• 9.372.440 stemmen

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Mercedes Kane

Met onder meer: Greg Harris, Arthur Johnston en Cleve Jones

Plot Art and Pep

"Falling in love was easy. Fighting for love was everything."

Art Johnston en Pepe Peña zijn burgerrechtenleiders wier leven en liefde een kracht is achter LGBTQ+ gelijkheid in het hart van het land. Hun iconische homobar Sidetrack heeft decennialang geholpen bewegingen aan te wakkeren en een gemeenschap te creëren in de queer enclave van Chicago. Maar achter het bedrijf en hun historische activisme schuilt een ongekende liefde. De documentaire vertelt het verhaal van hun lange strijd voor gelijkheid en hun strijd om vrij lief te hebben.

avatar van ibendb

ibendb

Deze documentaire focust zich op Art Johnston & José Pepe Peña, eigenaren van de immens populaire queer bar Sidetrack in Chicago. Beiden hebben enorm veel meegemaakt in hun leven: van de AIDS-epidemie, het opkomen voor gay rights tot het ondergaan van de corona-crisis in 2020. Het koppel is al meer dan 50 jaar samen en delen klaarblijkelijk een liefde die menig persoon jaloers op mag zijn. Hun relatie is aandoenlijk en hun werk voor de community onmiskenbaar belangrijk.

Het verhaal van deze twee wordt voldoende uitgediept en je krijgt voldoende beeld van waarvoor ze staan. Sommige anekdotes zijn grappig en bijzonder terwijl andere dan weer schrijnend zijn. De twee hebben de opkomst van acceptatie voor de gemeenschap meegemaakt en ervoor gevochten. Wanneer het homohuwelijk in de V.S. eindelijk werd toegestaan werd ik emotioneel omdat het een resultaat is van hun harde werk en inzet. Ik kan alleen maar applaudisseren voor wat die hebben verwezenlijkt.

4* voor dit portret van twee iconen.