• 9.373.522 stemmen

Aileen: Queen of the Serial Killers (2025)

Documentaire / Misdaad | 103 minuten

Genre: Documentaire / Misdaad

Geregisseerd door: Emily Turner

Met onder meer: Aileen Wuornos en Michele Gillen

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Aileen: Queen of the Serial Killers

Tussen 1989 en 1990 vermoordde Aileen Wuornos zeven mannen in Florida, waardoor ze in de dodencel belandde. Haar executie in 2002 markeerde het einde van een tragisch en complex leven. Een leven dat in deze documentaire wordt onderzocht door een moderne lens. De film herbekijkt Wuornos' verhaal door middel van audio-interviews met degenen die haar het beste kenden en nooit eerder vertoonde opnames van Wuornos zelf vanuit de gevangenis.

Zichzelf (archiefmateriaal)

Zichzelf (archiefmateriaal)

avatar van stinissen

Eng mens.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1982 stemmen

Weerom een degelijke crime docu uit de stal van Netflix, over de moorden en de doodstraf van de prostituee Aileen Wuornos. Tijdens een interview na de moordzaak gaf ze toe dat ze enkel de eerste moord beging na een vermeende verkrachting door een klant. De zes andere moorden beging ze blijkbaar om minder ernstige redenen, zoals een klant die drugs verhandelde en een andere klant die haar op de hand geslaan zou hebben. Je zult maar zo iemand in je auto laten instappen, hopende op een snelle wip!
Opvallend ook dat veroordeelde seriemoordenaars dikwijls fans aan de buitenzijde hebben (en zelfs mensen die verliefd op hen worden) terwijl ze op de uitvoering van hun doodstraf wachten.

avatar van Kevinmastah

Kevinmastah

Veel authentieke beelden.

Real crime over de eerste vrouwelijke serial killer.

Alhoewel ze de 3e vrouw op death row was.

Mooie docu

3/5

6.5/10

avatar van charmie

charmie

We all have our demons to fight, but not everyone wins the battle.....

Dat dus.

avatar van lang pee

lang pee

De zoveelste docu over Wuornos, eerlijk gezegd ben ik ze een beetje beu. Het is hetzelfde verhaal als vele seriemoordenaars, een vreselijke jeugd!

Maar er zijn miljoenen mensen met een vreselijke jeugd, maar bij de seriemoordenaars blijft het toch vooral een defect in de hersenen, maar samen met de trauma's vormen ze een gevaarlijke cocktail.

Vraag mij soms af waarom de VS zoveel seriemoordenaars heeft, er zijn er al ongeveer 3500 gekend.

Ik stoor mij bij deze serie ook aan onzin die bijna bij elke Amerikaanse true-crime terugkomt, god heeft ons Aileen doen vinden en ze onze richting uitgestuurd.....man man.

En dan die idioten die Wuornos adopteren als ze al in de gevangenis zit.....its a god thing...rijp voor opsluiting

Ze is niet eerlijk behandeld, zeker bij haar eerste slachtoffer, maar er zijn toch zeven mensen vermoord....

avatar van Collins

Collins

Aileen Wuornos is waarschijnlijk de bekendste vrouwelijke seriemoordenaar. Over haar zijn verschillende documentaires gemaakt. Ook werd over haar een speelfilm gemaakt (Monster (2003)) waarin Charlize Theron bijna onherkenbaar de hoofdrol vertolkt. De vele aandacht die aan Aileen Wournos is besteed doet de vraag rijzen of een nieuwe documentaire meer dan 20 jaren na haar dood nu echt nodig is. “Niet echt”, is mijn antwoord na het bekijken van de documentaire. In de documentaire die veel archiefmateriaal bevat dat wordt aangevuld met wat interviews, komt geen onbekende informatie boven tafel.

Toch is de documentaire het bekijken waard. Regisseur Emily Turner concentreert zich niet heel erg op de moorden, maar hanteert een andere invalshoek. Turner reconstrueert het juridische proces van de inhechtenisneming tot de terechtstelling. Een juridisch proces dat zich jaren voortsleepte en waar de nodige vraagtekens bij geplaatst kunnen worden. Bekend terrein maar door de beklemende insteek interessant. In de documentaire zien we tevens de transformatie van Wuornos die zich in beginsel strijdbaar opstelt en zich in de loop van haar hechtenis heeft berust in haar lot en er zelfs naar uitkijkt. Haar veranderende persoonlijkheid wordt helder verbeeld in talrijke interviews met Wuornos en betrokkenen alsmede door opnamen van politieverhoren. Interessant om de transformatie van de strijdbare pool naar de berustende pool zo geaccentueerd te zien worden

Duidelijke antwoorden geeft de documentaire niet. De documentaire biedt echter wel interessante aanzetten tot overpeinzing. Aileen: Queen of the Serial Killers is in tegenstelling tot zijn titel een allesbehalve sensationele documentaire. De film werpt vragen op en doet in die zin meer dan het simpelweg neerzetten van het portret van een moordenares. De film biedt geen nieuwe informatie maar zet met zijn psychologische en (maatschappij)kritische invalshoek zeker interessante vraagtekens.