlijk pover. De mooie muziek van Peter Vermeersch maakte echter weer veel goed, waardoor Minoes in zijn geheel toch een uiterst geslaagde Nederlandse kinderfilms is geworden.

avatar van WB

WB

Deze film is echt gemaakt voor de allerkleinsten onder ons. Je merkt het in de stemmen van de katten, het acteerwerk van de hoofdrolspe(e)l(st)ers, en het minimalistische verhaal. Carice van Houten kan ik altijd wel waarderen in films en series, maar moest wel wennen aan Theo Maassen. Kon niet wennen aan het zachtaardige, en verwachtte elk moment een sneer of leuke harde grap...

Voor de rest een brave film, die het beter doet bij de jongste kijkers dan bij het volwassen publiek.