• 9.370.349 stemmen

Una Notte nel Cimitero (1988)

Fantasy / Horror | 90 minuten

Genre: Fantasy / Horror

Alternatieve titels: Graveyard Disturbance / Brivido Giallo - Una Notte al Cimitero / Una Notte al Cimitero

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Lamberto Bava

Met onder meer: Lea Martino, Beatrice Ring en Lino Salemme

Gesproken taal: Italiaans

Plot Una Notte nel Cimitero

Vijf bandieten moeten om een prijs te winnen een nacht op een kerkhof doorbrengen in één van de daar aanwezige catacomben. Het blijkt dat ze die nacht heel wat zombies en vampieren zullen moeten bevechten.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van kungfuzombie

kungfuzombie

Erg vreemd filmpje, jammer genoeg ook bij vlagen wat saai. En te weinig gore. Alleen voor de echte Italo fans dus!

avatar van Patat

Patat

Na heel wat goed werk gezien te hebben van Lamberto Bava, met de giallo "La casa con la scala nel buio" en de zombiefilm "Demoni" als absolute hoogvliegers, is deze "Una notte al cimitero" een teleurstelling. Allicht heeft dat veel te maken met het feit dat het een tv-film is.

De film neemt nochtans een vlotte start met een vijftal jongeren die tijdens een achtervolging door de politie ontsnappen naar een afgelegen kathedraal. 's Nachts blijkt er opeens een taverne in de buurt te zijn die er overdag niet was. De mensen in de taverne zijn op zijn minst eigenaardig te noemen. Deze surrealistische setting bevalt me wel. De jongeren nemen een weddenschap aan van de zonderlinge eigenaar van de taverne en besluiten de nacht door te brengen in de crypte onder de taverne. Vanaf dan gaat het wat de verkeerde kant op. De duistere gangen vormen een ideale plaats voor een horrorfilm, maar helaas is er weinig horror te zien. De personages dwalen er eindeloos rond, zeggen wel twintig keer hoe bang ze zijn, maar eigenlijk gebeurt er vrijwel niets. Af en toe duikt er wel een zombie op, maar die beslist telkens om doodleuk weer weg te gaan wanneer hij de jongeren tegenkomt. In een horrorfilm verwacht ik eerder dat hij ze zou aanvallen.

Het einde van de film is ronduit zwak en amateuristisch, waarbij je helemaal het gevoel krijgt dat Lamberto Bava de pedalen helemaal kwijt was. Met deze film bewijst hij dat hij niet aan zijn vader kan tippen. Tijd om terug "La casa con la scala nel buio" en "Demoni" van onder het stof te nemen.

avatar van the pope

the pope

Gister deze film gezien,mijn eerste Bava en ik moet zeggen dat ik hem toch best wel vermakelijk vond.Alles komt wel wat amateuristisch over en het acteren is ooh zo slecht,maar dat maakt de film alleen maar leuker.

avatar van Anime Fan

Anime Fan

Best wel lachwekkend. Die Tina valt metershoog van de ladder af en staat zonder een schrammetje doodleuk weer op...

avatar van erik1677

erik1677

Ook mijn eerste bava.

En heeft me wel benieuwd gemaakt naar ander werk van de bste man.

Een lekker sfeertje in deze film

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Wat een vre-se-lijke film, Scooby Doo met echte mensen. Eigenlijk zo slecht dat het lachwekkend is, dus toch nog een 1*.

Acteerwerk is hilarisch, het plot slaat nergens op, de setting is een uitgerangeerd spookhuis met overuren voor de rookmachine, de dubbing is slecht, de synthesizermuziek is niet om aan te horen en het moehahaha-gelach is allesbehalve eng. En dat allemaal anderhalf uur lang. Het einde is helemaal te zot voor woorden.

Brr het is dat ik de film als bonus kreeg bij Suspiria, het kwaliteitsverschil kan haast niet groter zijn.

avatar van Querelle

Querelle

Een tijdje geleden alleen de eerste helft gezien. Niet spannend, niet grappig en geen zin om hem af te kijken.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Bottleneck schreef:
Scooby Doo met echte mensen.

