• 9.451.407 stemmen

Genre: Drama / Historisch

Alternatieve titel: The President's Cake

Oorsprong: Irak / Verenigde Staten / Qatar

Geregisseerd door: Hasan Hadi

Met onder meer: Baneen Ahmed Nayyef, Sajad Mohamad Qasem en Waheed Thabet Khreibat

Gesproken taal: Arabisch

Releasedatum: 14 mei 2026

Plot Mamlaket al-Qasab

In heel Irak is het de dag dat scholen leerlingen selecteren die de eer krijgen om voorwerpen mee te brengen naar de verplichte lokale viering van de verjaardag van president Saddam Hoessein. De negenjarige Lamia woont in de historische moerassen met haar pittige oma Bibi. Voor school leert Bibi Lamia slimme trucjes om te voorkomen dat ze wordt uitgekozen voor de taart van de president. Maar wanneer Musa, de gezaghebbende leraar, Lamia's naam noemt voor de meest uitdagende opdracht - de verjaardagstaart - heeft ze geen andere keuze dan deze te accepteren. Weigeren kan gevangenisstraf of zelfs de dood betekenen.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Aangekocht door September Film Distribution. Release: 2026

avatar van dimi303

dimi303

Een bevolking die niet alleen gebukt gaat onder het regime maar ook onder de internationale sancties die werden opgelegd ten tijde van Saddam Hussein.

The President’s Cake - Fast Forward review

avatar van mrklm

mrklm

Op 28 april 1990 moet Irak de 50e verjaardag van president Saddam Hussein vieren. Daarvoor worden op iedere school lotingen gehouden om specifieke taken te verdelen. Weeskind Lamia [Baneed Ahmad Nayyeft] valt de “eer” te beurt om te zorgen voor de taart uit de titel. Diezelfde dag neemt Lidia’s oma [Waheed Thabet Khreibat] afstand van haar, omdat ze de zorg niet aan kan. Lamia staat er dus alleen voor, maar krijgt hulp van klasgenoot Saeed [Sajad Mohamad Qasam], die voor het fruit moet zorgen. Ironische vertelling toont hoe een corrupt regime corruptie broedt als de kinderen leren hosselen om hun doel te bereiken. Schept een treffend beeld van het leven in een dictatuur, ook dankzij uitstekend locatiewerk. Nayyef is een revelatie en de ontknoping is onvergetelijk.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Was toch wel blij dat die haan nog leefde.

avatar van Capablanca

Capablanca

Ik ben, misschien door het cultuurverschil, nauwelijks in staat om me met een van de acteurs te identificeren. Daardoor kom ik in een Arabische corrupte en verdorven chaos terecht waar mannen alleen schreeuwend kunnen communiceren. Bovendien lijdt het gros aan godsdienstwaanzin. En dan heb ik het niet eens over die muziek... Was blij dat ik weer buiten stond.