Ademloos (1982)
Plot Ademloos
Na de moeilijke bevalling van hun eerste kind verhuizen Anneke en Leo Broekman naar Almere waar Leo een baan heeft gevonden. Anneke heeft de hare opgegeven en bekommert zich alleen om haar kind, haar man en haar huishouden. Anneke heeft het moeilijk en komt in aanraking met Martha, die dezelfde problemen heeft ondervonden. Een aanval van hyperventilatie wordt door de arts slechts symptomatisch bestreden, Anneke raakt verslaafd aan de kalmerende pillen en zakt steeds dieper weg. Na een poging tot zelfdoding wordt ze opgenomen in een psychiatrische kliniek waar -na een individuele therapie- een relatietherapie plaatsvindt met Leo. In een ruzie barsten beiden open.
FisherKing
vrij slecht, eigenlijk slechter dan ik ooit gezien heb.
mdj
Het lijkt meer een documentaire dan een speelfilm. Ik las dat postnatale depressies in de tijd dat deze film gemaakt is net benoemd waren dus moet destijds een zeer actuele film zijn geweest. De film is duidelijk zeer serieus gemaakt met veel onderzoek naar de ziekte en zelfs een wetenschappelijk geschoold iemand op dit terrein die eraan heeft meegewerkt. Het echtpaar wordt wel erg stereotype neergezet. Hoofdpersoon Anneke zit hele dagen thuis en maakt schoon tot ze scheel ziet en leest verder de bouquetreeks en de Libelle. Haar echtgenoot bedoelt het wel goed maar zit ook maar vast in het geijkte rollenpatroon lijkt het. De titel is wel makkelijk te verklaren met de hyperventilerende Van de Ven. Kreeg het zelf eveneens behoorlijk benauwd van dit gezinsleven zoals dat werd neergezet en dan nog zo'n immer huilende baby op de koop toe. De kneuterigheid straalt overal vanaf. En tot slot nog even de wijze waarop destijds therapie bedreven werd met videosessies gezellig bij elkaar op de bank zitten.
Tara
Ik vond dit een geweldige film. Het verhaal is misschien wel stereotype, maar het acteerwerk is briljant.
jedymaster
nee niet mee eens.
BOND31
Ik vind dat deze film hier behoorlijk slecht wordt beoordeeld en ondergewaardeerd. Monique van de Ven speelt een van haar beste filmrollen, verder is het een film zonder opsmuk en sober verteld, zonder filmische hoogstandjes, maar boeit van begin tot eind. Er wordt een goed inzicht gegeven in hoe het is om als vrouw een post-natale depressie te hebben. Bovendien is het eens een Nederlandse film zonder sex! Die zijn er overigens genoeg hoor!
93.9
Jammer dat Fisherking, die toch veel Nederlandse films gezien heeft, deze film zo laag beoordeeld.
Ik ken echt veel slechtere Nederlandse films.
Monique vond ik best goed spelen.
Tuurlijk zit je vaak met kromme tenen te kijken, maar zoals bij veel Nederlandse films, geeft ook deze een goed tijdsbeeld van eind jaren 70-begin jaren 80 in Nederland.
FisherKing
Misschien moet ik hem eens herzien, maar vond hem destijds "tenenkrommend". Wellicht de leeftijd waarop ik hem zag
Jean Rene
Helemaal mee eens !!
robertus65
Monique van der Ven speelt hier een goede rol, maar dat is ook zo'n beetje het enige positieve dat ik me kan bedenken. De film past perfect in het kijkers profiel schets van Net5.
AGoos
Ik vond het wel een sterke film, maar waar ik mij het meest aan stoorde (al was de score inderdaad ook lichtelijk vervelend) was de rol van linda van dyck.. niet dat zij het slecht deed, maar haar personage hadden ze beter wat kunnen inperken tot slechts vriendin en niet aan de hand van haar personage (die toevallig precies hetzelfde mee maakte) uitleggen wat er allemaal met Van der Ven's personage aan de hand is... dit had de film helemaal niet nodig... wel een mooie schets van het leven in een nieuwbouwwijk in een groeiend almere...
Bigjerry
Een film die totaal de kaalheid, zielloosheid en treurnis van Almere anno 1981 uitstraalt. Ongelukkige mensen in verstikkende straatjes, wonen zonder achtergrond. Het verhaal van Ademloos past daar prima bij. Ik heb gekeken omdat ik nieuwsgierig was. Maar ik hoef hem niet nog eens te zien, zitten te veel negatieve vibes in.
Petra1
Ben heel erg op zoek naar de film Ademloos uit 1982 van Monique van de Ven en Linda van Dyck.
Ik heb erg veel aan deze film gehad en wil deze aan mijn dochters laten zien die inmiddels ook moeder zijn geworden.
Ik wil uiteraard de kosten vergoeden.
Wie kan mij helpen??
Alvast dank.
Petra1
Overigens schrik ik van sommige reacties.
Als je deze situatie ook zelfs maar deels herkent dan weet je deze film zeer te waarderen.
Ik zou er erg veel aan hebben gehad destijds in mijn situatie. Al was het maar om mijn omgeving te laten "zien"wat mij is overkomen. Afschuwelijke eenzame tijd.
Donkerwoud
Bah. Naar om te horen. Hier op MM zijn toch vooral mannen, vandaar dat een (voorlichtings-) film over postnatale depressie misschien niet door iedereen gewaardeerd wordt. Ik zou niet weten waar je 'm kunt vinden, maar misschien dat hij op YouTube beschikbaar is!?

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song