Een erg vreemd filmpje en eigenlijk nauwelijks interessant. Het ondergrondse labyrinth is af en toe nog best indrukwekkend, de scene met de zombies die chique gaan dineren heeft(qua idee) nog wel wat en de twist op het einde had best kunnen werken... maar dat deed het nauwelijks. De effects en make-up(waar op zich best leuke ideëen tussen zaten), het vervelende gebulder van de gastheer en de saaie verwikkelingen maken het er niet beter op.

Wel grappig dat, net als Desiderius Erasmus in de andere film 'Suspiria' op mijn dvd, ook hier een Oude BN-er voorbij komt, namelijk Maurits Cornelis Escher. Ja, zoon Bava laat wel zien dat hij weet waar hij de mosterd vandaan moet halen, maar hij slaagt er hier niet in om het ook daadwerkelijk te halen en aan de kijker aan te bieden.

2,0*.

avatar van TinkerTex

TinkerTex

Oef, wat een slappe hap! De eerste helft was nog best aardig te noemen, maar dan moeten gewoon de eerste doden vallen. En dat gebeurt niet. Meer een horrorfilm voor kinderen, lijkt me. Het acteerwerk is hilarisch slecht. Er zitten wat leuke odes aan Lamberto Bava's eerdere Demoni-films. Beter die nog een keer op zetten!

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Gisteravond niet verder dan een halfuurtje gekomen. Toen ben ik in slaap gevallen. Zegt genoeg lijkt me.

avatar van ecnaegnev

ecnaegnev

De film begon goed, het verhaal werd redelijk spannend tot ongeveer 40 min,maar uiteindelijk bleef het wachten op het eerste slachtoffer...zo werd de film dus ongelooflijk saai.

Van deze film had Bava iets beter kunnen maken, de acteurs waren niet echt slecht, buiten die griet met haar 80's-bril, de décors waren toch echt wel goed maar een horrorfilm zonder bloed is toch ook niet alles.

2* voor het goede begin & de mooie décors.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Inderdaad heel erg Scooby-Doo achtig. Erg fout, maar best wel lekker. De overdreven kunstmatige setting weet toch best wel sfeervol te zijn en het mysterieuze weet ook aangenaam te zijn. Vervelendste was nog de lach van de gastheer.

avatar van Woeke

Woeke

Heerlijk, zo'n vreselijk slechte film dat ie weer goed is

De regisseur is het spoor idd af en toe bijster maar dat maakt de film er niet minder leuk om.

Het busje wat in het water stond lag ineens beneden een helling??

Handig dat in de catacomben overal kaarsjes brandden

Al met al heb ik me prima vermaakt....

avatar van shrink

shrink

Echt een slecht film. Scooby Doo was ook mijn gedachte tijdens de film. Het is honderd keer niets. Ik heb de Demons films gekocht en hoop echt dat die beter zijn.

avatar van puppet master

puppet master

Precies zoals ik het ook zou omschrijven.
Een zeer slechte film, maar staat wel mooi in de collectie.
1* voor de cover, dat is wel mooi.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1946 berichten

Vreselijk slechte film. Enige pluspunt waar de horror makers van nu een lesje van kunnen leren. Maak zombies niet uit een computer, maar gebruik goede make up en special effecten. Deze zombies zagen er veel beter en echter uit dan bijvoorbeeld de monsters uit 'Van Helsing'. Verder een zeer irritante film. Met vreselijke personages.

avatar van Vascago

Vascago

Ondanks een redelijke sfeer is dit niet echt een fijne film. Daar was de rest van de film te slecht voor. Make-up, acteerwerk, soundtrack waren vreselijk en als er dan ook nog geen gore of wat te zien is blijft er knap weinig over.

Hele kleine 2*

avatar van superhenkie

superhenkie

Deze film heeft alles wat ik in een 80s horror film zoek. Een totaal belachelijk en onlogisch plot, lekkere sfeer, slechte acteurs, zombies (te weinig maar ze zagen er wel ok uit), humor (subtiel maar toch) en gewoon veel onsamenhangende onzin. Dat alles is niet erg want de film neemt zichzelf nergens serieus. Ik snap dat sommigen hier niet van kunnen genieten maar ieder zn ding nietwaar?

