Silent Night, Deadly Night (2025)
Genre: Horror
Frankrijk / Canada / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Mike P. Nelson
Met onder meer: Rohan Campbell, Ruby Modine en Mark Acheson
Releasedatum: 11 december 2025
Woensdag 18 maart in één bioscoop (Groningen)
Plot Silent Night, Deadly Night
"Santa’s gonna slay."
Als kind was Billy Chapman getuige van de moord op zijn ouders. De dader was een man in een kerstmanpak. Nu Billy volwassen is, wordt hij nog altijd achtervolgd door trauma's en gevoed door een verwrongen gevoel van gerechtigheid. Wanneer kerstavond nadert, trekt Billy zelf een kerstmanpak aan en verandert hij een kleine stad in zijn nieuwste jachtgebied, waar de stoute en slechte mensen de ultieme prijs betalen.
Billy Chapman
Elroy (The Snatcher)
Harold
Delphine Anderson
Shadowed
Min of meer de perfecte ode aan de volledige SNDN-reeks. Een film die niet alleen trouw blijft aan de klassieke slasherinvloeden, maar ook kijkt naar de wat fantasierijkere inslagen van deze serie. Regisseur Mike P. Nelson laat zien dat hij echt wel gemaakt is voor dit genre en haalt uit met een aantal sterke moordpartijen, een sfeervolle kerstopmaak en een aparte atmosfeer die dit geheel eigen maakt. In principe worden er allerlei insteken perfect met elkaar verbonden, maar jammerlijk is de ietwat ongecontroleerde aanloop en de soms bloedeloze kills. Zeker de scène waarin Rohan Campbell het opneemt tegen een hele zaal vol met nazi's had veel grandiozer en grotesker moeten zijn. Verder vooral een erg fijne herbewerking van het bronmateriaal en eigenlijk meteen het beste wat deze reeks te bieden heeft.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11941 berichten
Helemaal niets meer aan toe te voegen.
Vicksel82
Had de versie uit de jaren 80 niet gezien, maar was aangenaam verrast door deze film.
Had er op voorhand niet veel van verwacht maar dat viel reuze mee.
De film had wel even een aanloop nodig om daarna volledig los te gaan.
Moest wel even aan de film Frailty denken waar hij veel van weg heeft
MosquitoSmasher
Het is duidelijk....
Dat ze echt van hem een soort good guy willen maken, want hij gaat alleen achter slechte mensen aan. En uiteindelijk krijgen we in flashback scènes ook te zien waarom deze mensen als slecht werden gezien door Billy. Behalve twee, namelijk een tiener meisje waar hij met een kettingzaag achteraan gaat met alle gevolgen van dien en een volwassen vrouw die voor hem vlucht en zij gaat er ook aan. Ik had eigenlijk best graag willen weten wat de tiener precies gedaan heeft om dit te verdienen, in zijn ogen, en ook die vrouw. Verder vond ik die Nazi scène wel erg random.
Aan de andere kant, hij neigt er ook naar een stanleymes te gebruiken op een kind tijdens een scène, dus zo zwart/wit is het allemaal toch weer niet.
Maar helaas. Vond de film wel leuk, absoluut niet super, maar goed genoeg voor wat het wil zijn.
schumacher
Dat is nu eens een goei filmpke se, volledig mijn ding.
Goed verhaal, goede acteurs, is nooit saai, leuke scènes ook.
Zat goed in elkaar.
Leuke slashfilm.
filmkul
Sterke horrorfilm met een vleugje drama. De film is een remake van de jaren '80 film met een origineel verhaal. De uitwerking is goed geslaagd. De film kent een goeie opbouw met wat treffende flashbacks waarin het karakter van de hoofdrolspeler ontwikkeld wordt. Wat volgt is een geslaagde mix van licht romantisch drama en een lekkere, soms spannende slasher waarbij grof geweld niet vermeden wordt. Naast dit bevat de film de nodige humor. Het acteerwerk is in orde. Visueel is de film eveneens geslaagd. 3.5/4.0
