Buy Now! The Shopping Conspiracy (2024)
Genre: Documentaire
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Nic Stacey
Met onder meer: Alison Quin, David Broughton en Gary Comerford
Bekijk via Netflix
Plot Buy Now! The Shopping Conspiracy
Weinigen zijn immuun voor de sensatie van een goede aankoop. In de winkels ligt voortdurend koopwaar waarvan men denkt dat het goed voor ze is. En dat is precies zoals de grote bedrijven het willen. In deze documentaire onthullen experts en klokkenluiders de geheime manipulatietrucs en onfrisse praktijken van ondernemers om nietsvermoedende consumenten keer op keer te overtuigen om hun geld weg te geven. Ook onderzoekt de film wat er gebeurt met alle afgedankte aankopen die op de vuilnisbelt belanden.
Nielojram
Bla, bla, bla...
Dit weten we toch allemaal al? Over het afval?
Op zich dapper persoon in de docu, maar met 35 minuten was het ook wel duidelijk geweest, toch?
Nixon17
Werd gepresenteerd alsof er een groot geheim blootgelegd werd. Als je al wist dat je beter niet bij bedrijven als Amazon, Shein en AliExpress kunt wezen voor een beter milieu, goede arbeidsomstandigheden en top kwaliteit dan kun je deze docu overslaan. En ik mag hopen dat je dat al wist......
Fonzie1983
Hewel de docu soms op een vervelende manier gebracht wordt, met die ai-stem etc.. is de boodschap wel goed om door velen gehoord te worden. Voor mezelf geen grote verrassingen, maar wel weer een stimulans om bij elke aankoop te denken, heb ik dit wel echt nodig, en moet ik dit wel bij een bijvoorbeeld Amazon kopen. We kopen onszelf naar de ondergang.
OfflineKiller
Interessant om eens gezien te hebben. Veel dingen die ze vertellen kloppen wel!
Ik wist eerlijk gezegd niet dat 90 procent van het plastic niet gerecycled kan worden, ondanks of dankzij misleidende labels.
Ja verder op zich wel bekende materie, maar niettemin interessant om nog eens bij stil te staan.
De visualisatie van het vele afval brengt je wel aan het denken.
Die AI intermezzo's zijn storend en niet passend.
Ze hadden wat mij betreft ook wel even wat meer positieve trends mogen opsommen, behalve de korte vermelding op het eind. Bedrijven als Seepje die met navulbare verpakkingen werken e.d. Of een kijkje bij Ocean Cleanup.
Basto
Als docu stelt het niet veel voor, maar het onderwerp stemt wel droevig. We consumeren te veel, veel is onnodig en het levert een ontzettende hoop afval op die voor een groot deel in de oceaan, in ons voedsel en uiteindelijk in ons lichaam terecht komt. Het is idioot om op deze voet door te gaan. En toch doen we het.
Meer mensen zouden deze docu moeten zien.
MarkFish
Beetje lage waardering voor deze sterke docu die een toch wel schokkende realiteit schetst. Wellicht niet een baanbrekende, nieuwe boodschap, maar wel goed om nog eens te horen want het probleem wordt alleen maar erger en urgenter. Althans, dat laatste is meer mijn hoop want het staat nog niet op de agenda van wereldleiders. En van de bedrijven zelf gaat het ook niet komen. Het is schokkend hoe een bedrijf als Amazon een enorme hoeveelheid producten de wereld in helpt en de handen aftrekt van het afval en de gevolgen hiervan. Hoe meerdere bedrijven niet willen dat daklozen in dit 'afval' gaan sneupen of dat deze producten bij daklozen terecht komen omdat dit slecht is voor het imago van het merk. Hoe producten bewust minder duurzaam en eerder vervangbaar worden gemaakt. En hoe bedrijven vervolgens mensn die hier tegen in opstand komen proberen te criminaliseren. Terwijl het overduidelijk is wie hier crimineel bezig is! We leven in een cynische wereld waarin deze bedrijven enorm veel macht hebben vergaard en je weet dat deze bedrijven alleen gestopt gaan worden door keiharde regelgeving en niet doordat zij ineens keer het licht gaan zien. Politici zijn aan zet! Maar ik koester geen illusies. De lobby van deze bedrijven is veel te machtig.
UltraMovieKiller
Geen slechte docu maar goed is het ook niet. Om te beginnen vond ik de AI stem niet zoveel toevoegen. Wel de beelden met afval die je aan het denken zetten.
De vrouw met haar verhaal over Amazon, het gedeelte dat ze werd ontslagen omdat ze het bedrijf aansprak op hun beleid is interessant en laat een slecht beeld van de bedrijfscultuur zien anderzijds is het gedeelte over het optimaliseren van de website en logistieke proces echt complete lariekoek. Het is niet de verantwoordelijkheid van een bedrijf die producten aanbied dat er consumenten zijn die veel meer kopen dan ze nodig hebben. Ieder bedrijf streeft er natuurlijk naar om zijn of haar producten te verkopen. En dat is bij Adidas niet anders.
Er zat voor mij weinig nieuwe info in al zullen er nog genoeg mensen zijn die hier geen idee van hebben. Helaas betwijfel ik wel of die groep een documentaire als deze zullen gaan kijken..
mrklm
Hooggeplaatste functionarissen en insiders bij Adidas, Amazon, Unilever en Apple onthullen de marketing- en verleidingstechnieken die ze ontwikkelden om ervoor te zorgen dat klanten de overstap maakten van fysiek naar online shoppen en dat ze meer (en vaak overbodige) spullen kopen. Stacey kiest voor een effectieve, quasi-satirische benadering met imposante AI-animaties en een AI-stem die de besproken technieken gebruikt om de kijker te verleiden om verder te kijken. Uitstekende mix van educatie en amusement.

Zin in Black Friday? Kijk dan eerst eens de documentaire 'Buy Now! The Shopping Conspiracy'
marketingconsumerisminternetshoppinginternet culturesaletrickerystealth marketinghome shoppingclosing the salesdeal