• 9.369.469 stemmen

Geregisseerd door: Morgan Neville

Met onder meer: Jodie Foster, Albert Brooks en Bill Gates

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Breakdown: 1975

In de jaren zeventig beleeft Amerika zijn gouden filmperiode: een nieuwe generatie filmmakers doorbreekt alle regels en herschrijft de geschiedenis van Hollywood. Decennia later besluit een jonge documentairemaker dat er meer is dan dit mythische beeld. Terwijl hij diep graaft in vergeten archieven en luistert naar stemmen die nooit gehoord zijn, ontdekt hij de schaduwzijde van deze creatieve revolutie.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van stinissen

Uitstekende documentaire die laat zien hoe belangrijk 1975 was in de film en tv wereld van All in the Family, M.A.S.H. en het begin van de rampenfilms ook juweeltjes als One Flew Over the Cuckoo's Nest en All the President's Men komen voorbij te veel om op te noemen wat ik niet wist dat er zoveel goede films en series toen uit kwamen.

Aanrader.

avatar van mrklm

mrklm

1975 was een sleuteljaar in de Amerikaanse filmgeschiedenis. Fans van films en van politieke geschiedenis komen aan hun trekken in deze fascinerende dissectie van het jaar 1975, waarin Amerika moest bekomen van het Watergateschandaal en het verlies van de Vietnamoorlog. Martin Scorcese, Ellen Burstyn, Joan Tewkesbury en Albert Brooks vertellen over hun ervaringen bij het maken van Alice Doesn’t Live Here Anymore, Nashville en Taxi Driver. Oliver Stone, Josh Brolin, Cameron Crowe e.a. vertellen over de impact die de films (die een weerspiegeling waren van de tijdsgeest) op hen hadden, zowel persoonlijk als professioneel. Een uitstekend gemonteerde, fascinerende (film)geschiedenisles.

avatar van Basto

Basto

• 11916 berichten

De docu zelf is niks bijzonders, maar de tijd en de films die besproken worden zijn wel erg tof. kijkt prima weg. 70’s is sowieso mijn favoriete decenium wat films betreft.

avatar van james_cameron

Fascinerende, knap gemonteerde documentaire over het politiek bewogen jaar 1975 en de keur aan geweldige films die in dat jaar werden uitgebracht. Aan de hand van slim gekozen fragmenten uit die films trekken de gebeurtenissen van 1975 aan ons voorbij en zien we hoe het reilen en zeilen van de Verenigde Staten wordt gereflecteerd door Hollywood. De prima voice-over is van Jodie Foster, die in 1975 te zien was in... Taxi Driver.