• 9.372.610 stemmen

Geregisseerd door: Erman Bostan

Met onder meer: Furkan Andıç, Buse Meral en Çağdaş Onur Öztürk

Gesproken taal: Turks

Plot Cadi

Fikriye, een jonge weduwe in de laatste dagen van het Ottomaanse Rijk, wordt gedwongen te trouwen met Naşit Nefi Efendi. Fikriye trekt in Efendi's herenhuis en hoort al snel geruchten dat de geest van de vorige vrouw van Efendi in het huis aanwezig is. Ze onderneemt actie om het mysterie van zowel Naşit Nefi Efendi als het landhuis te achterhalen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van joolstein

joolstein

Cadi betekent 'heks' in het Turks, maar is een spookhuisfilm die zich afspeelt in de laatste dagen van het Ottomaanse Rijk. Er hangt vaag de geest rond van Henry James The Turn of the Screw, (1898) Jane Eyre (1847) en iets jongere Rebecca (1938). Ook deze film is gebaseerd op een roman en wel die van Huseyin Rahmi Gurpinar uit 1912. Het is dus een boekverfilming, nu heb ik het boek niet gelezen, maar uit recensie haal ik dat blijkbaar het einde helemaal niet lijkt op dat van het boek..

De vrouw van de lokale graaf Nefi is overleden. Hij hertrouwt met Fikriye en na enkele ongemakkelijkheden groeit er iets van liefde tussen hun twee. Er is echter één groot probleem voor de jonge vrouw: er is blijkbaar een aanwezigheid in het landhuis … of toch niet? Fikriye komt langzaam tot de conclusie dat er een heks in huis is. Echter dit hele plot wordt behoorlijk rommelig verteld, en de uitwerking is met 134 minuten nogal lang Waar de bovenstaande verhalen vaak gotische zijn mist deze film dat ook! De film lijkt meer te neigen naar het kostuumdrama die zich baad in het zonlicht. Prima film maar met hier en daar wat probleempjes.