• 9.374.105 stemmen

Tranceformer - A Portrait of Lars von Trier (1997)

Documentaire | 54 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Denemarken / Zweden

Geregisseerd door: Stig Björkman

Met onder meer: Lars von Trier, Stellan Skarsgård en Morten Arnfred

Gesproken taal: Deens, Engels en Zweeds

Plot Tranceformer - A Portrait of Lars von Trier

De Zweedse filmjournalist Stig Björkman mocht twee jaar lang het doen en laten van Lars von Trier volgen en vastleggen. Dit resulteerde in een documentaire waarin een deel van het mysterie rondom de Deense regisseur wordt ontrafeld. Aan de hand van interviews met vrienden, collega's en acteurs waar Von Trier mee heeft gewerkt en fragmenten uit 8mm films die hij in zijn jeugd maakte, krijgen we inzicht in de denkwijze van het enfant terrible van de Deense filmschool. Het portret toont Von Trier als een uitdagende en provocatieve filmmaker, maar ook als een teruggetrokken en enigmatisch figuur. Deze documentaire probeert zijn denkwijze en de motivaties voor zijn werkwijze aan het licht te brengen. Von Trier waarschuwt ons aan het begin van de film echter wel dat we niet alles wat hij vertelt moeten geloven. Het zou wel eens een leugen kunnen zijn.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Aardige docu die eigenlijk vooral bestaat uit interviewfragmenten met diverse mensen die samenwerk(t)en met Von Trier, stukjes waarin hijzelf aan het woord is en beelden uit z'n films tot Breaking the Waves . Heel veel samenhang is er niet, hoewel de documentaire wel de lijn van Von Trier's carriere volgt. Verder is het portret qua stijl en ideeen zelf nogal pover, zeker wanneer je de pretentieuze titel in aanmerking neemt. Mooiste weetje die de 54 minuten opleveren is denk ik toch dat Von Trier op een zeker Cannes' filmfestival verscheen in de smoking die Dreyer droeg in 1928.