4 sterren.

avatar van RuudC

RuudC

Zet even opzij dat je hier geen geloofwaardige karakters tegenkomt. Laat staan dat ze ook niet erg fijn in de omgang zijn, maar je krijgt hier wel een leuke horrorfilm voorgeschoteld die vooral leuk en grappig is. Eerlijk gezegd vind ik ook niet dat je ziet dat het een tv-film is. Ja, het is goedkoop voor onze standaard, maar ik heb bioscoopfilms gezien die een stuk armzaliger zijn.

Het wordt vrij snel duidelijk dat het gros van het budget gestoken is in de decors en inrichting. Al het andere is namelijk tamelijk belabberd. Gelukkig wel op een Italiaanse manier. Er zit dus een flinke humoristische knipoog achter. Er gebeurd in elk geval vrij weinig. Ook in de catacomben is dat het geval. Graveyard Disturbance heeft vooral veel weg van de spookhuisattractie op de kermis. In rap tempo flitsen allerlei scenario's voorbij, waarbij de monsters en decors er geweldig uitzien. Erg leuk in sfeervol. Vooral het feestmaal viel erg in de smaak hier. Maar eigenlijk gebeurt er niet zoveel. Ook de ontknoping stelt niet veel voor, maar is zo overdreven uitgevoerd (badguy benut iedere ongebruikte seconde om zo hard mogelijk te lachen) dat het vooral hilarisch is. De Scooby Doo opmerking die eerder is gemaakt, is volkomen terecht. Met die instelling moet je de film eigenlijk ook zien. Daardoor is het einde ook best goed te doen.

avatar van jono

jono

Af en toe vind ik het leuk om eens een echt obscure film te kijken. Een film die door bijna niemand is gezien, en een extreem lage waardering krijgt op de verschillende filmsites. Una Notte al Cimitero is zo'n film. Het betreft een Italiaanse horrorfilm, geregisseerd door de al even obscure regisseur Lamberto Bava. Ik kreeg de film als bonusdisk bij Dario Argento's horrorklassieker Suspiria (1977).

Het verhaal is zo afgezaagd als het maar kan. Vijf jongeren stranden met hun auto in the middle of nowhere, en belanden vervolgens in een ranzig eethuisje. Daar nemen ze een weddenschap aan met de griezelige herbergier om een nacht in een onderaardse crypte door te brengen. Uiteraard worden ze daar geconfronteerd met een aantal griezels die het op hun leven gemunt hebben.

Tijdens het bekijken van de film viel het me op dat het geluid niet helemaal synchroon liep met het beeld. Ik dacht eerst dat het aan mijn dvd-speler lag, maar uiteindelijk realiseerde ik me dat dit gewoon een kenmerk van een goedkope Italiaanse productie is: de stemmen zijn gewoon bijzonder slecht gedubd. Daarnaast wil ik nog iets kwijt over het verhaal. Als ze mij persoonlijk gevraagd hadden om een spannend horrorverhaal te schrijven dan was ik waarschijnlijk met een veel interessanter plot op de proppen gekomen. Ik heb nog nooit zo'n afgezaagde, voorspelbare horrorfilm gezien. Het enige verrassende uit de film (spoiler alert!) is dat alle vijf de jongeren de ontberingen in de ondergrondse begraafplaats overleven. Maar eigenlijk is dat ook weer jammer, want ik vind het altijd een sport om te voorspellen wie er als eerste het loodje legt, en wie het uiteindelijk als enige overleeft.

Ik moet overigens wel zeggen dat de grime-afdeling zijn werk prima heeft gedaan: de zombies en vampieren in de film zien er redelijk overtuigend uit. Dat is eigenlijk het enige aspect uit de film dat me weerhoudt van een écht lage waardering. 2*

avatar van Phantasm

Phantasm