"Silent Night, Deadly Night" probeert de beruchte cultstatus van het origineel nieuw leven in te blazen, maar slaagt daar slechts gedeeltelijk in. De film kiest voor een rauwere en serieuzere toon dan eerdere delen, wat in het begin best goed werkt. De cinematografie is donker en kil, passend bij het winterse decor en de gewelddadige sfeer. Het tempo ligt echter ongelijk: sommige scènes slepen, terwijl andere juist te snel worden afgeraffeld. Hoofdrolspeler Rohan Campbell zet een degelijke, maar weinig memorabele prestatie neer.
Het scenario mist vooral subtiliteit en vertrouwt te vaak op shockeffecten in plaats van spanning. Het meest besproken moment is ongetwijfeld de brute afslachting tijdens een geheime nazi-bijeenkomst. Die scène is expliciet, gewelddadig en duidelijk bedoeld om te choqueren, maar voelt narratief gezien wat gratuit. Hoewel het morele standpunt duidelijk anti-nazi is, wordt de scène zo uitgesponnen dat hij eerder exploitatief dan betekenisvol aanvoelt. Voor sommige kijkers zal dit moment juist cathartisch werken, voor anderen is het simpelweg 'too much'.
De horror-elementen wisselen tussen effectief en voorspelbaar. Practical effects zijn een pluspunt, maar de soundtrack voegt weinig toe aan de spanning. Als moderne slasher is de film competent, maar hij mist een echte eigen identiteit. Fans van het genre zullen zich waarschijnlijk prima vermaken, zonder echt verrast te worden.
Al met al is "Silent Night, Deadly Night" een nipte voldoende: niet slecht, niet bijzonder, en vooral interessant vanwege zijn controversiële keuzes.
Waku
"Dexter" in een kerstmannenpak.
Best aardige christmas slasher maar de zeer positieve reactes die boven mij staan deel ik dan weer net niet.
"Silent Night, Deadly Night" mist wat mij betreft de jump scares, iets wat toch wel bij dit genre hoort.
Iets wat collega slashers zoals "friday the 13th" en "Halloween" wel in hun mars hebben.
Geloofwaardigheid is geen pre in dit genre maar kom op zeg, het nazi event ( 1 tegen 100?) was wel heel erg over de top. Verder was het wel vermakelijk met hier en daar wat gore. De leukste slachting kwam richting het eind. En het lijkt er op dat de makers voort borduren op een vervolg, dit voor de liefhebbers is een leuk weetje misschien. Wat mij betreft...een kleine 3*
perceived
Niet meer dan aardige ode aan de reeks, (waarvan ik enkel het eerste deel ooit heb gezien en dat slechts met 2* heb beoordeeld). Wat mij betreft een nipte voldoende.
orbital
Ja, vermakelijk. Lekker X-mas exploitation film met ouderwets hakkende en slashende Santa. Kennelijk een remake van een B-film klassieker uit de 80s en in die zin ook wel een leuke ode. Ik vind het wel een leuk gegeven dat Billy dus steeds weet of iemand slecht was of niet en dat maakt sommige kills extra bevredigend. Maar het kon wat extremer allemaal en de interne dialogen zijn soms wat afleidend en suf.
Doom4
Aangenaam verrast!
Zonder het verhaal te hebben gelezen aan begonnen.
Achteraf gezien vind ik dit niet echt horror of in ieder geval de horror die ik had verwacht, maar dat maakte in dit geval niet uit. Erg goede film.
Kreeg wel een beetje dexter/venom vibes.

Neonazi-film 'Kriegerin' op Netflix verbluft kijkers: 'Doodeng en ongelofelijk'

Kijktip voor HBO Max-gebruikers: de verborgen parel 'Olive Kitteridge'

Netflix haalt 'Arrested Development' uit het aanbod

De filmparadox: waarom worden films steeds langer terwijl onze aandacht krimpt?
vakantietraumaremakeromantiekseriemoordenaarslasheraxe murderdeath of parentdead parentskerstmisfestive love storyinner voice horrorholiday horrorsantachainsaw killshotgun murder