• 9.406.765 stemmen

10.32 (1966)

Misdaad / Mystery | 96 minuten

Genre: Misdaad / Mystery

Alternatieve titels: 10:32 in the Morning / Murder in Amsterdam / 10.32 Moord in Amsterdam

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Arthur Dreifuss

Met onder meer: Linda Christian, Bob de Lange en Eric Schneider

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 27 januari 1966

Plot 10.32

De rijke advocaat Martens wordt vlak na half elf 's avonds vermoord. De politie treft ter plaatse de jonge Peter Hartman. Alles wijst op zijn schuld, maar de inspecteur neemt geen genoegen met de voor de hand liggende oplossing van roofmoord, en ontdekt een connectie tussen Hartman en Martens' vrouw. Is het een crime passionelle of is de jongen het slachtoffer van een complot.

Ellen Martens

Inspecteur Stroomer

Peter Hartman

Rechercheur Hofland

Verkoper Blom

Verkoopster

avatar van Moviestar1979

Moviestar1979

Een Nederlandse klassieker uit 1966 die helaas geen groot bioscoopsucces werd.

De film werd met een budget van 540.000 gulden gemaakt, en leverde uiteindelijk maar 60.000 gulden op.

En dat terwijl hij over het algemeen niet slecht is.

Producent Joop Landré huurde de Amerikaanse regisseur Arthur Dreifuss in om een professionele thriller te maken.

Dreifuss ging niet akkoord met het script, en ging dit herschrijven.

Dit tot groot ongenoegen van Leo Derksen die verantwoordelijk was voor het originele script.

Nadat 10.32 matig werd ontvangen, gaf Landré in een interview te kennen dat hij veel meer naakt en sex in de film had moeten verwerken.

Echter betwijfel ik of hierdoor het aantal bioscoopbezoekers zou hebben toegenomen.

Bij mij krijgt hij in elk geval een plek in de categorie: Geslaagde Nederlandse Speelfilms.

3,0 *

avatar van Robi

Robi

Een film die vooral leuk is om naar te kijken vanwege de vele jaren zestig details. Bij hoeveel bovenhuizen doe je de voordeur nog open door aan een touw te trekken? Maar voor zijn tijd en zeker voor een Nederlandse film was het bepaald geen slechte film. Eigenlijk zou het een aflevering uit de serie Derrick kunnen zijn met een zelfde opbouw. Er wordt een moord gepleegd en een inspecteur van de politie mag uitzoeken wie het gedaan heeft. Verder wordt er, op enkele uitzonderingen na, ook heel behoorlijk geacteerd. Ten slotte was het ook leuk om heel kort een nog jonge Linda van Dijk te zien. Die was toen nog zo onbekend dat ze niet eens bij de credits stond.