• 9.375.349 stemmen

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Daan Blommers

Met onder meer: Rene Boetselaers, Maarten Waals en Jan Vinken

Plot Burgemeestersmoord

Het waargebeurde verhaal van de moord op burgemeester Piet Smulders en burgemeester Willem Wijnen. Beide burgemeesters maakten deel uit van het verzet en deden er alles aan om het de bezettingsmacht zo moeilijk mogelijk te maken. In het door Duitsland bezette Noord-Brabant zoekt Jan naar zijn plek in de oorlog. Eén ding is voor hem zeker: dit kan zo niet doorgaan. Wanneer Jan een baan krijgt op het gemeentehuis, raakt hij verwikkeld tussen de burgemeesters van Someren en Asten en de Duitse officier Von Obernberger. Vanaf het moment dat Jan door het verzet wordt omarmd, worden zijn acties steeds meer opgemerkt door de Duitsers. Deze daden zullen grote gevolgen hebben voor zowel Someren als Asten.

avatar van mrklm

mrklm

Poging om de Brabantse gemeentes Someren en Asten tijdens de Tweede Wereldoorlog neer te zetten als een baken van verzet. Helaas overheerst naïviteit, incompetentie en holle heroïek in deze reconstructie van de periode waarin burgemeester Piet Smulders [Jan Vinken] van Someren en burgemeester Willen Wijnen [Maarten Waals] op “heldhaftige wijze” hun leven gaven ter meerdere eer een glorie van de plaatselijke bevolking. In 1943 waren Asten en Someren blijkbaar als Judenrein aangezien er geen enkele aandacht is voor de Joodse bevolking. Wel zijn we getuige van verzetsleden die op klaarlichte dag midden in het dorp met luide stem discussiëren over hun verzetswerk, staat de deur naar de beste schuilplaats in de omgeving bij daglicht wagenwijd open en barst het scenario van de plotgaten. Centraal staat Jan [Rene Boetselaers], de zoon van een NSB-er die zich nadrukkelijk uitspreekt tegen de Nazi’s, maar toch wordt ingelijfd door het verzet. Volgens de één doet hij te weinig, volgens de ander brengt hij vele levens in gevaar. Er valt inderdaad geen touw aan vast te knopen. Alleen aan te raden voor chauvinistische bewoners van de betreffende gemeentes – die deze film dan ook massaal bezochten.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

mrklm schreef:

Dat is ook precies de reden dat ik deze film graag wou zien, omdat ik zelf ook in de buurt van die gemeentes woon. Maar ik had wel verwacht dat het geen bioscoopwaardige film zou zijn. Maar toch draaid 'Burgemeestersmoord' in Pathé Amsterdam en andere steden. Daar stond ik eerlijk gezegd wel van te kijken. Ik dacht die film wordt alleen in theater de Ruchte in Someren gedraaid en dergelijke theaters in de omgeving. Maar blijkbaar was er toch meer belangstelling voor. Ik heb de film ook nog steeds niet gezien en als ik dat zo lees mis ik daar ook niet echt iets mee. Tzt zal ik de film heus nog wel eens ergens kijken. Waarschijnlijk gewoon thuis.

Ik had de trailer nog niet gezien dus heb die net even bekeken, maar oei oei zeg, wat is dit slecht geacteerd. Is dat de plaatselijke toneelvereniging of wat? Vorig jaar had ik 'Grenzeloos Verraad' ook gezien en daar werd ook belabberd geacteerd, maar dat is dan nog goed vergeleken met 'Burgemeestersmoord'.

avatar van Flipman

Flipman

Oei, dat wil wat zeggen!

avatar van Movie4Miel

Movie4Miel

De sfeer, de muziek. Je wordt van begin tot einde in het verhaal meegenomen. Hoe die burgemeesters worstelden, waar de gemeenschap geen weet van had. Was iemand echt een nsb-er of werkte hij in het geheim voor het verzet?

En welke keus maak je? Veilig meewerken of verzet je je. En waar leg je de grens, wetende dat alles gevolgen heeft.

Net als die andere film waar je de afloop al van kent (Titanic) weet deze film je vanaf het begin tot eind te boeien.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Gisteren heb ik de film dan toch gezien, omdat een vriend kaartjes had voor Burgemeestersmoord. Het verhaal opzich is best wel aardig en ik moet toegeven dat ik niet de neiging had om de zaal te verlaten. Het acteren is het meest waar ik me aan stoorde, maar van de andere kant kun je ook denken het zijn amateurs. En de hoofdrolspeler Jan keek de hele film als een kleinkind dat boos is. Maar ik wil nou ook weer niet de film afkraken want met het budget dat ze hadden hebben ze toch een redelijk (amateur)oorlogsfilmpje gemaakt. En ik had eerlijk gezegd ook niet verwacht dat er op een dinsdag toch nog zoveel bezoekers waren.

avatar van Evert Jr.

Evert Jr.

Heb de film gezien, omdat het gedeeltelijk op waarheid gebaseerd verhaal was.

Op zich wel goed om te zien dat de burgemeesters onder moeilijke omstandigheden hun werk moesten doen tijdens de bezettingsjaren, maar ook werd er hier goed duidelijk en inzichtelijk gemaakt dat het zogenaamde plaatselijke verzet soms onnadenkend en zeer onbesuisd te werk ging. Zo werd er ook vaak geen rekening mee gehouden dat hun marginale daden veelvuldig meer onschuldige slachtoffers veroorzaakte dan de behaalde winst. Zo ook leverde de nutteloze moord op twee NSB WA mensen (met de leeftijd van 22 en 64 jaar) een vergeldingslijst op van 12 mogelijke represaille kandidaten, waaronder de twee burgermeesters. Gelukkig is dit keer het aantal bij drie personen gebleven. Maar er zijn gevallen bekend dat het aantal personen die vermoord werden vele male groter waren.

Nu de recensie op de film zelf. Je kunt goed zien dat het hier om een amateur productie gaat.

Vooral de zogenaamde verzetsheld (Jan) komt heel matig toneelspelend op middelbare school niveau over.

Maar ondanks dat het geheel geen echt hoogwaardige film is, en als je daarnaast ook nog enige belangstelling hebt in een stukje streek geschiedenis... kun je zonder al te veel ergernis de film wel tot het eind uitkijken.

Aan het einde van de film vind eigenlijk ongepast wat verzetshelden verering plaats. Ja de burgermeesters hebben hun steentje bijgedragen maar buiten het verzorging van onderduik adressen en piloten hulp, had het voor het verzet eigenlijk hierbij moeten blijven en zich verre moeten houden van moord aanslagen.