• 9.456.878 stemmen

Geregisseerd door: Takashi Miike

Met onder meer: Tatsuya Fujiwara, Satoshi Tsumabuki en Tomoko Tabata

Gesproken taal: Japans

Plot Sabu

Eiji en Sabu zijn twee boezemvrienden die allebei in dezelfde winkel werken. Op een dag is Eiji echter zomaar verdwenen, zonder een spoor achter te laten. Sabu staat er nu helemaal alleen voor, en heeft het moeilijk om zich zonder Eiji te redden. Hij besluit om zijn beste vriend te gaan zoeken, en Sabu ontdekt dat Eiji blijkbaar zonder duidelijke reden naar het gevangeniseiland Ishikawa verbannen werd.

avatar van Macmanus

Macmanus

De 10e Miike die ik heb gezien en helaas ook de minste.

Miike slaat hier een beetje de plank mis helaas.

Waar Miike in zijn andere films altijd heerlijke personages heeft en lekker maling heeft aan alle regels, houd hij zich hier keurig aan elke regel. Waardoor dit een ontiegelijk saaie film geworden is. Het verhaaltje is niet boeiend genoeg en als Miike zich een beetje had laten gaan was er vast nog wel wat te genieten geweest (al denk ik dat er sowieso niet veel aan was geweest) Op de DVD legt hij nog wel uit dat hij zich aan het boek wou houden, maar dan had die beter een wat boeiender boek kunnen uitkiezen.

Er zitten nog wel een paar mooie scènes in, die opgehangen vrouw zag er erg mooi uit. (geen spoiler is het eerste shot dat je ziet) En als dat meisje met een paraplu komt aanlopen als het regent, is ook zeer oké. Maar niet genoeg voor een voldoende.

Laat deze film dus maar links liggen en ga voor het betere werk van Miike.

2* voor dit filmpje.

Enorm oneens met Macmanus.

Miike valt niet in een vakje te duwen, en als je zegt dat hij een romantisch samurai gevangenisdrama gemaakt heeft verbaast dat ook niet zoveel. En toch is het steeds weer even schrikken bij zulke filmpjes.

Genre klopt ook niet helemaal, film teert duidelijk op een semi-romantisch en poëtische ziel. Het begint kent nog wel enkele hardere scenes, maar de rust is duidelijk de rode draad in deze film. De vriendschap tussen Eiji en Sabu is mooi om volgen, niet in het minst door de sterke prestatie die Fujiwara neerzet.

Verder ook regelmatig mooie plaatjes en een opvallend rustige visuele afwerking. Statische shots en mooie, rustige plaatjes. Ook iets wat in niet te veel Miike's te bewonderen valt. Het is geen The Box, maar aangenaam om kijken is het zeker.

Verhaaltje blijft boeien en kent een paar interessante wisselingen al is het "who dunnit" gegeven uiteindelijk het minst interessante.

't Is bijna feel good te noemen, al zijn bepaalde scenes daar te hard en te grauw voor. Wel mooie intermezzos met Kenichi Endo, waarbij Eiji's karakter mooi vormgegeven wordt. Ook de bijrol van Osugi is fijn, al is het maar omdat de man een fijn en erg herkenbaar stemgeluid heeft.

Mooi filmpje, niet superopvallend behalve dan dat het van de hand van Miike komt, en ik nog maar weinig vergelijkbaars van zijn hand heb gezien (op toch dik 30 films). Mooi drama, innemend is een treffende omschrijving.

Kleine 4*

PS: vraag me af of Miike hier wat voor Big Bang Love heeft uitgehaald. Compleet andere film maar enkele parallellen zijn makkelijk te trekken.